Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Bubbelskola på 3 minuter
Tema

Bubbelskola på 3 minuter

Bubbelskola på 3 minuter - det viktigaste du behöver veta om mousserande vin

En snabbguide till det viktigaste du behöver veta om mousserande vin. Vad är skillnaderna, varför kostar vissa mousserande mycket mer än andra och varför försvinner bubblorna snabbt i vissa viner. Allt du behöver veta i en snabbvariant.

Tillverkningsmetod

Det är framförallt tillverkningsmetoden som skiljer mousserande viner, hur vinet får sina bubblor påverkar, smak, doft och prislapp. Förenklat finns det tre metoder.

  1. Traditionell metod (Méthode Champenoise): Efter en första jäsning och buteljering tillsätts socker och jäst för en andra jäsning direkt i flaskan, vilket skapar bubblorna. Så här görs champagne, cava, crémant. Kännetecken: fina, långvariga bubblor, komplex smak med toner av bröd och jäst.
  2. Tankmetoden (Charmat-metoden): Den andra jäsningen sker i stora trycktåliga tankar istället för i flaskan. Vinet filtreras och tappas på flaska under tryck. Så här görs t.ex. prosecco. Kännetecken: Fruktigare och enklare smakprofil med större, mjukare bubblor.
  3. Kolsyremetoden: Tänk soda stream - här tillsätts koldioxid till det färdiga vinet, liknande processen för läskedrycker. Används för billigare bubbel. Kännetecken: stora, kortlivade bubblor, enkel smakprofil utan jästkaraktär.

Torrt eller sött?

Lär dig de olika glosorna som anger hur torrt eller sött vinet är - finns angivet på flaskans etikett.

  • Brut: Torrt mousserande vin med låg sockerhalt (0-1,2 g/100ml).
  • Extra Brut: Ännu torrare än Brut (0-0,6 g/100ml).
  • Brut Nature: Knastertorrt, ingen tillsatt socker (0-0,3 g/100ml).
  • Extra Dry: Lite sötare än Brut (1,2-1,7 g/100ml).
  • Sec: Halvtorrt mousserande vin (1,7-3,2 g/100ml).
  • Demi-Sec: Sött mousserande vin (3,2-5,0 g/100ml).
  • Doux: Mycket sött mousserande vin (över 5,0 g/100).

4 vanliga mousserande viner

Det finns mängder med mousserande vin - här är de fyra vanligaste sorterna.

  1. Champagne: Kommer från Champagne-regionen i Frankrike. Endast vin från denna region får kallas Champagne.
  2. Prosecco: Ett italienskt mousserande vin från Veneto-regionen. Görs med tankmetoden, fruktigt och lite sötare.
  3. Cava: Spanskt mousserande vin främst från Katalonien, framställs enligt samma metod som Champagne men med spanska druvsorter.
  4. Crémant: Mousserande vin från andra regioner i Frankrike, till exempel Loire och Bourgogne, tillverkat med samma metod som Champagne.