Vi tipsar om viner som passar till midsommar, prisvärda viner som är enkla att uppskattas av många och som passar till maten under midsommarhelgen. Som vanligt är alla viner granskade av vår redaktion. Hoppas att du hittar ditt guldkorn.
En bjussig och generös box som du inte behöver klura så mycket på hur du ska matcha maten till. Den här boxen klarar burgare, ribs, pizza, grillad kyckling eller vad det nu blir under en lång midsommarhelg.
"Bomben är flirtig, smakrik och packad med djup, saftig och opulent bärighet av mörka plommon, körsbärslikör och mörka vinbär. Strävheten är närvarande med relativt försiktig och syran frisk men mjuk, inlindad i all frukten." / Eva Weckström
Ett lättsamt bubbel är startskottet för det här mailet - och kanske även för din midsommar? Charmigt mousserande från Sicilien till mycket överkomligt pris som passar fint till salta snacks.
"Ett alldeles överraskande gott och charmigt bubbel från Sicilien. Tänk solmogna citroner, lime och mogna saftiga päron. Lite örtighet och rivet apelsinskal på det så har vi paletten framför oss." / Mikael Karis
Att hitta ett barolovin under 200 kr hör inte till vanligheten och här levererar vinet mer än prislappen skvallar om. Det är ett maffigt och smakrikt vin som behöver ackompanjeras av mat - passar fint till grillat i helgen.
"Här hittar vi nypon, rosor, skogshallon, körsbärssylt, rostade hasselnötter, kanel, nejlika, vanilj, svart te – listan kan göras ännu längre. Passar till mörka kötträtter, supergott till kolgrillade lammracks med rosmarin och ugnsrostad färskpotatis. Ett bra köp för den som vill prova på vad som ofta kallas ’kungen av viner’." / Robert Montgomerie
En trotjänare i roséhyllan som inte gör oss besviken. Det är friskt, torrt och rödbärigt och passar fint som aperitif men även ett bra val till midsommarlunchen, lax, kyckling eller fullmatade sallader.
"Den nya årgången av roséboxen La Genereuse Francine håller stilen och fortsätter att vara ett av de bästa köpen du kan göra just nu. Det innebär en torr, fräsch och smakrik rosé som passar både som aperitif och till lättare maträtter." / Robert Montgomerie
Gemischter Satz är Österrikes ”Field blend” och här samsas hela fyra druvsorter som alla bidrar till den uppfriskande upplevelsen. Passar att sippa på som fördrink eller till sallader, lax, västerbottensostpaj med löjrom & gräslök och mer därtill. Enkelt att tycka om.
"Weinwurm bjuder på ett härligt virrvarr av friska mineraltoner, syrliga krusbär, persika, färska örter och mycket stenfrukt. Och inte nog med det ”givetvis” finns även citrustoner i form av pomelo och grapefrukt. Allt detta till ett exceptionellt pris." / Jenny Asplund
Ett svalt rosévin i vacker ljus färg. Extra kul med ett ovanligare ursprung - nämligen Grekland. Det här är ett vin i matvänlig stil som du med fördel kan servera under midsommarbordet till de som föredrar vin framför öl.
"Vi hittar massor med frukt som blodapelsin, persika, röda vinbär och en liten hint aprikos. Det finns även en strukur som gör det väldigt matvänligt. Jag serverar det utan tvekan till rätter som Salade Nicoise eller Vitello Tonato eftersom vinet matchar sälta och smakrikedomen i dessa rätter." / Mikael Karis
Ett smakrik och fylligt vin smed lagom av det mesta och en en utmärkt matchning till kvällens grillning av kött, kyckling, kryddiga korvar och grönsaker.
"Vinet innehåller de mycket populära druvorna Merlot och Cabernet sauvignon, och är fylligt och smakrikt med inslag av mörka bär som svarta vinbär och körsbär men vi hittar även skogshallon, svartpeppar, choklad och enligt min smak lagom med ekfat." / Suzanne Ribbing
En pålitligt vit bag in box som kan funka både till mat och prat - det har du här på krispiga druvan sauvignon blanc. Även här ett ovanligt ursprung som kan bli en snackis på midsommarkalaset.
"Det är alltid kul att stilla nyfikenheten med ovanliga vinländer som visar sig på styva linan och Moldavien levererar här ett välgjort budgetvin som klingar i glaset. Det som ger högsta betyg är dock fräschören och den torra, lättsamma krispigheten, en smakprofil som tyvärr är alldeles för sällsynt när det gäller boxvin." / Bengt-Göran Kronstam
En snackis kring matbordet blir garanterat en Bordeaux från 2012 som du ber folk gissa priset på. Det är smakrikt med mognadstoner som passar smakrika middagar.
"För sitt pris är det fenomenalt, om än inte publikfriande. Runt grundpelaren av syra finns en varm alkohol och en mjukgörande ekvanilj som smeker smaklökarna. Lägg därtill något på gaffeln och du har en fullträff som förgyller måltiden varje dag." / Bengt-Göran Kronstam