Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Skaldjur
Tema

Skaldjur

De allra flesta tänker på vitt vin till skaldjur och det är för att det oftast funkar bäst just ihop med ett friskt vitt vin. Mousserande eller stilla är en smaksak eller avgörs av tillfället, ofta väljer vi mousserande om det ska vara extra festligt.

Gemensamt för de flesta skaldjur är att de innehåller en hel del umami och sälta vilket gör att du med fördel kan välja ett vitt vin som är fruktigt, fruktsötman tar nämligen fajten med det salta galant. Men glöm inte bort att du kan fortsätta dricka rosévin även fast det är höst. Rosévin kan vara otroligt gott till skaldjur eftersom de ofta har en fin bärighet.

Tänk på helheten när du väljer vin. Ska du äta skaldjuren naturella behöver du matcha det med ett lättare och mer elegant vin som inte kör över de finstämda smakerna. Ska du tillaga skaldjuren, grilla, gratinera, krydda med hetta eller kanske koka i grädde? Då kan du dra på med ett fylligare vitt vin eftersom skaldjuren har fått mer smak. Men undvik alltför fylliga och maffigt fatlagrade viner. Friska och eleganta viner är det vi är ute efter.

Fynd
Debuchy
Mousserande Flaska, 750ml 12% Torrt vitt

Debuchy Brut Réserve

Frankrike Champagne
Fyllighet
Fruktsyra
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
195:-

Champagne och ostron andas lyx och flärd. Men det behöver faktiskt inte kosta skjortan om du väljer den här prisvärda champagnen, som är bland de lägst prissatta på Systembolaget. Passar utmärkt till toast Skagen för dig som vill ha extra guldkant.

Tips
Cava Stars Organic
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Cava Stars Organic 2020

Spanien Cava
Ekologisk
Fyllighet
Fruktsyra
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
119:-

Ett torrt och friskt mousserande som Cava är inte svårmatchat till det mesta i skaldjursväg. Passar extra bra om du gillar fetare såser som majonnäs och aioli som tillbehör. Cavan sveper likt en dammsugare över tungan och lyfter bort den feta hinnan.

Fynd
Villa Wolf
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Villa Wolf Grauburgunder, 2021

Tyskland Pfalz
Fyllighet
Fruktsyra
Sötma
Fisk
Grönsaker
Skaldjur
99:-

Till musslor - gärna vongolemusslor i en klassisk spaghetti vongole. Eller ångande varma vinkokta blåmusslor med vitlök och en gnutta chili.

Fynd
30 %
Moncaro
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt vin

Moncaro Adriatico Passerina, 2019

Italien Abruzzerna
Ekologisk
Fyllighet
Fruktsyra
Sötma
Fisk
Grönsaker
Skaldjur
69:-
99:-

Det här vinet dricks traditionellt till fisk och skaldjur på italienska östkusten och gör sig extra bra till grillade eller varma rätter. Prova till gratinerade havskräftor eller en skaldjurspasta.

Tips
Terroir Sauvage
Vitt Flaska, 750ml 14% Friskt & Fruktigt

Terroir Sauvage Blanc, 2020

Frankrike
Ekologisk
Fyllighet
Fruktsyra
Sötma
Fisk
Fläsk
Fågel
119:-

Passar fint för dig som älskar en asiatisk touch med lite hetta när du lagar skaldjursrätter, som t.ex gratinerade havskräftor med chili, vitlök och koriander.

Bra köp
Torres San Valentín
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 10.5% Lätt & Avrundat

Torres San Valentín Parellada, 2021

Spanien Katalonien
Ekologisk
Fyllighet
Fruktsyra
Sötma
Asiatiskt
Fläsk
Fågel
69:-

Servera väl kylt till små men naggande goda tapas med skaldjur som vitlöksfrästa räkor, skagenröra på kräftstjärtar på smörstekt bröd och rökta rökor med aioli.