Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
BG:s lista med FYND
Tema

BG:s lista med FYND

Bengt-Göran Kronstam är en av Sveriges mest välkända vinskribenter. Här kan du ta del av ett urval av de viner han gett högsta betyg på Vinbörsen.

Fynd
Pierre Olivier
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt vin

Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut

Frankrike
Ekologisk
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Aperitif
Fisk
Grönsaker
99:-

"Mousserande budgetviner brukar inte ha mycket gott att fresta med, utöver priset, men här överraskar redan doften som är befriande frisk och fruktig, helt utan den beska och/eller klibbiga sötma som annars brukar hänga vid. Detsamma gäller smaken och utan att ha hela listan framför mig vill jag påstå att detta just nu är Systemets bästa bubbel under hundralappen."

Fynd
Il Seggio
Rött Flaska, 750ml 14.5% Fruktigt & Smakrikt vin

Il Seggio Poggio al Tesoro, 2019

Italien Toscana , Bolgheri
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Lamm
Nöt
Vilt
199:-

"Marilisa Allegrini behöver förhoppningsvis ingen närmare presentation. Ända sedan den bitterljuva amaronen och dess startraket valpolicella gjorde alla tiders succé på våra breddgrader har hennes utmärkta rödviner legat i täten vad gäller vinjournalisternas rekommendationer (samtidigt som denna karismatiska vinprofil stått på barrikaderna i Verona för att värna de klassiska idealen när det gäller lufttorkade druvor och inte hemfalla åt industriella russinviner)."

Fynd
Crémant d'Alsace
Mousserande Flaska, 375ml 12.5% Torrt vitt vin

Crémant d'Alsace Chardonnay

Frankrike Alsace , Crémant d'Alsace
Ekologisk
Sötma
Fruktsyra
Fyllighet
Aperitif
Fisk
Grönsaker
99:-

"Smakprovet här kommer från Alsace, en crémant framställd av samma druvsort (Chardonnay) och på samma sätt som sin berömda förebild. Doften är stor och fräscht fruktdriven i ren och aptitretande, klart attraktiv stil. Smaken är härligt fruktig, inte överdrivet torr och skulle mycket väl i en blindprovning kunna gå för standardchampagne, trots att det kostar betydligt mindre."

Fynd
Casas Honestos
Vitt Box, 3000ml 12% Friskt & Fruktigt vin

Casas Honestos Fresh

Spanien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Grönsaker
Skaldjur
169:-

"Att detta vin är resultatet av både stordrift och rationell teknik i såväl vingård som källare, råder det ingen tvekan om. Det är en förutsättning för att kunna göra vin i denna prisklass. Detta är dock inte poängen, utan att det ändå med råge uppfyller alla basala krav på ett gott vin."

Fynd
Piccini
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13% Mjukt & Bärigt vin

Piccini Chianti, 2020

Italien Toscana , Chianti
Ekologisk
Fyllighet
Fruktsyra
Strävhet
Fläsk
Fågel
Grönsaker
92:-

"I sin nya årgång håller denna budgetchianti sedvanlig (för att inte säga till och med snäppet bättre) klass än de två föregående, men så slutade också skörden 2020 på historisk nivå i många av Europas vingårdar. Trots sin ungdom är det fullt drickfärdigt med en lite knäckig och utvecklad, svagt rökig och kärnfull doft som drar mer mot torkad frukt än de körsbär som annars ofta det italienska rödvinet förknippas med."

Fynd
Nicolas Feuillatte
Mousserande Flaska, 750ml 12% Torrt vitt vin

Nicolas Feuillatte Collection Organic Extra Brut

Frankrike Champagne
Ekologisk
Aperitif
Fisk
Ost
389:-

"Nicolas Feuillatte behärskar lyckligtvis denna balansgång mellan frukten, jästen och mineralerna, det som är den ädla champagnens tre hörnstenar. Doften är kristallklar, så aptitretande den kan bli, och jag njuter den gärna i stora, generösa vinglas där bouqueten får fritt spelrum."

Fynd
Casas Honestos
Rosé Box, 3000ml 12%

Casas Honestos Rosé

Spanien
Fisk
Fläsk
Grönsaker
169:-

"Casas Honestos vita har jag rekommenderat tidigare och även roséboxen får högsta rekommendation. Vinet är elegant laxrosa, varken för ljust eller för mörkt, stilen lagom saftig, trevlig och smultronmjuk. Servera det kylskåpskallt till somriga sallader, varmrökt lax, sushi eller gärna en klassisk provensalsk fisksoppa med hög smak av tomat, vitlök, fänkål och somriga saffranstoner."