Sparris och rieslingvin är en superkombination och ett väl beprövat kort när det gäller att matcha vin och mat på bästa sätt. Det finns ett uttryck som ofta nämns "if it grows together - it goes together", kortfattat innebär det att det som odlas på samma plats oftast passar bra att äta ihop.
Vi kollar efter om det stämmer med vår matchning med riesling och sparris? Framförallt vit sparris odlas allra mest i Tyskland, i områden som Pfalz och Baden-Württemberg, och här är det rieslingdruvan som dominerar i vingårdarna. Sparris odlas även i franska Alsace, och även här är riesling favorit att odla. Check på geografin alltså.
Jo, sparrisens smakprofil, som kan vara något bitter och jordig, kompletteras fint av rieslingvinets fruktiga och blommiga toner och rieslingdruvans superkraft -den friska syran - spelar också en roll för helheten eftersom man gärna serverar sin sparris med en fetare sås, som hollandaise, och rieslingen skär igenom det feta och lyfter alla smaker än mer. Det är helt enkelt väldigt gott tillsammans.
Här får du tips på rieslingvin du hittar på Vinbörsen i maj. Smaklig spis!
Hans Baer Riesling Trocken i årgång 2023 är finstämt och läskande med toner som påminner om äpplen, ananas, lime och med, den för riesling typiska, friska fruktsyran. Här bjuds det på massor av riesling för pengarna. / Gunilla Hultgren Karell
Diskret, ungdomligt fräsch doft i somrig, aptitretande stil som går igen i smaken som är helt torr och samtidigt charmerande druvig med en citronfrisk fruktsyra som jag gärna häller upp till både räkor och andra skaldjur, liksom till stekt, panerad fisk med brynt smör, sallader eller rakt upp och ned som en drink i solnedgången. / Bengt-Göran Kronstam
Vinet bjuder på en fin, krispig rieslingkaraktär. Frisk, gott syrligt och mycket aptitretande. Drag av äpplen, aprikoser, citruszest, örter. Här finns också en sprittande energi och balanserad finish. / Gunilla Hultgren Karell
I den saftiga smaken bjuds vi på finfin syra, Granny Smithäpplen, limekräm, solmogen citron, honungsmelon och sötmogna gula päron.Ett fjäderlätt, läskande, kravlöst vin och ett som funkar vid många olika tillfällen. / Eva Weckström
En halvtorr riesling som på grund av sin höga syra känns otroligt frisk och balanserad och bjuder på ett långt, smakrikt avslut i citrusskrud. Jag är såld. / Eva Weckström