Säsongen för rosévin är här och vi har provat oss igenom en hel radda. Här får du tips på viner som passerat redaktionens granskning. Hoppas att du hittar sommarens favorit.
"Inför årets högsäsong har jag provat drygt 120 roséer för att hitta guldkornen till mina följare. Under hundralappen står detta i en klass för sig med en fräsch, helklassisk rosédoft och en lika god, välmatad smak med utmärkt balans och fräschör som med råge överträffar många betydligt dyrare alternativ. Sommaren är räddad!" / Bengt-Göran Kronstam
"Här har vi ett rosévin som står ut lite från mängden av de lätta och blekrosa vinerna som legat högt på trendtoppen de senaste åren. Färgen är djupt rosafärgad och smaken har fin intensitet, det finns drag som påminner om jordgubbar, vinbär, örter och som matchas av en ung, fräsch syra. En rosado som passar fint till mat." / Gunilla Hultgren Karell
"Ett klassiskt rosévin från Provence andas sommar och elegans för mig. I By.Ott finns, förutom de fräscha rödbäriga tonerna och det lätta stråket av örter och rosor, en fin stramhet och struktur med en tilltalande bitterhet. Det gör att vinet sticker ut på ett positivt sätt och vinner på att serveras tillsammans med en smakrik maträtt." / Gunilla Hultgren Karell
"Smak och doft andas verkligen sommar och semester och ger sinnet lugn och ro. Här varvas smaker som saftiga jordgubbar och hallon som för tankarna till geléhallon med läskande vattenmelon och grillad citron. Vinet har en fin struktur och en syra som inte går av för hackor. Eftersmaken håller sig kvar ett tag efter den nått svalget. Drick ”livets dal” väl kylt till sommarens alla skaldjursrätter eller till buffén då det verkligen kan gå under epitetet allroundvin." / Jenny Asplund
"Den här rosén har ungdomliga och fräscha toner i både doft och smak som osökt får en att tänka på och längta till vårens första solstrimmor. Mogna jordgubbar och hallon med stråk av melon och persika kännetecknar smaken. Det här är ett vin som inte skaver någonstans. Nej tvärtom, det är trevligt och lättsamt både för sig själv och till lättare mat." / Eva Weckström
"Smaken överraskar med sin fräscha syra, fylliga munkänsla och smakrika, josiga sötbärighet. Här går turbon in med mättade och saftiga toner av hallon, vinbär, smultron, persika och ett uns smörkola och röda vingummin i avslutet. Ytterst klunkvänligt och okomplicerat. I sin torra, men inte knastertorra stil, passar detta både de flesta, och till det mesta." / Eva Weckström
"Det är torrt, krispigt och har en härlig fräschör. Vi hittar toner av röda bär som hallon, jordgubbar och vinbär, men även citrus och färska örter. Ett riktigt sällskaps- och buffévin som gör sig bäst väl kylt. Men passar med många olika rätter som hör svensk sommar till. Det passar även till rätter från medelhavet och Asien." / Suzanne Ribbing
"Ungt, friskt och torrt levererar denna spanska charmör en doft packad med röda vinbär, hallon, tranbär och jordgubb men även persika, blodapelsin och färska, grönskande örter. På paletten möter vi hög syra och en lätt, slank kropp med elegans och finess. Smaken är diskretare än doften men bjuder syrliga vildhallon, vinbär och vit persika samt en fräsch örtighet i avslutet av mynta och fänkål." / Eva Weckström
"Ett torrt ljust rosévin inspirerat av klassiska sydfranska diton. Ett elegant, bärigt, saftigt och örtkryddigt vin där allt sitter på plats. Syran är frisk och balanserad, munkänslan är skönt krämig och smaken ger oss syrliga röda bär, färska örter och en antydan till lakritsrot. För prislappen levererar det stort varje dag i veckan och är ett utmärkt "vin de la maison"- ett perfekt husvin alltså och ett klockrent fynd." / Eva Weckström
"Det här är ett rosévin som tickar alla mina boxar; fin färg och en härligt elegant och aptitretande doft av persika, smultron, apelsinblommor och örter. Snyggt balanserad smak där fruktigheten samsas med bra struktur och pigg syra, diskreta toner av grapefrukt bidrar till en god avslutning. Det här är ett givet fynd – jag sticker ut hakan och utnämner redan nu det här vinet till årets rosé!" / Robert Montgomerie