Om du snabbt som attans behöver kyla en flaska vin finns det flera smarta metoder att ta till.
Isbad + salt
- Du behöver: En stor skål eller hink, is, vatten och salt.
- Så här gör du: Fyll skålen eller hinken med is och vatten, tillsätt en rejäl mängd salt och rör om. Placera vinflaskan i isbadet. Saltet sänker fryspunkten för vattnet, vilket gör att isbadet blir kallare än vanligt.
- Hur lång tid tar det: Vinet bör vara kallt på 15-20 minuter.
Fuktig handduk + frys
- Du behöver: En handduk och tillgång till en frys.
- Så här gör du: Blöt en handduk med kallt vatten, vrid ur överskottsvattnet och vira handduken runt vinflaskan. Placera flaskan i frysen. Vattenavdunstningen kyler flaskan snabbare.
- Hur lång tid tar det: Vinet bör vara kallt på cirka 20 minuter. Kontrollera regelbundet för att undvika att flaskan fryser.
Isbad utan salt
- Du behöver: En stor skål eller hink, is och vatten.
- Så här gör du: Fyll skålen eller hinken med is och vatten och placera vinflaskan i isbadet. Snurra flaskan ibland för att påskynda kylningen.
- Hur lång tid tar det: Vinet bör vara kallt på cirka 20-30 minuter.
Kylhylsa för vin
- Du behöver: En kylhylsa för vin (förvara den i frysen i förväg).
- Så här gör du: Ta ut kylhylsan från frysen och trä den över vinflaskan.
- Hur lång tid tar det: cirka 20-30 minuter.
Frysta vindruvor eller isbitar av plast
- Du behöver: Frysta vindruvor eller isbitar i plast
- Så här gör du: Lägg några frysta vindruvor eller återanvändningsbara isbitar av plast i ditt vinglas istället för isbitar. Vinet kyls av utan att späda ut vinet.
- Hur lång tid tar det: i ett litet glas med många druvor/plastisbitar går det på ett kick!
Undvik
- Frysen - utan handduk: Placera inte vinflaskan direkt i frysen utan en fuktig handduk, det är lätt att glömma flaskan och då kan den spricka eller t.o.m explodera.
- Isbitar i vinet: Vinet kyls snabbt - men isen blir till vatten och späder ut vinet.