De allra flesta tänker på vitt vin till skaldjur och det är för att det oftast funkar bäst just ihop med ett friskt vitt vin. Mousserande eller stilla är en smaksak eller avgörs av tillfället, ofta väljer vi mousserande om det ska vara extra festligt.
Gemensamt för de flesta skaldjur är att de innehåller en hel del umami och sälta vilket gör att du med fördel kan välja ett vitt vin som är fruktigt, fruktsötman tar nämligen fajten med det salta galant. Men glöm inte bort att du kan fortsätta dricka rosévin även fast det är höst. Rosévin kan vara otroligt gott till skaldjur eftersom de ofta har en fin bärighet.
Tänk på helheten när du väljer vin. Ska du äta skaldjuren naturella behöver du matcha det med ett lättare och mer elegant vin som inte kör över de finstämda smakerna. Ska du tillaga skaldjuren, grilla, gratinera, krydda med hetta eller kanske koka i grädde? Då kan du dra på med ett fylligare vitt vin eftersom skaldjuren har fått mer smak. Men undvik alltför fylliga och maffigt fatlagrade viner. Friska och eleganta viner är det vi är ute efter.
Champagne och ostron andas lyx och flärd. Men det behöver faktiskt inte kosta skjortan om du väljer den här prisvärda champagnen, som är bland de lägst prissatta på Systembolaget. Passar utmärkt till toast Skagen för dig som vill ha extra guldkant.
Ett torrt och friskt mousserande som Cava är inte svårmatchat till det mesta i skaldjursväg. Passar extra bra om du gillar fetare såser som majonnäs och aioli som tillbehör. Cavan sveper likt en dammsugare över tungan och lyfter bort den feta hinnan.
Till musslor - gärna vongolemusslor i en klassisk spaghetti vongole. Eller ångande varma vinkokta blåmusslor med vitlök och en gnutta chili.
Det här vinet dricks traditionellt till fisk och skaldjur på italienska östkusten och gör sig extra bra till grillade eller varma rätter. Prova till gratinerade havskräftor eller en skaldjurspasta.
Passar fint för dig som älskar en asiatisk touch med lite hetta när du lagar skaldjursrätter, som t.ex gratinerade havskräftor med chili, vitlök och koriander.
Servera väl kylt till små men naggande goda tapas med skaldjur som vitlöksfrästa räkor, skagenröra på kräftstjärtar på smörstekt bröd och rökta rökor med aioli.