Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Okrossbara viner
Tema

Okrossbara viner

Vin på PET - är det smart?

Glas är det traditionella sättet att buteljera vin på och det sättet vi är mest vana att konsumera vin på. Men visst kan saker och ting förändras? Fler och fler alternativa vinförpackningar syns på hyllorna och här reder vi ut en del missuppfattningar kring PET-flaskan.

Hållbarhet?

PET-flaskor fungerar väldigt bra som förpackning för vin som ska konsumeras här och nu men kan även sparas i upp till ett år. Men det är alltså inget bra val för viner som ska läggas i källaren i åratal. Plasten är mer porös än glas och släpper in syre över tid, och syre är vinets värsta fiende när man vill lagra länge.

Smak?

Vinet tar ingen smak av plasten i flaskan - det är en myt som helt enkelt inte stämmer. Mängder med andra drycker säljs på plastflaska utan att det pratas om att t.ex mineralvattnet eller läsken skulle ta smak.

Miljösmart?

De flesta tror att glasflaskor är mest miljösmart, men det stämmer inte. På grund av sin vikt och att de inte går att panta så är glasflaskor den minst miljövänliga förpackningen som finns att köpa.

PET-flaskan däremot behöver betydligt mindre energi vid tillverkning och kan återvinnas. I Sverige är vi också bland de bästa i världen på att gå till pantmaskinerna vilket gör att hela 82% av PET-flaskorna återvinns. PET-flaskan väger också mindre och det påverkar frakten. PET-flaskan är ett smart val för miljön - trots att den är gjord av plast.

Kvalitet?

Många förknippar PET-viner med halvdan kvalitet - vilket inte stämmer. Idag finns det en stor bredd och variation av viner på PET-flaska och en hel del av dem kommer från välrenommerade vinområden och är gjorda med hög ambitionsnivå.

Så - summa summarum. Våga testa en alternativ förpackning - här är våra tips. Några har provats av redaktionen och andra är prissänkta just nu.

Tips
Nau Mai
Vitt PET-flaska, 750ml 12%

Nau Mai Sauvignon Blanc 2022

Nya Zeeland Marlborough
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Ost
Skaldjur
115:-

Smaken uppfyller förväntningarna väl och är mer druväkta än majoriteten vit sauvignon från Nya Zeeland, även om det grönäppliga ruvar i eftersmaken och skärper det aptitretande. Summa summarum ett trevligt och välgjort vin i aptitlig kaféstil. / Bengt-Göran Kronstam

Bra köp
20 %
Bombus
Rött PET-flaska, 1000ml 13%

Bombus Organic Red 2021

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
69:-
86:-

Bombus är medelfylligt, vackert rubinrött och med en doft full av mörka plommon, björnbär och körsbär, kaffe, choklad, sötlakrits, hasselnötter, höstskog och balsamico. Syran är balanserad, strävheten närvarande men mjuk, bärigheten sötsyrlig och solmogen och alkoholen ligger diskret och lurar på behagliga 13 %. / Eva Weckström

Fynd
Tr3 Apor
Rött PET-flaska, 1000ml 11%

Tr3 Apor Ekologiskt Rött vin

Spanien
Ekologisk
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Buffémat
Fläsk
Nöt
Mingel
49:-

Tr3 Apor Ekologiskt Rött Vin är medelfylligt, helt okomplicerat och väldigt bjussigt. Svårt att ogilla, även om vinet är enkelt och rättfram så saknar det inte personlighet och smakrikedom. Solmogna röda bär svingar lättsamt i lianerna ihop med saftiga, mörkare bär som plommon och moreller och resultatet är ett smakrikt, charmigt och generöst rött med en klädsam alkohol på 11 %. / Eva Weckström

32 %
Anakena
Vitt PET-flaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Anakena Sauvignon Blanc 2021

Chile Valle Central
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
59:-
87:-
19 %
Hardys
Rött PET-flaska, 750ml 14% Fruktigt & Smakrikt

Hardys Nottage Hill Shiraz 2021

Australien South Eastern Australia
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
69:-
85:-
17 %
Gato Negro
Rött PET-flaska, 1000ml 13.5%

Gato Negro Pinot Noir 2020

Chile
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Fågel
Lamm
Nöt
79:-
95:-