Pizza, pasta, antipasti och ett gott glas italienskt rött vin till. Hur låter det?
Underbart tycker väldigt många eftersom det italienska köket är en bestående favorit både att laga hemma och äta på restaurang. Italienska viner toppar dessutom försäljningslistorna hos Systembolaget som det land vi köper allra mest vin från.
Här kommer tips på prissänkta och prisvärda röda italienska viner just nu.
Montepulciano - låter vacker och smakar gott. Den här druvan har liksom "lagom" av det mesta och det är ju något vi svenska verkligen uppskattar. Ett bra allroundvin att plocka fram till det mesta - både fest och vardag.
Ett riktigt säkert kort från piemonte är Ebbio på druvan nebbiolo med en prislapp som är låg i förhållande till andra viner på druvan, som t.ex barolo och barbaresco. Det här är ett elegant och smakrikt val till krämiga pastarätter eller en långkokad högrevsragu.
Kanske tillhör du den grupp som köper mängder med vin och sparar för framtiden, för dit hör inte de allra flesta av oss. Därför är det kul att det finns viner med 20 år på nacken att köpa - för ett pris under 100-lappen dessutom! Här är barbera från 2004. Ett lyxvin till budgetpris att njuta till dina italienska favoriter - eller ge som uppskattad present.
Chiantiviner tog svenskarna med storm när de svepte in tillsammans med den italienska maten på 60-talet och när vinet var urdrucket fick den tjusiga bastflaskan tjänstgöra som ljusstake. Fortfarande är Chiantiviner med sin smakrika friska stil ett säkert kort till all slags italiensk mat där en tomat varit i närheten - och det är ju nästan allt på menyn det!
Barbera är druvan som är "folkets druva" i Italien. Lite som om druvans Allsång på Skansen. Här finns något för alla och det finns inget som skaver. Bengt-Görans beskrivnings om vinet är "yppig och nyvaken med maxad druvarom i småbrunstigt upphetsande stil", det vill man ju inte missa!
Barolo är ett av de absolut mest kända ursprungen i Italien, härifrån kommer maffiga kraftpaket på druvan nebbiolo. Det smakar och doftar mycket och har du tålamod att vänta kan det här vara något att stoppa undan ett par år och låta ligga till sig. En fin present till den som älskar italienska viner?! Men om du tänkt dricka det här och nu passar det fint till kraftiga smaker - som högrevsragu eller grytor med mustiga smaker.
Valpolicella må vara mest berömt för sina smakbomber som Amarone och Appassimentoviner. Men glöm då för allt i världen inte bort de klassiska valpolicellavinerna som inte görs på torkade druvor. Det är friskt och fruktigt och som gjort att dricka före middagen, till middagen och efter middagen.
Här har man blandat Piemontes två signaturdruvor, nebbiolo och barbera, i samma box och det visar sig vara en fin förening. Nebbiolo ger stadga och stramhet och barbera generös, saftig och frisk fruktighet. En bra box till både vardagsrätter samt mer tidskrävande omsorgsfullt tillagade italienska middagar.