Att para ihop vin med svamp kan verka lite knepigt - det finns ju väldigt många olika slags svamp, och det finns än mer olika slags rätter där svamp ingår - och ovanpå det oändligt många olika slags viner. Så hur ska man tänka? Jo, genom ett genomtänkt vinval kan du lyfta fram smakerna i både vinet och maten ännu mer - här är några snabba tips på vägen och fem druvor att ha extra koll på.
Pinot Noir är lite av en kameleont när det kommer till svamp. Med sina mjuka tanniner och fruktiga, ofta jordnära smaker matchar den svampens subtila jordighet perfekt. Så om du letar efter ett säkert kort är pinot noir ett vin som kommer funka till mycket. Extra bra blir det till stekt svamp, svamppasta eller kanske en enkel svamptoast.
Om du tänker laga en svamprisotto eller svampsoppa med grädde, är en fyllig Chardonnay det ett bra val. Gärna en ekfatslagrad Chardonnay, som har smöriga och nötiga toner, det kommer att matcha fint med den fylliga krämigheten i rätterna. Vinets friskhet balanserar också upp det feta i maten, vilket gör att både vinet och maten känns lättare och mer balanserade.
Det här har du hört förut, nebbiolo och tryffel. Det är en av vinvärldens superkombos. Men det är inte bara tryffel som funkar nebbioloviner, utan såklart även andra fylliga och smakrika rätter med svamp. Karl-Johan, svart trumpetsvamp eller kantareller som hamnat i en risotto eller en pasta är en bra matchning. Nebbiolovinet har en elegant struktur men är samtidigt kraftfullt.
För rätter där svamp möter tomatsås eller kött, tänk på som i en klassisk mustig köttgryta, är en Chianti ett bra val. Chianti görs på druvan sangiovese som har en friskhet och upppiggande örtighet i sig som gör sig extra bra till mustiga smaker. Man kan säga att vinet livar upp och piggar upp smakerna i maten som annars kan bli lite väl tunga och mastiga.
Om du tänker grilla din svamp är det bra att välja ett vin med lite kraft, men lagom mycket. Syrah, med sina kryddiga och rökiga toner, är ett bra val. Syrah ingår ofta som en av flera druvor i viner från södra frankrike, som t.ex Côte-du-Rhône. De här vinerna har ofta en rustik men bjussig karaktär och funkar fint att matcha till mer än grillen, prova till en coq au vin med mycket svamp, en omelett med svampstuvning eller en rösti med svamp och knaprigt rökt sidfläsk.
Även om rött vin kanske är det du oftast tänker på till svamp, kan vissa vita viner också fungera bra, särskilt till de lättare svamprätterna. Prova en Sauvignon Blanc till en svamprisotto med örter, eller en torr Riesling till en soppa på trattkantarell. Det viktigaste är att vinet har en frisk syra som kan balansera svampens jordiga smak.
Smaklig spis!
Ett välgjort pinot noir-vin som till det nya priset är rena, rama kapet. / Gunilla Hultgren Karell
Strålande och synnerligen charmerande doft med läckert solmogen druvarom och en perfekt integrerad, medveten och snyggt designad fatkrydda. / Bengt-Göran Kronstam
Detta är utan tvekan en av de bästa röda boxarna på den svenska vinlistan, framställt utan prut, med samma ambition som om det skulle buteljerats och med siktet inställt på kräsna kunder som vill ha ett boxvin med bett och struktur. / Bengt-Göran Kronstam
Villa Puccini Chianti 2022 är en riktig skolbokschianti med alla komponenter på plats. / Eva Weckström
Syrah, grenache och carignan är druvorna som tillsammans skapar en blend som bjuder på ett skogsbärigt och medelfylligt vin med toner av plommon, björnbär, mörka körsbär, saftiga hallon, lavendel, örter och rostade ekfatstoner. / Elin Grube (fd. Börjesson)