Ska vi välja ut en maträtt som får symbolisera hösten så är det grytan! Många recept har dessutom vin med på själva ingredienslistan eftersom det är en fantastisk smaksättare i matlagning. Rätt använt kan vin förhöja smaken på allt från såser, grytor, soppor till efterrätter.
När du väljer rött vin att hälla i grytan så välj gärna ett mjukt, smakrik och bärigt vin och undvik vin med för mycket fatkaraktär eftersom det kan ge din gryta en besk smak. Tänk också på att vinet ska reduceras ordentligt så att de fina smakerna lyfts fram och alkoholen hinner koka bort. Häller du i vinet för sent kommer det göra mer skada och mest att smaka alkohol.
Och nej, du måste inte använda samma vin i grytan som i glaset, men vinerna får gärna ha samma smakprofil. Då får du en fin brygga mellan maten och drycken till. Vinet du dricker till maten kan även vara av lite kraftigare och fylligare karaktär.
Här har vi valt ut viner som vi tycker passar extra bra till mustiga grytor och långkok. Du väljer själv vilket som åker i grytan och vilket vin som hamnar i glaset.
Mitt i prick om du ska laga Coq au vin. Pinot Noir tillhör de lättare röda vinerna som passar både eleganta och lite mer rustika smaker. Varför inte göra det till en helfransk afton och svänga ihop en tarte tatin till efterrätt på nyplockade svenska äpplen. Bon Appetit!
Prisvärd box som passar många slags grytor. Det här vinet klarar av stora mustiga smaker och kryddighet, allt från en klassisk bouef till mellanösterninspierade och kryddiga långkok på lamm och nötkött.
Tänk dig ett mustigt långkok på lamm, sidfläsk och grönsaker som puttrar länge, länge i rött vin. Till det en bit lantbröd, ångande varm potatis och ett glas av detta vin - succé!
Passar till rejält mustig gryta på nöt eller lamm, det vi svenskar kallar en "klassik köttgryta" helt enkelt. När man brynt på köttet rejält är det gott med ett vin som har en viss bärsötma, det har druvan zinfandel naturligt. Lägg gärna till rotfrukter och timjan som får puttra med. Eller en näve nyplockad trattkantareller.
Här har vi en röd box från Riojas granndistrikt Navarra, smakrikt och fylligt rött vin som passar fint till en gryta på nötkött eller kalvkött som fått puttra i plommontomater och örter. Klappar mathjärtat lite extra för kryddiga korvar är det här också gott till grytan med chorizo eller annan smakrik sort.
Det här franska okomoplicerade vinet blir galant till en härlig kycklinggryta, som t.ex coq au vin eller kycklinglår som fått puttra i tomater, en näve blandad svamp och en skvätt av vinet. En bit baguette till och det är nästan som på en fransk bistro!
Dolcetto är den minst kända druvan från Piemonte - men något att hålla utkik efter. Här är ett omsorgsfullt och välgjort vin som passar fint när du ansträngt dig lite extra med maten. Osso buco eller gryta på kalv och tomater kommer smaka väldigt bra ihop med vinet.