Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Bygg en ny vingarderob till hösten - till FYNDpriser dessutom
Tema

Bygg en ny vingarderob till hösten - till FYNDpriser dessutom

Hösten är här - dags att börja fundera på (vin)garderoben.

Vad från sommaren får hänga med även in i hösten, vad behöver plockas fram från källaren eller vad är du sugen på för nytt. Här tänker vi på samma sätt kring vin. Hur bygger man en bra vingarderob för hösten, viner som kan funka till olika tillfällen, smaker eller stämningar.

Tips på prisvärda viner att satsa på i höst

Viner som kan liknas vid dina favoriter i garderoben - som gör dig redo för många tillfällen och middagar till riktigt bra priser som inte gör hål i plånboken.

Fynd
Terre de Mistral Reserve
Rött Lättare glasflaska, 750ml 14.5% Kryddigt & Mustigt

Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic 2021

Frankrike Rhonedalen , Côtes du Rhône
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
99:-

DEN LILLA SVARTA: din trotjänare som följer med i alla säsonger, så även in i hösten, är ett kryddigt och smakrikt rött vin från côtes-du-rhône. Och nej, du blir heller inte "rånad" gällande pris, här får du mycket valuta för pengen. Funkar, precis som den lilla svarta klänningen, både till vardags och till fest - det beror helt och hållet på dig. Ett vin som är både rustikt och elegant på samma gång.

Fynd
22 %
Mon Choix Blanc
Vitt Flaska, 750ml 13% Friskt & Fruktigt

Mon Choix Blanc Chardonnay 2022

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Skaldjur
85:-
109:-

VITA SKJORTAN: den hänger alltid där, redo att rycka in både till vardag och till fest. Jobb eller ledighet och sommar som höst. Den vita skjortan som är sval, snygg och ledigt elegant. Det har du som vin här, en klassisk fransk chardonnay som är så där okomplicerat elegant och avslappnad på samma gång som endast en fransyska kan vara. Ett klassiskt val av vitt vin som inte sticker ut för mycket, men som heller inte försvinner i mängden.

Bra köp
Royal Zin
Rött Box, 3000ml 14.5%

Royal Zin Zinfandel 2022

Italien Apulien , Puglia Rosso Passito
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Lamm
Nöt
Vilt
269:-

DEN VARMA MYSIGA HEMMAKOFTAN: ibland vill man bara krypa in i något som omfamnar och värmer - så som en stickad härlig stor kofta. Precis så är det med det här röda, bjussiga och generösa röda vinet som inte kräver någon motprestation av dig i form av snillrikt komponerande anrättningar eller eftertanke. Fungerar fint som pratvin men även till det mesta på tallriken.

Tips
POSE
Mousserande Flaska, 750ml 11.5%

POSE Sparkling Brut Blanc-de-Blancs 2022

Italien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Skaldjur
79:-

PARTYTOPPEN MED PALJETTER: Du vet den där partytoppen du fyndade på rean och som du tar på dig till ett par jeans och som snabbt får dig att känna dig festlig, det här är vinets motsvarighet. En flaska med bubbel för en liten peng som bara med namnet manar till kalasstämning. Hugg en flaska i farten mot närmsta fördrink!

Bra köp
7 %
Chateau Ste Michelle
Rött Flaska, 750ml 14.5%

Chateau Ste Michelle Cold Creek Cabernet Sauvignon 2019

USA Washington State , Columbia Valley
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Nöt
Vilt
279:-
299:-

DET DYRA MÄRKESPLAGGET: ett vins som likt ett märkesplagg som ju är en slags investering i garderoben som ska hålla länge, stå emot trender och vara av hög kvalitet har vi här. Du kan absolut korka upp det idag, men även spara det många år framöver. En investering som kommer att kännas lika rätt idag som om 5 år.

Fynd
Briccotondo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Briccotondo Barbera 2022

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
109:-

SVARTA KAVAJEN: du vet den där kavajen som funkar i alla lägen och som är garderobens hjälte - det har du här i vinmotsvarighet. Druvan barbera kallas för "folkets druva" och det av goda skäl. Vinet är överkomligt i pris, passar till oändligt mycket och gillas av väldigt många och är något som håller över tid, du blir inte trött på smaken.

10 %
Crios
Rosé Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Crios Rosé of Malbec 2021

Argentina Cuyo , Mendoza , Uco Valley
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fläsk
Fågel
Sallader
Mingel
89:-
99:-

SOMMARKLÄNNINGEN DU INTE KAN HÄNGA UNDAN: vem har sagt att rosévin bara ska drickas på sommaren? Precis lika befängt som att alla sommakläder måste packas ner den 1 september. Nä, precis som att sommarklänningen kan hänga med in i hösten med ett par stövlar och en stickad tröja till så kan rosévinet följa med från terrassen in till middagsbordet. Gott till fisk, skaldjur och vegetariskt.

14 %
Plantation
Rom & Lagrad sockerrörssprit Flaska, 700ml 40% Mörk rom

Plantation Isle of Fiji

Fiji
Avec
389:-
451:-

DEN DYRA SNYGGA HANDVÄSKAN: Nä, den får inte följa med ut varje dag. Men vid väl valda tillfällen så hänger den där på armen. Precis så är det med denna lyxiga rom. Inte något för varje middag, men när den väl plockas fram så är den pricken över i:et och det som binder ihop det hela.

Bra köp
21 %
SAV 1785
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Övrigt mousserande

SAV 1785 Pétillant Naturel

Sverige
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fläsk
Fågel
Sallader
119:-
151:-

SÄSONGENS TREND: du vet det där trendiga plagget du köpte som verkligen sticker ut och som verkligen känns just nu! Verkligen inte något som passar allas smak eller som kan klassas som tidlöst. Det har du här i ett supertrendigt naturvin, ett PetNat lokalt producerat i Sverige på råvaran björksav. Ja du hör, något verkligen udda som sticker ut.