Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Nu kör vi - vintipsen för melodfestivalen!
Tema

Nu kör vi - vintipsen för melodfestivalen!

Melodifestivalen är här igen!

Oavsett hur förtjust just DU är så är det en folkfest som pågår framför TV-apparaterna varje helg. Vi passar på att välja ut ett par viner som kan passa, antingen till en middag innan showen eller kanske något som passar att ha i glaset framför TV´n eller kanske både och.

Tipsen passar dig som älskar showen men även dig som ser det som lite mer "utmanande kvalitetstid" framför tv-apparaten. Nu kör vi!

Fynd
Ruida Domo
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Ruida Domo Cava Brut Nature

Spanien Cava
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Skaldjur
Mingel
91:-

BUBBLANDE PARTYSTARTARE

Frisk och fruktig cava med små fina bubblor, med en prislapp under 100-lappen är det här ett prisvärt val med fin kvalitet i flaskan. Passar fint som välkomstbubbel för att starta igång kvällen - men kan givetvis drickas till middagen med fisk och skaldjur och till salta snacks i soffan.

Kul fakta om vinet: cava görs på samma metod som champagne, alltså där man jäser den andra omgången i den flaskan du får med dig hem från Systembolaget. Klura på hur man får ut jästresterna...?

Fynd
Hola MZ Mi Corazón
Rött Box, 3000ml 14.5%

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw 2022

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fläsk
Fågel
Lamm
Nöt
249:-

POPPIGT OCH PIGGT

Måns Zelmerlöw är ingen dununge i melodifestivalsammanhang - men även i vinsvängen är han numera erfaren och erkänd. Det här är Måns 6:e vin som lanseras och ambitionen är tydlig - göra den bästa röda boxen med en låg prislapp. Här är det druvan monastrell som är hero med frisk fruktighet och en uppstramande ryggrad som gör att vinet inte blir platt och syltigt. Uppiggande, fruktigt och passar lika bra att smutta på till snacks som till maten innan.

Kul fakta: ryktet går att Måns är sugen på en comeback i melodifestivalen 2025...

Bra köp
Black Tower
Vitt Box, 3000ml 8.5% Druvigt & Blommigt

Black Tower Fruity White 2022

Tyskland Rhein
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Kryddstark
Kryddstark
Mingel
205:-

ALLSÅNG OCH TAKE AWAY THAI LAGET RUNT

Du har bjudit hem hela gänget och det blir het och kryddig thai med mycket chili och du hellre ha vin i glaset än öl - då har du din box här. Vinet passar riktigt fint till kryddig och het mat men även ett lättsamt vin att fortsätta med i soffan till salta snacks och skålen med lösgodis!

Kul fakta om vinet: det här vinet började säljas på Systembolaget för 26 år sedan, alltså 1998. Det året vann Jill Johnson melodifestivalen med bidraget "Kärleken är" som framfördes av en levande orkester ledd av kapellmästaren Anders Berglund.

Bra köp
Pour Toi John Lundvik
Mousserande Flaska, 750ml 11.5%

Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut

Frankrike
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Skaldjur
Mingel
99:-

DANSANT MOUSSERANDE TILL MINGEL OCH SNACKS

Om det är någon gång kändisviner känns helt på sin plats så är det i mello-soffan, givet att kändisen i fråga är med, eller har varit med i mello såklart. Och det stämmer in på det här nya bubblet signerat melodifestivalvinnaren John Lundvik. Det är fruktigt och friskt med pigg syra som piggar upp ditt mellogäng och håller dansen igång hela kvällen.

Kul fakta om vinet: John Lundvik vann melodifestivalen 2019 och kammade hem tredjeplatsen 2018. Han har en tidigare karriär som friidrottare och kan nu lägga till ett eget vin till cv:et.

Fynd
20 %
Mon Choix Blanc
Vitt Flaska, 750ml 13% Friskt & Fruktigt

Mon Choix Blanc Chardonnay 2022

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Skaldjur
87:-
109:-

NAMN SOM EN EUROVISIONVINNARE - TRALLVÄNLIGT DELUXE

Mon Choix - mitt val! Låter som Frankrikes bidrag i Eurovision och smakar precis så som ett franskt bistrovin ska göra. Chardonnaydruvan flirtar med alla och smakar i den här tappningen lagom fylligt och friskt. Laga en massa god plockmat och bjud på det här, väl kylt! Oh la la!

Kul fakta om vinet: druvan chardonnay är den mest odlade gröna vindruvan i hela världen.

Fynd
Storia di Famiglia
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Storia di Famiglia Chianti Classico 2020

Italien Toscana , Chianti Classico , Chianti Classico
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fågel
Sallader
Lamm
Nöt
Vilt
131:-

SOM EN SMÄKTANDE ITALIENSK POWERBALLAD

Vi är svaga för italienska powerballader, och vi är lika svaga för chianti classico från Toscana. Ett klassiskt val som sällan gör en besviken. Gott som det är, magiskt till pizza och italiensk antipasti. Så duka upp oliver, chark, focaccia och goda ostar!

Kul fakta om vinet: Chianti Classico utgör själva kärnan, hjärtat, av det större området Chianti och det är enkelt att veta om vinet är härifrån. Sedan 2005 så pryds alla viner från Chianti Classico av en svart tupp, Gallo nero.

Fynd
Navajas
Rött Lättare glasflaska, 750ml 14% Kryddigt & Mustigt

Navajas Crianza 2018

Spanien Rioja
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
101:-

SPANSK GREATEST HITS

Innan millennieskiftet var ungefär en fjärdedel av allt rött vin som såldes på Systembolaget från spanska Rioja. Efter det föll vinet lite i glömska när nya ursprung dundrade fram men en gång en hit - alltid en hit. Det här är värt att återupptäcka, smakrikt, lagom kryddigt och som gjort för svensk vinter.

Kul fakta: Spanien har en stående plats i finalen i Eurovision song contest, landet ingår i The Big Five ("De fem stora") som är en konstellation länder som bidrar med mest pengar till Europeiska Radio- och TV-unionen, de länderna får alltid en plats i finalen oavsett hur deras bidrag placerat sig föregående år. Det gäller förutom Spanien även Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien.