Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
De fem vanligaste myterna om rosévin
Tema

De fem vanligaste myterna om rosévin

Våra vanligaste myter om rosévin

Vår, sol och rosévin! Men vad stämmer egentligen med de uppfattningar vi har om rosévin? Vinbörsen tar upp några av de vanligaste missuppfattningarna och reder ut vad som egentligen är sant och falskt om rosévin.

1. Rosévin tillverkas genom att blanda rött och vitt vin

Falskt: Rosévin tillverkas av blå druvor men efter pressningen tar man snabbt som attans bort skalen från musten. Färgen sitter i druvans skal och inte i fruktköttet och desto längre skalen får ligga kvar i musten, desto mörkare färg.

2. Ljus rosé är alltid av högre kvalitet än mörk

Falskt: Kvaliteten på rosévinet sitter absolut inte i färgen. Färgen på vinet beror på vilken druvsort som använts och hur länge skalen fått ligga kvar med musten. Riktigt ljusa viner pressar druvorna och låter inte skalen ligga kvar alls. Men som sagt - färgen indikerar inte kvaliteten utan avspeglar oftare stilen på vin geografiskt och vinmakarens stil.

3. Rosé funkar inte till mat

Falskt: tvärtom så är faktiskt roséviner ofta väldigt bra val till maten. De är ju ett mellanting mellan rött och vitt och klarar av många slags rätter. Myten lever kvar från en tid då många roséviner var söta, men idag är de flesta roséviner torra och friska med hög fruktsyra. Prova till skaldjur, fisk eller lättare vegetariska eller kycklingrätter. Rosévin funkar alltså finfint året runt och inte bara på soliga terasser.

4. Rosévin görs bara i södra Frankrike

Falskt: Ungefär en tredjedel av världens rosévin kommer från Frankrike - men man gör rosa viner i många andra länder som Spanien, Tyskland, Österrike och till och med Sverige.

5. Rosévin är alltid av lägre kvalitet än rött och vitt vin

Falskt: en myt som bygger på att vinmakare skulle se rosévin som ett slags mindre värt alternativ som man gör på druvor som inte duger till att göra rött eller vitt på - vilket inte stämmer på något vis. Det är med rosévin är precis som det är med rött och vitt, det finns viner av högre kvalitet och de av lägre kvalitet.

Här hittar du vårens guide med nyprovade roséviner.

Till vårens nyprovade roséviner