Varför firar vi en våffeldag?
Våffeldagen, eller Marie bebådelsedag som den egentligen heter, firas den 25 mars varje år. Högtiden har sitt ursprung inom kristendomen och markerar dagen då jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon bar på Jesus, Guds son, och på dagen nio månader senare föddes Jesubarnet.
Hur förvandlades Vårfrudagen till en våffeldag?
Men varför har denna dag blivit våffeldagen? Jo - häng med för här kommer förklaringen. Jungfru Maria kallas även Vår Fru, vilket gjorde att dagen kallades Vårfrudagen. På vissa dialekter lät Vårfrudagen som vafferdagen, vilket påminde om det tyska ordet vaffel (som betyder just våffla) och vips så blev den 25 mars i folkmun - Våffeldagen!
Senare kom dagen att markera skiftet från vinter till vår, starten på vårbruket med ljusare dagar, och fram till mitten av 1700-talet inföll även vårdagsjämningen alltid på Vår Fru-dagen.
De allra första våfflorna
De första våffeljärnen var en vidareutveckling av oblatjärnen som användes för att göra oblater till nattvarden. Därför är det inte så underligt att det var just i klostren nere på kontinenten som man började grädda våfflor på 800-talet, de hade ju vanan inne.
Till Sverige kom våfflorna först på 1600-talet och då bakades de över glödande kol i fyrkantiga våffeljärn som än idag är den vanligaste formen för våfflor i större delen av världen. Anledningen till att vi idag har runda våffeljärn har med järnspisen ankomst till Sverige under mitten av 1800-talet. De runda järnen passade mycket bättre för spisarnas runda plattor och de svenska våfflorna blev således runda och delades in i tårtbitar eller hjärtan.
Våfflor förr och nu
Den tidiga våfflan var en sparsmakad variant eftersom socker, grädde och sylt var lyxvaror. Den variant på söt våffla så som vi känner till den, med söta tillbehör, kom först någongång under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet fick seden med vispad grädde och sylt fäste. Men på senare tid har vi insett att våfflor inte alltid behöver vara söta utan de kan göras på en mängd olika sätt och serveras som förrätter och på buffér.
Här är tips med recept på annorlunda våffelvarianter att bjuda på för brunch, lunch eller som en elegant förrätt. Givetvis passar de för fler dagar än just våffeldagen.