Snabba tips och inspiration kring hur du kan välja vin till fisk och skaldjursrätter
Vad passar till vad och varför? Tänk på helheten när du väljer vin och grabba inte automatiskt tag i en flaska torrt vitt vin. Det kommer säkerligen funka fint men med lite eftertanke kan du skapa ännu bättre kombinationer. Glöm heller inte bort kategorin rosévin eller mousserande vin. Båda är finfina alternativ till fisk och skaldjursätter. Givetvis passar även rött vin, gärna av typen lätta och friska röda viner till vissa fiskrätter.
Tillagningen spelar roll
Tillagningen: HUR fisken eller skaldjuren tillagas påverkar vilket vin som passar bäst. Ska du steka din fisk i smör, ha en gräddig sås eller grytbas så passar ofta ett mer smakrikt och fylligare vin som är rundare i smaken och inte för syrligt bra, t.ex en smakrik Chardonnay. Men om du ska äta dina skaldjur naturella eller laga en fiskrätt med mycket syra, som en ceviche med mycket citrus eller kanske rå fisk, så passar istället ett friskare och syrligare vin bättre.
Undvik detta när du väljer vin till fisk och skaldjur
Om det är något du ska undvika så är det allt för tunga, fylliga, sträva och maffiga viner, en fisk och skaldjursrätt förknippas ofta med en viss fräschör och då vill vi inte att vinet tynger ner det.