Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Därför firar vi våffeldagen den 25:e mars
Tema

Därför firar vi våffeldagen den 25:e mars

Varför firar vi en våffeldag?

Våffeldagen, eller Marie bebådelsedag som den egentligen heter, firas den 25 mars varje år. Högtiden har sitt ursprung inom kristendomen och markerar dagen då jungfru Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon bar på Jesus, Guds son, och på dagen nio månader senare föddes Jesubarnet.

Hur förvandlades Vårfrudagen till en våffeldag?

Men varför har denna dag blivit våffeldagen? Jo - häng med för här kommer förklaringen. Jungfru Maria kallas även Vår Fru, vilket gjorde att dagen kallades Vårfrudagen. På vissa dialekter lät Vårfrudagen som vafferdagen, vilket påminde om det tyska ordet vaffel (som betyder just våffla) och vips så blev den 25 mars i folkmun - Våffeldagen!

Senare kom dagen att markera skiftet från vinter till vår, starten på vårbruket med ljusare dagar, och fram till mitten av 1700-talet inföll även vårdagsjämningen alltid på Vår Fru-dagen.

De allra första våfflorna

De första våffeljärnen var en vidareutveckling av oblatjärnen som användes för att göra oblater till nattvarden. Därför är det inte så underligt att det var just i klostren nere på kontinenten som man började grädda våfflor på 800-talet, de hade ju vanan inne.

Till Sverige kom våfflorna först på 1600-talet och då bakades de över glödande kol i fyrkantiga våffeljärn som än idag är den vanligaste formen för våfflor i större delen av världen. Anledningen till att vi idag har runda våffeljärn har med järnspisen ankomst till Sverige under mitten av 1800-talet. De runda järnen passade mycket bättre för spisarnas runda plattor och de svenska våfflorna blev således runda och delades in i tårtbitar eller hjärtan.

Våfflor förr och nu

Den tidiga våfflan var en sparsmakad variant eftersom socker, grädde och sylt var lyxvaror. Den variant på söt våffla så som vi känner till den, med söta tillbehör, kom först någongång under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet fick seden med vispad grädde och sylt fäste. Men på senare tid har vi insett att våfflor inte alltid behöver vara söta utan de kan göras på en mängd olika sätt och serveras som förrätter och på buffér.

Här är tips med recept på annorlunda våffelvarianter att bjuda på för brunch, lunch eller som en elegant förrätt. Givetvis passar de för fler dagar än just våffeldagen.

Fynd
La Cuvée Maison Bonjour
Rosé Flaska, 1000ml 12%

La Cuvée Maison Bonjour Rosé

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
99:-

BOVETVÅFFLOR MED KALLRÖKT LAX, AVOCADO & PEPPARROTSVISP

I GLASET: de här våfflorna passar fint på en vårig brunch med ett svalt och bärigt friskt rosévin som detta i glaset, en 1-litersflaska är praktiskt då den räcker lite längre.

"Munkänslan är krämig, syran balanserad och smaken ger precis som doften en mängd solmogna, sötbäriga vinbär, tranbär och röda körsbär och en antydan till mandarin, vit persika och hallonbåt." / Eva Weckström

Till receptet

Fynd
Bourgogne Chardonnay
Vitt Flaska, 750ml 12.5%

Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme

Frankrike Bourgogne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Ost
Skaldjur
119:-

VÅFFLA MED SKAGENRÖRA

I GLASET: En vit bourgogne på druvan chardonnay som är frisk, elegant och ett väldigt prisvärt val när viner från området rusar iväg i pris.

"Vinet har en fräscht fruktig stil med toner av gula frukter, citrus, lätt nötiga drag med en fint avrundad eftersmak. Frisk syra som balanserar och ger elegans." / Gunilla Hultgren Karell

Till receptet

Fynd
Hola MZ Mi Corazón
Rött Box, 3000ml 14.5%

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw 2022

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fläsk
Fågel
Lamm
Nöt
249:-

SPENATVÅFFLOR MED KNAPERSTEKT BACON & AVOCADODIPP

I GLASET: spanska viner på druvan Monastrell är på framfart och det är enkelt att förstå, det är fruktigt men med en uppstramande ryggrad och är lätt att matcha till många slags maträtter.

"Smakmässigt är vinet helt ljuvligt med sötsyrlig och frisk mörk bärighet av solmogna björnbär, blåbärssorbet och cassis, strävheten är mjuk men närvarande och bärkompotten flankat av nötkräm, puffar av rökta alspån och ceder." / Eva Weckström

Till receptet

Fynd
17 %
Taittinger
Mousserande Flaska, 750ml 12% Rosé

Taittinger Prestige Rosé Brut

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
579:-
699:-

POTATISVÅFFLOR MED LÖJROM, SMETANA & RÖDLÖK

I GLASET: En roséchampagne som bjuder på elegans och finess, samt en vacker färg. Passar när du vill ha något extra i glaset och passar utmärkt till förrätter med löjrom eller skaldjur.

"Här tullas det inte på kvaliteten utan smaken är superelegant med tydlig fräschör, nyanser av röda bär, nybakade briocher, citrus och med en läcker krämighet i avslutningen." / Gunilla Hultgren Karell

Till receptet

Bra köp
14 %
Tr3 Apor
Rosé Flaska, 750ml 8.5% Friskt & Bärigt

Tr3 Apor Lite Bubbligt Rosé 2022

Spanien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
59:-
69:-

LAKRITSVÅFFLA MED HALLONGRÄDDE

I GLASET: till denna häftiga och annorlunda dessertvåffla passar ett sötare mousserande som matchar sötman i våfflan och hallonen. Servera bubblet väl kyld till våfflorna och kommer garanterat bli en snackis!

"Tr3 Apor Lite Bubbligt Rosé bjuder på pigga bubblor, syrliga bär och en sällskaplig, pärlande dryck som smakar smultron på grässtrå och ljummen sommarkväll." / Eva Weckström

Till receptet

Bra köp
Les Champs
Vitt Flaska, 1000ml 12%

Les Champs Sauvignon Blanc

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Skaldjur
99:-

ÖRTVÅFFLOR MED SVAMP & GETOST

I GLASET: här passar ett svalt vitt vin på druvan sauvignon blanc, just druvan sauvignon blanc brukar anges som en superkombo med getost så det här kommer passa fint.

"Torrt och friskt och läskande i sin framtoning. En fräschör som påminner om ljusa årstider. Vin av den här krispiga och lättsamma typen passar till lite lättare rätter." / Gunilla Hultgren Karell

Till receptet

Fynd
Briccotondo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Briccotondo Barbera 2022

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
109:-

MATIGA VÅFFLOR MED KYCKLING & TOMATPESTO

I GLASET: smakrikt och generöst vin på italienska druvan barbera. De här våfflorna kommer garanterat bli ett oväntat inslag på den italienska buffén.

"Smaken är lätt, lättsam och lättgillad, druvig, mjuk och väldefinierad i en vinös, druvtypisk stil som tar sig an det mesta i matväg utan komplikationer eller vresighet." / Bengt-Göran Kronstam

Till receptet