Vinbörsens redaktion har provat och granskat roséviner inför den kommande våren och sommaren. Några är nyheter i sortimentet medan andra är trotjänare som funnits med länge. Hur gör du? Köper du olika roséviner eller brukar du fastna för en favorit som får blir husvinet hemma hos dig. Oavsett hur du väljer så får du god hjälp på vägen med vår redaktions granskning.
Värt att notera är att alla viner som du hittar på Vinbörsen måste bli godkända av redaktionen - de viner som inte passerar nålsögat visar vi inte upp så du kan alltid lita på att vinerna du ser är prisvärda köp.
Här kan du läsa om de fem vanligaste missuppfattningarn om rosévin.
"Ljust rosafärgat med distinkt frisk smak, drag av hallon, tranbär, färska örter och citrusfrukter. Här finns en ledig och läskande elegans men också en viss struktur som gör det till ett utmärkt matvin. Det viker inte ned i sällskap med exempelvis fisk, skaldjur och grönsaksspett, som tillagats på grillen, och som serveras med kryddiga tillbehör." / Gunilla Hultgren Karell
"Svalkande och gott vin väl kylt i vårsolen likasom en bra matchning till räksalladen, laxen med grön sparris och romsås eller en varm smörgås med getost, rostade valnötter och ljunghonung. Santé!" / Eva Weckström
"En ljus, laxrosa färg och en frisk, torr och fräsch, fruktig doft med härliga inslag av smultron, hallon, vattenmelon, grapefrukt och örter. Vinet är föredömligt torrt och matvänligt i stilen, med bra balans mellan fruktighet, struktur och syra. Inled gärna middagen med ett glas och fortsätt till grillad fisk eller en kycklingsallad." / Robert Montgomerie
"Smaken överraskar med sin fräscha syra, fylliga munkänsla och smakrika, josiga sötbärighet. Ytterst klunkvänligt och okomplicerat. I sin torra, men inte knastertorra stil, passar detta både de flesta, och till det mesta." / Eva Weckström
"Falu Rosévin är lättsamt och charmigt utan att krångla till det och går garanterat hem i (falu)stugorna. Ett mycket gott vin att njuta i ensam majestät men som även passar snusfint till skaldjur, toast Skagen, kycklingsallad, tonfisktartar eller laxpaj." / Eva Weckström
"Läskande att sippa iskallt på terassen, i bersån eller vid poolen. För 70 kronor flaskan kan man dessutom utan dåligt samvete släppa ner några isbitar i vinet, göra en god drink med pink gin och några färska hallon eller till och med pytsa i dito i bålet på studentskivan eller födelsedagen." / Eva Weckström
"Smak och doft andas verkligen sommar och semester och ger sinnet lugn och ro. Här varvas smaker som saftiga jordgubbar och hallon som för tankarna till geléhallon med läskande vattenmelon och grillad citron. Vinet har en fin struktur och en syra som inte går av för hackor." / Jenny Asplund
"I glaset möts man av en tilltalande ljust laxrosa färg och en frisk men samtidigt fruktig doft av blodapelsin, grapefrukt och jordgubbar. Det smakar sommar och löften om solsken! Detta är ett vin som passar utmärkt till mat. Till den grillade laxen med färskpotatis och kall romsås, till caesarsallad på räkor eller till skaldjurstallriken med en rejäl skål aioli till." / Jennie Walldén
"Den sköna flaskan och den läckra, inspirerande etiketten säger det mesta om detta vin och förväntningarna infrias i varje klunk. Det är ett ärligt och välgjort rosévin med alla de egenskaper som gjort att det i dag dricks mer rosé än vitt på många håll där lättjan är lika utbredd som solstolarna." / Bengt-Göran Kronstam
"Här tullas det inte på kvaliteten utan smaken är superelegant med tydlig fräschör, nyanser av röda bär, nybakade briocher, citrus och med en läcker krämighet i avslutningen. Det handlar om stor finess. En champagne som kickar igång aptiten men fungerar också mycket bra med mat." / Gunilla Hultgren Karell