Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Så väljer du vin till fisk och skaldjur - enkla tips och råd
Tema

Så väljer du vin till fisk och skaldjur - enkla tips och råd

Snabba tips och inspiration kring hur du kan välja vin till fisk och skaldjursrätter

Vad passar till vad och varför? Tänk på helheten när du väljer vin och grabba inte automatiskt tag i en flaska torrt vitt vin. Det kommer säkerligen funka fint men med lite eftertanke kan du skapa ännu bättre kombinationer. Glöm heller inte bort kategorin rosévin eller mousserande vin. Båda är finfina alternativ till fisk och skaldjursätter. Givetvis passar även rött vin, gärna av typen lätta och friska röda viner till vissa fiskrätter.

Tillagningen spelar roll

Tillagningen: HUR fisken eller skaldjuren tillagas påverkar vilket vin som passar bäst. Ska du steka din fisk i smör, ha en gräddig sås eller grytbas så passar ofta ett mer smakrikt och fylligare vin som är rundare i smaken och inte för syrligt bra, t.ex en smakrik Chardonnay. Men om du ska äta dina skaldjur naturella eller laga en fiskrätt med mycket syra, som en ceviche med mycket citrus eller kanske rå fisk, så passar istället ett friskare och syrligare vin bättre.

Undvik detta när du väljer vin till fisk och skaldjur

Om det är något du ska undvika så är det allt för tunga, fylliga, sträva och maffiga viner, en fisk och skaldjursrätt förknippas ofta med en viss fräschör och då vill vi inte att vinet tynger ner det.

Fynd
15 %
Diora
Vitt Flaska, 750ml 14.5% Fylligt & Smakrikt

Diora La Splendeur du Soleil Chardonnay 2020

USA Kalifornien , Central Coast , Monterey County , Monterey
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fläsk
Fågel
153:-
179:-

VAD: smakrik och fyllig chardonnay PASSAR TILL: här har du ett vin av det "rundare" slaget vilket passar väldigt fint ihop med smörstekt fisk med snälla, lena tillbehör som t.ex smörstekt torskrygg med potatispuré som toppas med smörstekta trattkantareller.

Fynd
Casal di Serra Classico Superiore
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 13% Friskt & Fruktigt

Casal di Serra Classico Superiore Umani Ronchi 2022

Italien Marche , Verdicchio dei Castelli di Jesi
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Buffémat
Fisk
Sallader
Skaldjur
109:-

VAD: medelfylligt vitt vin på druvan verdicchio PASSAR TILL: ett bra tips när man väljer vin är att titta på vad man dricker på olika platser i vinvärlden. Som t.ex längs den adriatiaska kusten i Italien där borden dignar av enkelt tillagade fisk och skaldjursrätter på italinskt manér. Där dricker man verdicchio. Passar till grillad fisk som du pressar lite citron över, till en saffransgul fiskgryta med fänkål eller till fredagens räkfrossa.

Fynd
Hans Baer
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 11.5% Friskt & Fruktigt

Hans Baer Riesling Trocken 2023

Tyskland Rheinhessen
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Asiatiskt
Fisk
Fläsk
Fågel
Sallader
Kryddstark
Skaldjur
93:-

VAD: friskt, fruktigt och krispig tysk riesling PASSAR TILL: rieslingdruvan är en favorit för många och är en av de den gröna druvfamiljens syrligaste medlemmar. Men vinet blir inte supersurt utan balanseras upp av den fina bärsötman. Passar utmärkt till alla slags lätta fisk och skaldjursrätter, naturella eller tillagade med friska tillbehör. En mer oväntad matchning är även att riesling är perfekt att matcha till heta och kryddstarka rätter, så ska du laga ceviche med mycket chili eller kanske ngt hett asiatiskt så är detta ditt vin.

Bra köp
33 %
Vale da Vida
Rosé Flaska, 750ml 12%

Vale da Vida Rosé 2021

Portugal Alentejo , Alentejano
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Mingel
66:-
99:-

VAD: frisk, torr och fruktig rosé från Portugal PASSAR TILL: rosévin ska inte glömmas bort när det gäller fisk och skaldjur. Passar väldigt fint till naturella skaldjur som ju ofta har mycket sälta, det fixar ett fruktigt rosévin genom att addera lite frisk bärsötma. Prova till räkor eller kräftor.

Fynd
31 %
Masia
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Masia Cava Reserva Brut Organic

Spanien Cava
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
131:-
189:-

VAD: Smakrik, torr spansk cava tillverkad enligt samma metod som champagne. PASSAR TILL: mousserande vin blir en lyxig dryck till en förrätt eller huvudrätt, tänk bara på att det inte ska vara för tunga rätter med för mycket grädde och sås. Det blir fint till lättare rätter som dock kan vara smakrika, du behöver inte vara rädd för kryddor när du matchar med det här, cavan har ett djup i smaken som inte bleknar i första taget. De fina bubblorna fungerar även som en slags dammsugare på tungan och lyfter smaker ett snäpp och minimerar hetta.

Fynd
Villa Wolf
Rött Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Mjukt & Bärigt

Villa Wolf Pinot Noir 2022

Tyskland Pfalz
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Buffémat
Fläsk
Fågel
Lamm
Nöt
Vilt
129:-

VAD: lättare rött vin på druvan pinot noir. PASSAR TILL: när du ska välja rött till fisk så är pinot noir en bra druva att lägga på minnet, druvan ger oftast lättare och friska röda viner ( men det kan såklart skilja beroende på var vinet kommer från) I det här fallet är vinet från svala Tyskland vilket förstärker det lätta och svala i vinet, servera det just gärna lite lätt kylt också för än mer fräschör. Passar till lite tyngre fiskrätter med smakrika och "jordigare" smaker. Som t.ex en torskrygg med brynt smör, jordärtskockspuré hasselnötter och picklade trattkantreller.