Här kommer en hjälp på traven och inspiration kring hur du kan välja vin till fisk och skaldjursrätter. Vad passar till vad och varför?
De allra flesta tänker på vitt vin till skaldjur och det är för att det oftast funkar bäst just ihop med ett friskt vitt vin. Mousserande eller stilla är en smaksak eller avgörs av tillfället, ofta väljer vi mousserande om det ska vara extra festligt.
Tänk på helheten när du väljer vin. Ska du äta skaldjuren naturella behöver du matcha det med ett lättare och mer elegant vin som inte kör över de finstämda smakerna. Ska du tillaga skaldjuren, grilla, gratinera, krydda med hetta eller kanske koka i grädde? Då kan du dra på med ett fylligare vitt vin eftersom skaldjuren har fått mer smak. Men undvik alltför fylliga och maffigt fatlagrade viner. Friska och eleganta viner är det vi är ute efter.
Gemensamt för de flesta skaldjur är att de innehåller en hel del umami och sälta vilket gör att du med fördel kan välja ett vitt vin som är fruktigt, fruktsötman tar nämligen fajten med det salta galant. Men glöm inte bort att du kan fortsätta dricka rosévin även fast det är höst. Rosévin kan vara otroligt gott till skaldjur eftersom de ofta har en fin bärighet.
Grüner veltliner är Österrikes gröna druva nummer ett. En fantastisk ny bekantskap för dig som ännu inte hunnit upptäcka denna pärla. Det är smakrikt och krispigt fruktigt och har ett uns av lite pepprighet (tänk vitpeppar)Enkelt att matcha till många slags fisk och skaldjursrätter, och passar extra bra till fylliga rätter där du använt grädde eller creme fraiche eller kanske toppat med aioli.
Ett vin passande för en blivande drottning - då det serverades på Kronprinsessan Victorias bröllopsmiddag. Sancerre är ett elegant och krispigt vin gjort på druvan sauvignon blanc. Med sin friskhet passar det väldigt fint till skaldjur, gärna med citrus till som matchar vinets syra. Så krångla inte till det utan låt vinet glänsa till färska skaljdur, citron, en klick god aioli och surdegsbröd.
Detta är ingen blyg viol utan en riktig smakexplosion. En smakrik och chardonnay med toner av brynt smör från kaliforninen passar fint när din fiskrätt har rejält med smaker. Tänk torskrygg inlindad i salt parmaskinka eller marulk med pancettaströssel, vispat brynt smör och chilipicklade trattkantareller.
Sauvignon blanc är mångas favorit när det kommer till vita viner, ett friskt och lagom syrligt vin med gröna örtiga toner. Passar till fisk och skaldjursrätter som är av det friskare och lätta hållet. Som fisk/skaldjursgryta med frisk tomatbas istället för grädde, eller en skaldjurspasta med citron eller naturella skaldjur.
Ett vin från en producent som började sin verksamhet redan på 1100-talet - det ni! Då kan man göra vin. Det här är ett ypperligt fint exempel på en riesling som har lite mer sötma, men låt inte det skrämma dig eftersom den samtidigt har knivskarp syra som balanserar upp det. Vad ska man para ihop till detta då - jo mer än du kanske tror. Det är ett fint val till skaldjur som ju i sig är söt/salta, passar även bra till rätter med lite hetta. Snegla åt det asiakatiska hållet så har du många fisk och skaldjursrätter att välja bland där de är mästare på elegant heta rätter.
Chardonnay från bourgogne är en riktig klassiker och kvalar absolut in som säkert kort att bjuda på till fisk och skaldjur. Det här är mjukt och elegant på samma gång. Som en sval havsbris som sveper in i munnen till färska skaldjur som ostron och räkor eller till en hummersoppa eller fiskgryta med snälla milda smaker.
Albariño är druvan som trivs i nordöstra spanien, en druva på frammmarsch som stadigt ökar i popularitet vilket inte är svårt att förstå då det är ett vin som är lätt att gilla för många. Det är friskt och fruktigt och enkelt att matcha till mycket, eller avnjuta utan mat till. Perfekt till fredagsräkorna tycker vår skribent Bengt-Göran Kronstam. Passar även fint till krämig laxpasta med fänkål och citron eller en klassisk toast skagen.