Vinbörsens redaktion har provat och granskat roséviner inför den kommande våren och sommaren. Några är nyheter i sortimentet medan andra är trotjänare som funnits med länge. Hur gör du? Köper du olika roséviner eller brukar du fastna för en favorit som får blir husvinet hemma hos dig. Oavsett hur du väljer så får du god hjälp på vägen med vår redaktions granskning.
Värt att notera är att alla viner som du hittar på Vinbörsen måste bli godkända av redaktionen - de viner som inte passerar nålsögat visar vi inte upp så du kan alltid lita på att vinerna du ser är prisvärda köp.
Att det nu säljs ut för att bereda plats för höstens nyskördade smakprov må vara nödvändigt, men vinet har alls inte passerat zenit. Tvärtom, det är på topp och lär så förbli ända fram tills hösten lägger sordin på rosésuget. ’Kostar inte mer än en lösmustasch, men är mycket roligare’, skrev jag i mina provningsnoteringar. Prissänkningen är närmast sensationell, så räkna med att hela partiet försvinner raskt. / Bengt-Göran Kronstam
Ett vin som på grund av den torra profilen passar att servera vid de flesta tillfällen och med fördelen att det passar till väldigt mycket i matväg. Trots sin ljusa färg erbjuder Moncaro mycket smak och är charmigt, lätt och friskt. / Eva Weckström
Första intrycket är bra. Vacker, skir, laxrosa färg i glaset. Doften bjuder på drag av smultron och citrus. Smaken bekräftar vad doften lovar. En frisk, pigg och läskande smak i tydligt torr stil. Här finns toner som drar åt vinbär, örter, viol och färsk grapefrukt. Ett utmärkt allroundvin på sommarfesten och en buffé med till exempel lite kallskuret, sallader, pajer och ostar. / Gunilla Hultgren Karell
Här bjuds det på ett ungt och sprittande rosévin. Smaken är tydligt frisk med drag av smultron, vattenmelon och med liten örtig, blommig finish. Det är aptitretande och passar därför fint som en läskande och lättsam drink med lite salta tilltugg. / Gunilla Hultgren Karell
Vackert laxfärgat vin med försiktiga men ändå sprittande livfulla bubblor. I doften rabarber, hallon, vinbär och smultron samt en gnutta päron. I smaken är vinet saftigt med sötma som balanseras av syrliga bär. / Eva Weckström
Enzo Bartoli Rosato (rosato är italienska för rosé) uppvisar distinkta karaktärer av allsköns frukter däribland smultron, hallon, vinbär, gul persika och röda äpplen. Som grädden på moset finns även toner av sommarfrukten nummer ett, vattenmelon. Det här är uppfriskande och lika trevligt sällskap som lättsamt. Servera det väl kylt efter någon timme i kylskåpet upphällt i en karaff och njut i sällskap med en kycklingsallad eller varför inte till fisktacos./ Jenny Asplund
Den eleganta flaskan talar sitt tydliga språk och till all lycka uppfylls förväntningarna med råge (vilket i rosésegmentet inte alls är en självklarhet). Bakom etiketten döljer sig Jean-Claude Mas, en av Medelhavskustens stora vinprofiler med näsa för det som vi längtar efter i glaset. Lägg därtill en prissänkning på en dryg fjärdedel, för att bereda väg för en ny årgång, och du har en solklar vinnare. / Bengt-Göran Kronstam
Vinet är inte makalöst komplext men enormt gott och smakrikt. För prislappen levererar det stort varje dag i veckan och är ett utmärkt "vin de la maison"- ett perfekt husvin alltså och ett klockrent fynd. / Eva Weckström
Don Simón rosé passar till lätta rätter och sallader med kyckling, anka, skaldjur och fisk, men även som det är på en solig balkong eller terass med bara lite mandlar och ett gott bröd. / Suzanne Ribbing
Detta ekologiska rosévin är laxrosa, lättsamt blommigt, fruktigt och josigt smakrikt. Doften bjuder nyponros, hallon, nektarin, rabarber och blodapelsin. / Eva Weckström
Läskande att sippa iskallt på terassen, i bersån eller vid poolen. För 70 kronor flaskan kan man dessutom utan dåligt samvete släppa ner några isbitar i vinet, göra en god drink med pink gin och några färska hallon eller till och med pytsa i dito i bålet på studentskivan eller födelsedagen. / Eva Weckström
Ljus, apelsinfärgad rosé med mild, bärig doft och en mjuk, helt okej smak där fräschören förstärks av en knappt märkbar, ändå välgörande kolsyresprits på tungspetsen. / Bengt-Göran Kronstam