Det hetaste och mest populära ursprunget för vin just nu är Piemonte. Piemonte ligger i nordvästra Italien och gränsar till både Schweiz och Frankrike och är en av Italiens största vinproducerande regioner. Viner från Piemonte domineras av fyra druvsorter: de blå nebbiolo, barbera och dolcetto samt den gröna muscat.
Nebbiolo Mest berömda är viner på nebbiolo från distrikten Barolo och Barbaresco. Det här är maffiga men samtidigt komplexa och eleganta viner. De kan lagras länge och för den som kan hålla sig till tåls väntar något alldeles extra. Nebbioloviner är även vanliga från området Langhe och har då ofta en lägre prislapp. Nebbiolo passar bra till smakrik mat som grytor, stekar och långkok. Även gott till smakrika och krämiga pastarätter med svamp och tryffel. Barbera På senare tid har druvan barbera fått ett uppsving och vuxit i popularitet, både pga sin blygsammare prislapp men även att det är vin som kan drickas unga utan att lagras i flera år, som ofta är fallet med nebbioloviner. Barberaviner är enkla att matcha till den mesta italienska maten (och även annat såklart) men passar även att smutta på utan mat.
Dolcetto Den här druvan var förr ovanlig att hitta på Systembolaget men har nu börjat visa sig. Ofta samsas den med andra druvor i en blend, men det finns även endruvsviner av god kvalitet. Druvan är fruktigare och lättare och passar viner som ska drickas unga.
Maten i Piemonte Maten här skiljer sig från övriga Italien genom att rätterna oftast inte är tomatbaserade. Här präglas köket av rustik mat på närproducerat kött, vilt, (hare, kanin och rådjur) skogssvamp, pasta och risotto och givetvis av den vita tryffeln som kommer från området.
Nedan finner du prisvärda viner från Piemonte som granskats och provats av vår redaktion. Bara att välja och vraka!