Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Vintips för bröllop och fest - budget och lyx
Tema

Vintips för bröllop och fest - budget och lyx

Budget & lyx: bubbel, rosé, vitt och rött för den stora festen

Ska du gifta dig eller ordna stor fest där ni har möjlighet att köpa in drycken själva? Här kommer våra bästa tips på HUR du kan tänka när du ska välja vilka slags viner och hur mycket som ska handlas in.

Vi har valt ut viner i olika prisklasser till festen - riktigt bra budgetkap och prisvärda lyxigare val.

Mousserande

De allra flesta vill skåla i bubblor på sitt bröllop. Bubblor är också den perfekta fördrinken på festen, det finns inget som signalerar fest så som ljudet av en poppande kork.

Beroende på budget och storlek på din fest så kan du välja bland många slags mousserande. Champagne är extra lyxigt, men även dyrt. Vill du ha lite lägre prislapp men hög kvalitet så kika på mousserande som tillverkas enligt samma metod som champagne, den traditionella metoden. Exempel är Cava från Spanien och Cremant från Frankrike. Ska du köpa billigt bubbel till många finns det en uppsjö att välja bland. Prosecco passar t.ex bra om du gillar den fruktiga stilen.

Vitt vin

Givetvis ska du välja vin efter den mat som ska serveras, men om du väljer bland ett par olika så satsa gärna på ett som är friskt med lite mer syra. Vitt vin vill vi såklart dricka kylt men är det en stor fest och varmt i lokalen stiger temperaturen i glaset fort. Därför är det lite extra tryggt att välja ett vitt av det friskare slaget, med högre syra, eftersom det kommer upplevas friskare även om det inte är kylt.

Rosévin

Rosévin är ett trevligt alternativ till vitt vin till maten. Välj ett rosé som är friskt och torrt, det passar bättre till mat än de som drar mer åt bärigt söta. Har du t.ex planerat att servera fisk/skaldjur som förrätt och huvudrätt kan det vara kul att välja ett rosévin till en av rätterna. Rosé är även ett bra val till baren efter middagen då det är ett superbra mingelvin och frisk törstläckare.

Rött vin

Välj inte ett allt för tungt och strävt vin till dina gäster, tänk på att det är många som ska tycka om vinet och många är ovana att dricka sträva viner. Tunga viner kan även bidra till att vi känner oss lite tunga i sinnet - vilket är motsatsen till vad vi vill ha på festen! Välj fruktigt och friskt om du vill ha pigga gäster. Kyl även gärna det röda vinet lite innan servering, när det hamnar i glaset stiger som sagt temperaturen och ett varmt rött vin kan upplevas som platt och syltigt.

Dessertvin

Vill du servera dessertvin som avslutning till dessert eller bröllopstårta ska du tänka på att välja ett vin som är minst lika sött som desserten/tårtan. Sötma i maten dämpar nämligen sötman i vinet och för att vinet inte ska upplevas surt så behöver det alltså vara sötare än desserten. Desto "tyngre" dessert, t.ex en maffig chokladmoussetårta, desto tyngre vin som t.ex ett sauternesvin och vice versa, en hallonsorbet behöver ett lättare vin som t.ex moscato d ´asti.

Hur många glas räcker en flaska vin till

Brudskål / Välkomstbubbel

En normalstor flaska champagne eller annat mousserande vin på 750 ml räcker till ca 6 glas glas som välkomstskål.

Förrätt

Räkna med 1-2 glas per gäst. Har du dukat med vitvinsglas som rymmer lite mindre än stora glas kan du räkna med ca 6 glas per flaska.

Huvudrätt

Räkna med 2 glas per gäst om du vill att det ska finnas kvar i glasen för många tal. Räkna med att en flaska räcker till ca 5 glas.

Dessertvin

Räkna med ca 5-7 cl per glas, beroende på vilken slags glas du har.

Avec

Till kaffet kan du servera en avec som cognac, rom eller likör. Räkna med 4 cl per servering. Vill du servera bröllopstårta som dessert kan du skippa dessertvin och välja kaffe och avec till. Det finns inga rätt eller fel!

Hur mycket ryms i en bag in box

En bag in box rymmer 4 flaskor vin. Så det är bara att räkna om.

Vintips: Budget och lyx för fest

Bra köp
LXRY Sparkling
Mousserande Lättare glasflaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

LXRY Sparkling

Australien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Mingel
81:-

BUDGET / BUBBEL

Budgetbubbel med lyxig framtoning som till mingel och välkomstskål.

Liten, druvig, ungdomlig doft som drar mot söta vinteräpplen. Mjuk, ren smak i frisk och uppfriskande, sötsaftig och för priset festlig stil. / Bengt-Göran Kronstam

Bra köp
Haut-Mouleyre
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

Frankrike Bordeaux
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
109:-

BUDGET / BUBBEL

En Crémant är ett bra val om du vill ha kvalitet till bra peng. En Crémant görs på samma sätt som champagne, med en andra jäsning på flaskan, men kommer från andra franska områden. I det här fallet Bordeaux.

Jämfört med andra metoder att skapa bubblor i vin anser jag champagnemetoden helt överlägsen. Det visar sig också här i glaset med en ren, fruktig och frisk smak. Inslag av persika, gula plommon, fläder och citrus samsas med en lätt brödton. / Robert Montgomerie

Fynd
La Chouette de Champillon
Mousserande Flaska, 750ml 12.5% Torrt vitt

La Chouette de Champillon Blanc de Noirs

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
349:-

LYX / BUBBEL

Är du ute efter champagne har du ett bra val här där du får mycket för pengen. Det är dessutom en blanc de noir, alltså endast gjord på blå druvor, och passar fint att matcha till förrätten med fisk/skaldjur eller en lyxig soppa. Givetvis kan du fortsätta till varmrätten med!

Jag minns när jag testade den här champagnen för första gången och var tvungen att titta på prislappen flera gånger. Kunde det stämma? Som tur är såg jag rätt. Smaken har en fin fräschör och stilen drar åt den smakrikare stilen. Mycket charmig och uppfriskande och lätt att gilla. / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
Casal di Serra Classico Superiore
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 13% Friskt & Fruktigt

Casal di Serra Classico Superiore Umani Ronchi 2022

Italien Marche , Verdicchio dei Castelli di Jesi
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Buffémat
Fisk
Sallader
Skaldjur
109:-

BUDGET / VITT

Ett vin med stilren utsida som inte skäms för sig på den fina festen. Vinet är gjort på druvan Verdicchio och är ett riktigt bra allroundvin som många kommer uppskatta då det är "lagom" och är friskt och fruktigt med just lagom med syrlighet för att passa mångas smakprefens. Till skaldjur, fisk eller rätter med finstämda smaker.

"Jag måste be Casal di Serra om ursäkt. Det är ett vin som jag sedan länge hyllat och ständigt haft med på inköpslistor men de senaste åren lite glömt bort i nyhetshetsen. När jag nu provar den aktuella årgången 2022 står det klart för mig varför jag alltid gillat det här vinet. Det är den energiska fräschören och den angenäma fruktigheten." / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
Grande Nuit
Vitt Box, 3000ml 11.5%

Grande Nuit Sauvignon Blanc Colombard Gros Manseng 2023

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
229:-

BUDGET / VITT

Ska du bjuda på buffé på festen så har du ett bra val på vit box här. Det är ett torrt, krispigt och piggt vin som givetvis ska serveras väl kylt. Gjort på merparten Sauvignon blanc men även i sällskap av gros manseng och colombard som rundar av på ett snyggt vis.

"Den här typen av vin vinner på den krispiga, fräscha stilen och är gjort för att drickas ungt. Boxviner kan med fördel tappas upp och serveras i karaff. Det här vinet passar utmärkt till lätta sallader, pajer, milda ostar, lite chark - helt enkelt till rätter som brukar bjudas på en sommarbuffé." / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
6 %
François Martenot
Vitt Flaska, 750ml 12% Friskt & Fruktigt

François Martenot Petit Chablis Les Ammonites 2022

Frankrike Bourgogne , Chablis , Petit Chablis
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
159:-
169:-

LYX / VITT

Om du vill ha ett lyxigare val av vitt så är det svårt att gå fel med Chablis. Urklassiskt och fransk elegans på flaska. Svalt, torrt och gör sig fint till elegant rätter med fisk, skaldjur, kyckling och vegetariskt.

"Chablis är ändå chablis, det andas lyx och flärd. Det kan nästan aldrig gå fel om man gillar vitt, torrt vin med fräschör och elegans." / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
La Genereuse
Rosé Box, 3000ml 13% Friskt & Bärigt

La Genereuse Francine 2023

Frankrike Languedoc-Roussillon , Pays d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
239:-

BUDGET / ROSÉ

Rosévin gör sig oerhört bra till mat, speciellt vin som detta, som är torrt och friskt i stilen. Byt ut det vita mot rosé för omväxling. Bra val till baren efter middagen som mingelvin och törsläckare för dansanta gäster.

"Ett riktigt fyndvin för den ringa prislappen som får även mig att göra piruetter. Njut väl kyld i giriga, "genereusea" klunkar eller servera till den inkokta laxen, snittarna, räksalladen med nobisdressing eller kanske en smarrig fisktaco." / Eva Weckström

Fynd
Mirabeau en Provence
Rosé Flaska, 750ml 12.5%

Mirabeau en Provence Rosé X 2023

Frankrike Provence , Coteaux d'Aix-en-Provence
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Skaldjur
Mingel
139:-

LYX / ROSÉ

Elegant och tjusigt rosévin från Provence i ljus färg. Passar som fördrink eller till middagen med lätta finstämda smaker.

Det här är ett givet fynd – jag sticker ut hakan och utnämner redan nu det här vinet till årets rosé! / Robert Montogmerie

Fynd
Il Capolavoro
Rött Flaska, 750ml 13.5%

Il Capolavoro Piemonte Rosso 2023

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fågel
Lamm
Nöt
Vilt
79:-

BUDGET / RÖTT

Ett rött allorundvin för en väldigt blygsam prislapp som passar till väldigt mycket.

Alltså. Detta är ärligt och chockerande gott för slanten- och på riktigt svårt att inte ta en klunk till av. Ett rakt igenom ljuvligt pratvin och ett pangvin till det mesta! Njut till ost och chark, till nygräddade piroger, till pizzabuffén, fredagspastan, din klassiska italienska risotto rosso eller till långkoket." / Eva Weckström

Fynd
Nº 11 Chianti Riserva
Rött Flaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Nº 11 Chianti Riserva By König & Brolin 2019

Italien Toscana , Chianti
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
119:-

BUDGET / RÖTT

Vin från Toscana på druvan Sangiovese, en druva som har en fräschör som gör att vinet upplevs som smakrikt och elegant - men inte för tungt. Precis det man vill åt på festen. Man vill inte att gästerna däckas av allt för tunga röda viner. Passar till mycket, kött, fågel eller vegetariskt.

Doft och smak: Kryddigt med liten mognad, drag av körsbär, aningen lakrits, tobak, läder och med fin längd i eftersmaken. Balanserat och harmoniskt med intensitet och fräschör. / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
7 %
Boira'
Rött Påse, 1500ml 13%

Boira' Organic Sangiovese 2022

Italien Marche
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
189:-
203:-

BUDGET / RÖTT

Vin på påse är smart när du vill ha så lite emballage att återvinna som möjligt, perfekt när du hyrt festlokal och vill ha minimalt med tomglas att släpa hem. Italienskt vin av det lättare slaget på druvan Sangiovese, ett bra val för buffé och sommarfest.

"Boirá Sangiovese bygger mer på lätthet och charm än kraft och styrka. Smaken har tydliga drag av syrliga körsbär, lite viol, örter och det finns energi och friskhet. Vinet passar utmärkt till rätter med italiensk touch." / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
29 %
5 Finques
Rött Flaska, 750ml 14.5% Kryddigt & Mustigt

5 Finques Reserva 2018

Spanien Katalonien , Empordà
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
149:-
209:-

LYX / RÖTT

Vill du ha något extra pampigt i glaset till huvudrätten, då har du ett prissänkt pangvin här. Spanskt med smakrikedom och finess - passar till kötträtten eller till smakrik fågel.

"Det är ett vin som imponerar och många kommer att falla i trans över, inte minst till smakrika kötträtter med samma intensitet och kraft. Detta betyder i klartext att det formligen ropar efter en grillad köttbit, ankbröst eller en mustig, långkokt lammgryta med chorizo, bönor och tomater." Bengt-Göran Kronstam