September är här och med det har vi anlänt till perioden "månader med bokstaven R" vilket är då skaldjuren är som allra bäst. Här hittar du våra tips på viner som passar fint till olika varianter och rätter med skaldjur.
Verdejo är en lite mindre känd spansk druva, men oj så gott. Speciellt fint passar det här vinet ihop med fisk och skaldjursrätter - vilket visas väldigt tydligt när man tittar på boxens design. Verdejo är en frisk och fruktigt druva och passar fint oavsett om du tycker om att äta dina skaldjur naturella eller tillagade. Vi tycker att det här passar extra bra till grillade/rostade räkor. Antingen som en tapasrätt eller en pasta med vitlöksrostad scampi, tomat och citron.
Torr riesling är väldigt enkel att matcha med skaldjur så här behöver du inte lägga pannan i djupa veck utan det blir gott till krabba, räkor, kräftor och hummer. Bara att välja och vraka. Riesling har hög syra, så det här passar dig som gillar friska syrliga viner.
Druvan Verdicchio odlas längs adriatiska havskusten i Italien och vad äter man mycket av där - jo, fisk och skaldjur. Det är alltså inte en slump att det här vinet passar fint till fisk och skaldjursrätter som gärna är av det mer okomplicerade slaget, så som italiensk mat ofta är. En näve räkor, en citron och en klick aiolo och gott surdegsbröd till och du är hemma! Passar även fint till grillade skaldjur och musslor och är friskt men inte lika syrligt som rieslingen ovan.
Givetvis kan vi inte ha en guide om viner till skaldjur utan att ta med Champagne. Champagne är med sin friska syra och fina små bubblor är gott till många slags skaldjur men är något alldeles extra till hummer och ostron. Här har du en halvflaska champagne som räcker precis perfekt till en förrätt för två med ostron på franskt vis med antingen bara pressad citron eller en shalottenlöksvinägrett.
Älskar du hetta och sting i maten - även när det gäller skaldjur så ska du sikta in dig på ett vin som har en viss sötma. Varför då - jo, sötman kommer att slipa av kanterna på den mest vassa och stickiga chilihettan så att rätten smakar mer! Här är ett rieslingvin som passar just för dig som inte drar dig för att hacka ner hela chilin i maten eller gillar att laga asiatiskt.
Sauvignon Blanc är en druva som odlas över hela världen, just det här vinet kommer från Italien och här får vinet en lätt och fruktig karaktär. Det är friskt utan att vara allt för syrligt och passar bra till naturella skaldjur, speciellt med pressad citron till, eller enklare skaldjursrätter med friska citrustoner. Som t.ex en pasta med räkor, citron, fänkål och dill.
Här har vi italienskt vin på druvan chardonnay och cortese. Det är mjukt och smakrikt och passar dig som inte vill ha allt för syrliga viner. Vinet passar fint till alla slags pastarätter med skaldjur och riktigt gott till en klassisk Spaghetti Vongole, med vongolemusslor, vitt vin och persilja.