Vilka är de mest klassiska pastarätterna?
Inte helt oväntat är de pastarätter som vi lagar och äter mest riktiga urklassiker, rätter som vi aldrig tröttnar på. De överlever trender som kommer och går och är ständigt återkommande både på restauranger och hemma i köken. Pastarätter som är enkla och går relativt snabbt att laga och som uppskattas av både stora och små. Här har vi listat 6 rätter som är riktiga favoriter, både i Italien och i Sverige. Flera av rätterna kräver inte speciellt många ingredienser, men som alltid gäller det att välja råvaror med omsorg. Desto färre ingredienser - desto viktigare att välja rätt. Glöm inte att satsa på en bra pasta av hög kvalitet eftersom det ju faktiskt är själva pastan som är stjärnan i rätten.
Pastan konkurrerade ut potatisen i Sverige
Förr var potatisen vår favorit bland kolhydrater på tallriken men mellan 1960 och 2010 nästintill halverades den svenska potatiskonsumtionen och pastan tog över. Vi äter ca 9 kg pasta per person/år, vilket dock inte är i närheten av hur mycket italienarna äter som petar i sig ca 25 kg/år, något som är förståeligt då de flesta italienare uppger att de äter pasta varje dag. (källa ICA)
Vin som passar till pasta
Välj vin med omsorg till din pasta och satsa på ett vin som passar extra bra till rätten du ska laga. Inte helt otippat är det bra att kika på vad man dricker i de regioner som maträtter har sitt ursprung i eller är där de är extra populära, det som växer ihop smakar ofta väldigt bra tillsammans. Här har vi matchat 6 klassiska rätter med vad vi tycker är finfina val. Buon appetito!