Ska du gifta dig eller ordna stor fest där ni har möjlighet att köpa in drycken själva? Här kommer våra bästa tips på hur du kan tänka när du ska välja vilka slags viner och hur mycket som ska handlas in.
De allra flesta vill skåla i bubblor på sitt bröllop. Bubblor är också den perfekta fördrinken på festen, det finns inget som signalerar fest så som ljudet av en poppande kork. Beroende på budget och storlek på din fest så kan du välja bland många slags mousserande. Champagne är extra lyxigt, men även dyrt. Vill du ha lite lägre prislapp men hög kvalitet så kika på mousserande som tillverkas enligt samma metod som champagne, den traditionella metoden. Exempel är Cava från Spanien och Cremant från Frankrike. Ska du köpa billigt bubbel till många finns det en uppsjö att välja bland. Prosecco passar t.ex bra om du gillar den fruktiga stilen.
Givetvis ska du välja vin efter den mat som ska serveras, men om du väljer bland ett par olika så satsa gärna på det som är friskt med mest syra. Vitt vin vill vi såklart dricka kylt men är det en stor fest och varmt i lokalen stiger temperaturen i glaset fort. Därför är det lite extra tryggt att välja ett vitt av det friskare slaget, med högre syra, eftersom det kommer upplevas friskare även om det inte är kylt.
Rosé vin är ett trevligt alternativ till vitt vin till maten. Välj ett rosé som är friskt och torrt, det passar bättre till mat än de som drar mer åt bärigt söta. Har du t.ex planerat att servera fisk/skaldjur som förrätt och huvudrätt kan det vara kul att välja ett rosévin till en av rätterna. Rosé är även ett bra val till baren efter middagen då det är ett superbra mingelvin och frisk törstläckare.
Välj inte ett allt för tungt och strävt vin till dina gäster, tänk på att det är många som ska tycka om vinet och många är ovana att dricka sträva viner. Tunga viner kan även bidra till att vi känner oss lite tunga i sinnet - så välj mer åt hållet fruktigt och friskt om du vill ha pigga gäster. Kyl gärna det röda vinet lite innan serverving, när det hamnar i glaset stiger som sagt temperaturen och ett varmt rött vin kan upplevas som platt och syltigt.
Vill du serverar dessertvin som avslutning till dessert eller bröllopstårta ska du tänka på att välja ett vin som är minst lika sött som desserten/tårtan. Sötma i maten dämpar nämligen sötman i vinet och för att vinet inte ska upplevas surt så behöver det alltså vara sötare än desserten. Desto "tyngre" dessert, t.ex en maffig chokladmoussetårta, desto tyngre vin som t.ex ett sauternesvin och vice versa, en hallonsorbet behöver ett lättare vin som t.ex moscato d ´asti.
Brudskål / Välkomstbubbel: En normalstor flaska champagne eller annat mousserande vin på 750 ml räcker till ca 6 glas glas om som välkomstskål.
Förrätt: Räkna med 1-2 glas per gäst. Har du dukat med vitvinsglas som rymmer lite mindre än stora glas kan du räkna med ca 6 glas per flaska. Huvudrätt: Räkna med 2 glas per gäst om du vill att det ska finnas kvar i glasen för många tal. Räkna med att en flaska räcker till ca 5 glas. Dessertvin: Räkna med ca 5-7 cl per glas, beroende på vilken slags glas du har.
Avec: Till kaffet kan du servera en avec som cognac, rom eller likör. Räkna med 4 cl per servering. Vill du servera bröllopstårta som dessert kan du skippa dessertvin och välja kaffe och avec till. Det finns inga rätt eller fel!
En bag in box rymmer 4 flaskor vin.
VAD: festligt spanskt bubblel. Friskt och lättsamt med syrliga citrustoner och lite äpple. VAD SÄGER EXPERTEN: "Trevligt bubbel som passar när gästerna är många. Prislappen är liten, drycken är frisk och sprudlande i okomplicerad stil. Se till att hålla kylt hela tiden. Bästa sättet är att placera flaskorna i stora baljor med isvatten." / Gunilla Hultgren Karell
VAD: ett lite fylligare italienskt bubbel som du förutom till välkomstbubbel kan servera till mat. VAD SÄGER EXPERTEN: "Här möts vi av livliga bubblor och en vacker halmgul färg. Doften lovar stort med både citrus, persika, krusbär, vita blommor och mandel." / Eva Weckström
VAD: klassiskt franskt chardonnayvin. VAD SÄGER EXPERTEN: "doftar ungt och fruktigt av gröna äpplen och citrus, med en typiskt smörig ton. I smakväg tillkommer inslag av ananas, örter, mineral och ekfat. Ett bra allround-vin som fungerar väl som ’sipp-vin’ men också matchar många maträtter." / Robert Montgomerie
VAD: Stilfullt och sobert vin från Bourgogne. VAD SÄGER EXPERTEN: Utmärkt som apéritif, gott till sallader och lätta fisk- och skaldjursrätter. Ett säkert kort är förstås en toast skagen som vinets fräschör matchar perfekt. Om det gick att sätta superfynd, skulle jag göra det." / Gunilla Hultgren Karell
VAD: tysk krispigt torr riesling till budgetpris! VAD SÄGER EXPERTEN: "Ung och frisk doft med trevlig druvighet i krispig, tysk stil. För priset utmärkt, välmatad och karaktäristisk smak med lätt druvkaraktär och bra längd till ett pris som ligger väsentligt under jämförbara rieslingviner i flaska." Bengt-Göran Kronstam
VAD: ett chianti classico från Toscana är ett säkert kort, friskt och fruktigt men samtidigt elegant. VAD SÄGER EXPERTEN: Vinets doft är inbjudande, toner av mogna körsbär, kryddor, söt tobak och lakrits strömmar från glaset. Smaken ger liknande associationer och strukturen är balanserad med fint avrundade syror och en bra längd." / Gunilla Hultgren Karell
VAD: ett riktigt budgetkap som både ser ut och smakar som mer än det kostar på druvan merlot. VAD SÄGER EXPERTEN: "Frågan är förstås då om ett så här pass billigt vin kan vara något alldeles extra? Ja, det kan det – om du lägger vinet i ena vågskålen och priset i den andra. Summa summarum: här får du mycket smak för pengarna!" / Bengt-Göran Kronstam
VAD: rött vin i stil som många svenskar tycker om - enkelt att matcha till mycket. Smakrikt och fruktigt. VAD SÄGER EXPERTEN: "Här rinner det ner för glatta livet, vilket inte minst gör detta till ett bra all-roundvin i vardagslag eller för stora fester med många preferenser och maten serverad som en buffé med både ditt och datt." / Bengt-Göran Kronstam
VAD: Smooooth rött vin som passar bra till baren efter middagen och till efterfesten! VAD SÄGER EXPERTEN: "Gillar du mjuka, vänliga rödviner till absolut budgetpris, så har du här ett utmärkt alternativ." / Bengt-Göran Kronstam
VAD: friskt rosévin som passar fint att servera till mat - men även som mingelvin. VAD SÄGER EXPERTEN: Vinet är vackert laxrosa och i smaken finns drag av körsbär, syrliga vinbär och fräscha citrustoner. Piggt, krispigt och aptitretande. Ett riktigt allroundvin som passar lika bra som en läskande välkomstdrink som till en somrig buffé."