Studentmottagningar och sommarfester står för dörren och kanske kommer du att bjuda på en buffé av olika rätter och olika smaker. Att välja viner till buffén kan vara knepigt eftersom det finns en variation av smaker och rätter att ta hänsyn till. Vinet ska helt enkelt passa både många smaker - och många gästers preferenser.
På en buffé trängs många olika rätter och smaker och jobbet ditt vin ska göra är att passa till så mycket som möjligt - och inte vara direkt opassande till något. Du har även bjudit in ett antal gäster och målet är såklart att så många som möjligt ska tycka att du serverar riktigt goda viner. Därför är det såklart bra att ge gärna gästerna olika alternativ att välja bland. En trend just nu är alkoholsvagare viner, bra på många sätt och kanske extra bra för sommarmingel i värmen så spana gärna efter sådana alternativ.
Finns det något som slår an en festlig ton så som mousserande vin? Du kan servera ett glas som välkomstdrink men givetvis även som dryck till en buffé. Och det behöver inte kosta skjortan, det finns många prisvärda alternativ. Tänk torrt, friskt och fruktigt när du ska välja bubbel till en sommarbuffé.
Är ofta ett bra val till en buffé med lättare smaker och rätter. Vinet i sig självt är ett slags mellanting mellan rött och vitt och passar därför både till lätta smaker men även till lite kraftigare rätter. Rosévin är även ett bra val som fördrink på trädgårdsfesten, lägg flaskor i isbaljor och låt gästerna servera sig själva eller skaffa en stor glasbehållare med tappkran (finns billiga på t.ex IKEA) och fyll med rosévin från bag in box, isbitar, flädersaft jordgubbar och citronskivor för en enkel sommardrink.
Håll dig till fruktigt friska vita viner som gärna har en gnutta syrlighet. Det gör att vinet kommer passa mycket på ditt buffébord och hjälpa till att få ihop alla smaker på ett bra sätt. Tänk på det vita vinet som en citronklyfta som du i sista sekunden pressar några droppar av över maten - det fräschar upp alla smaker på ett kick!
Du gör rätt i att välja bland de mjuka och fruktiga röda vinerna och inte slå till på allt för sträva och tunga viner. Detta för att vinet ska passa till många olika smaker och inte ta över showen helt och hållet .
Våra experters tips på bra viner till buffén - olika prisklasser och både box och flaska. Hoppas du hittar ett tips som passar din fest.
Att det mousserande låg i topp när det gällde den senaste mätningen av den svenska inflationen var dåliga nyheter för alla oss som gillar ett glas uppiggande bubbel före middagen. Desto gladare blir jag av denna budgetvariant som inte alls skäms för sig. / Bengt-Göran Kronstam
Snyggt balanserad smak där fruktigheten samsas med bra struktur och pigg syra, diskreta toner av grapefrukt bidrar till en god avslutning. Det här är ett givet fynd – jag sticker ut hakan och utnämner redan nu det här vinet till årets rosé! / Robert Montgomerie
La Genereuse Francine har en ljus, laxrosa färg och en frisk, torr och fräsch, fruktig doft med härliga inslag av smultron, hallon, vattenmelon, grapefrukt och örter. Vinet är föredömligt torrt och matvänligt i stilen, med bra balans mellan fruktighet, struktur och syra. / Robert Montgomerie
Étage Sauvignon Blanc är gjort på den omåttligt populära druvan Sauvignon Blanc och är friskt, fräscht, torrt och krispigt. Vinet kommer från Spanien och har en lite lägre alkoholstyrka på 8%, vilket gör att det passar till många tillfällen, som lunchbjudningar, eftermiddags mingel eller picknick. / Suzanne Ribbing
De torra rieslingvinerna - som det här - är de mest gångbara, enligt min mening, och passar med sin fräschör till många olika typer av maträtter. Hans Baer Riesling Trocken i årgång 2023 är finstämt och läskande med toner som påminner om äpplen, ananas, lime och med, den för riesling typiska, friska fruktsyran. / Gunilla Hultgren Karell
Doften är ren och frisk, precis som rubriken utlovar, med frukt och äppliga toner som ledmotiv. Smaken är mild och tilltalande, även den med frukten i högsätet. Just fräschören är också det som den absoluta majoriteten av boxvinerna saknar, allra mest under 200 kronor, och rekommendationen kan inte bli starkare om du vill ha ett riktigt billigt, ändå seriöst och fräscht vitvin. / Bengt-Göran Kronstam
Munkänslan är lätt och behaglig, strävheten inlindad i den fina bärigheten och syran är balanserad men närvarande. Eftersmaken är inte så lång men mjuk som sammet och allt sammantaget är detta en behaglig, trivsam och saftig italiensk pinot. / Eva Weckström
I smakpaletten hittar vi inslag av mörka körsbär, syltade plommon, viol, örter, ekfat och kryddor. En balanserad strävhet och bra syra bidrar till den långa och goda eftersmaken. Jag dricker mer än gärna den här stilen av viner, med struktur och balans, som passar så bra med mat men också är trevliga att läppja på i vänners lag. / Robert Montgomerie
Jag måste säga att mina förväntningar inte var så höga på en BIb för 169:-. Men jag fick faktiskt krypa till korset. Detta är mycket vin för slanten, det är inga större konstigheter och krusiduller men heller inget som stör eller sticker ut. / Eva Weckström
Doften är frisk och varmfruktig, välmatad och småkryddig. På det följer en förhållandevis lätt, ändå stringent smak som känns högst användbar i det italienska köket eller för den delen till vad du vill av mer vardagsnära eller opretentiös mat. / Bengt-Göran Kronstam