Soppor är en fantastisk maträtt som går att variera i det oändliga, det går dessutom att laga till riktigt elegant och lyxiga varianter på minimal budget. Som rotfrukter, gul lök och buljong. Du kan även passa på att kika efter vad som redan finns i skåp och kylskåp för att fixa till sådant du kan toppa soppan med. Här har vi valt ut 6 soppor som har den där lilla extra lyxiga känslan men som är enkla att laga på billiga råvaror.
Med ett gott glas vin till soppan, till budgetpris även det, blir det en festlig måltid du kan bjuda nära och kära på utan att göra stora hål i plånboken.
Tips 1 - När du väl är i soppkokartagen, gör lite extra stor sats eftersom soppa ofta håller sig bra i kylskåp eller kan frysas in och vips har du lunchlåda eller en middag till!
Tips 2 - soppa är perfekt i semmeltider eftersom du inte blir tvärmätt och det säkerligen finns plats kvar till en semla som efterrätt också!
Jordärtskockssoppa kvalar definitivt in i kategorin av lyxiga soppor med sin silkeslena textur och finstämda smaker. En soppa man inte kan sluta äta. Du kan även toppa den med sådant du har hemma, som krutonger på brödkanter, smörstekt svamp eller någon annan grönsak. Något som är oväntat gott är att toppa med en näve lätt krossade salta potatischips - testa själv. I glaset känns det lite extra tjusigt med något bubblande, som inte behöver kosta skjortan som det här torra och fruktiga mousserande vinet som snyggt bryter av soppans gräddiga krämighet med sin friska syra.
Fransk löksoppa passar lika bra till vardags som till fest. Elegant och gott till verkligt budgetpris då huvudråvaran är gul lök. Hemligheten är att låta löken ta sin tid i grytan och att inte snåla med osten till gratineringen, välj gärna en smakrik lagrad ost. Servera med ett glas sval chardonnay precis som på bistron i Paris.
En riktigt fransk klassiker, soppa på potatis och purjolök som kan ätas precis som den är, eller toppas med det du har hemma för lite extra krisp och sälta. Till soppan serverar du ett glas svalt och friskt vitt vin som det här på druvan sauvignon blanc.
Lättlagad soppa på billiga råvaror men ack så lyxigt gott! Pricken över i:et är att hälla i en skvätt mousserande vin när du serverar för en skummande effekt. Här har vi valt ut ett mousserande på endast gröna druvor, på vinspråk kallad blanc de blanc. En blanc de blanc har oftast en frisk syra och toner av citrus.
En mustig och smakrik fisksoppa -utan fisk! Här får rotfrukter istället spela förstafiolen tillsammans med tomat, vin och örter. Med en bit bröd har du en pangmåltid till ett pangpris. Till det här väljer vi ett lagom fylligt rött vin som förvandlar det till en festmåltid.
En krämig och kryddigt het soppa på blomkål, morot, kokosmjök och röd curry. Hettan i soppan balanserar du snyggt upp genom valet av vin, välj ett frisk vin med lite bärig sötma. Sötman dämpar det heta och lyfter andra smaker.