Det är högsäsong för vilt! Antingen jagar du själv, eller så besöker du en bättre sorterad butik där det finns fina lokala vilda alternativ. Utmärkande för viltkött är att det ofta har en viss sötma och att det smakar mer, den där särpräglade "vilda" smaken. Vissa kött är mildare och andra har en mer distinkt smak men som med all matlagning spelar det stor roll hur du tillreder och vilka tillbehör som finns till. Är viltköttet del i en gräddig gryta, är det grillat eller tillagat som stek? Här följer några snabba tips på hur du kan tänka när du väljer och vintips som passar.
Älg: ett kött som verkligen smakar vilt och behöver matchas med ett kraftigt och fylligt vin. Är det långkok på älg kan du välja ett mjukare vin. Leta efter vin på Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Syrah eller Pinotage.
Ren: ren passar att grilla, som stek eller som renskavsgryta. Är det grillat eller stekt så matchas det bra med kraftigare och robusta viner på Syrah, Shiraz eller Cabernet Sauvignon. Mildare rätter med ren passar bra med fylligt vin från Rhône eller Rioja.
Rådjur/hjort: här ska du inte välja ett allt för fylligt och strävt vin, det kommer köra över den finstämda vilda smaken på köttet. Snegla mer åt smakrika och utvecklade viner från t.ex Chianti Classico från Toscana och ripasso från Veneto, Sydafrikanska viner på druvan pinotage eller barbera från Piemonte.
Vildsvin: Det viltkött som jagas mest i Sveriges. Har en mildare smak och serveras oftast genomstekt så här behövs ett mjukare vin. Spana efter rödvin från sydvästra Frankrike, Côtes du Rhône eller barbera från Piemonte.