Utmärkande för viltkött är att det ofta har en viss sötma och mer "vild" smak. Vissa kött är mildare och andra har en mer särpräglad smak men som med all matlagning spelar det stor roll hur du tillreder och vilka tillbehör som finns till. Är viltköttet del i en gräddig gryta, är det grillat eller tillagat som stek? Generellt så passar ofta ett rött vin som tillhör kategorierna kryddigt&mustigt eller fruktigt&smakrikt. Här följer några enkla tips på hur du kan tänka när du väljer.
Älg: ett kött som verkligen smakar vilt och behöver matchas med ett kraftigt och fylligt vin. Är det långkok på älg kan du välja ett mjukare vin. Leta efter vin på Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Syrah eller Merlot.
Ren: ren passar att grilla, som stek eller som renskavsgryta. Är det grillat eller stekt så matchas det bra med kraftigare och robusta viner på Syrah, Shiraz eller Cabernet Sauvignon. Mildare rätter med ren passar bra med fylligt vin från Toscana, Rhône eller Rioja.
Rådjur/hjort: här behöver du inte välja ett allt för fylligt och strävt vin som lätt kan köra över den finstämda vilda smaken på köttet. Snegla mer åt mustiga, smakrika och utvecklade viner från t.ex Toscana och Veneto eller spana efter druvorna Nebbiolo, Shiraz och Sangiovese.
Vildsvin: Det viltkött som jagas mest i Sveriges. Har en mildare smak och serveras oftast genomstekt så här behövs ett mjukare vin. Spana efter rödvin från sydvästra Frankrike eller Rhône.