Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Vinbörsen listar: populära pastaklassiker
Tema

Vinbörsen listar: populära pastaklassiker

Vilka är de mest klassiska pastarätterna?

Inte helt oväntat är de pastarätter som vi lagar och äter mest riktiga urklassiker, rätter som vi aldrig tröttnar på. De överlever trender som kommer och går och är ständigt återkommande både på restauranger och hemma i köken. Pastarätter som är enkla och går relativt snabbt att laga och som uppskattas av både stora och små. Här har vi listat 6 rätter som är riktiga favoriter, både i Italien och i Sverige. Flera av rätterna kräver inte speciellt många ingredienser, men som alltid gäller det att välja råvaror med omsorg. Desto färre ingredienser - desto viktigare att välja rätt. Glöm inte att satsa på en bra pasta av hög kvalitet eftersom det ju faktiskt är själva pastan som är stjärnan i rätten.

Pastan konkurrerade ut potatisen i Sverige

Förr var potatisen vår favorit bland kolhydrater på tallriken men mellan 1960 och 2010 nästintill halverades den svenska potatiskonsumtionen och pastan tog över. Vi äter ca 9 kg pasta per person/år, vilket dock inte är i närheten av hur mycket italienarna äter som petar i sig ca 25 kg/år, något som är förståeligt då de flesta italienare uppger att de äter pasta varje dag. (källa ICA)

Vin som passar till pasta

Välj vin med omsorg till din pasta och satsa på ett vin som passar extra bra till rätten du ska laga. Inte helt otippat är det bra att kika på vad man dricker i de regioner som maträtter har sitt ursprung i eller är där de är extra populära, det som växer ihop smakar ofta väldigt bra tillsammans. Här har vi matchat 6 klassiska rätter med vad vi tycker är finfina val. Buon appetito!

Fynd
Bianchi Montepulciano d'Abruzzo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Bianchi Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi 2022

Italien Abruzzerna , Montepulciano d'Abruzzo
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
Lamm
89:-

Pasta al Pomodoro

Pasta al pomodoro är en italiensk vardagspasta av det absolut enklaste slaget med billiga råvaror som olivolja, färska tomater och basilika, som tillsammans med pastan smakar som så mycket mer. Tomaterna är ju en grunpelare i det italienska köket och kom till landet från Sydamerika på 1500-talet. Till en början var man väldigt skeptisk till tomater eftersom plabtan liknade andra giftiga plantor. Själva namnet - Pomodoro - betyder guldäpple.

Vintips till pasta pomodoro

Rätten är tänkt att vara en lätt och frisk rätt, inte tung i smaken. Därför behöver vi ett vin som inte är alltför tungt. Du kan välja ett fruktigt vitt vin, men vi väljer ett rött av det fruktigare slaget som inte tar över allt för mycket. Druvan är Montepulciano.

Bra köp
Exire
Rött Lättare glasflaska, 750ml 14%

Exire Negroamaro Primitivo 2022

Italien Apulien
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Lamm
Nöt
Vilt
119:-

Pasta Ragu

Det här är det italienska originalet till vår försvenskade spaghetti med köttfärssås. Originalet är ett långkok på nötkött, tomater, vitlök, rött vin och mer därtill som får puttra tills kött faller isär. Snabbvarianten görs som bekant på köttfärs och finns i lika många varianter som det finns hushåll i Sverige.

Vintips till Pasta Ragu

Vi väljer ett rött vin som smakar mycket eftersom rätten i sig har så många djupa mustiga smaker, det gör att du inte kan para ihop det med ett allt för lätt rött vin. Vi har valt ett rött vin från södra italien, där druvan primitivo och negroamaro är vanliga och i det här vinet finner du båda två. Solmoget och smakrikt och ett bra val till den mustiga pastan.

Fynd
Piccini
Rött Flaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Piccini Collezione Oro Chianti Riserva 2019

Italien Toscana , Chianti
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fågel
Lamm
Nöt
109:-

Pasta alla carbonara

En väldigt populär och älskad pastarätt som nästan alla lagat eller ätit. Rätten består av fläskkött i form av guanciale eller pancetta, ägg, pecorino, pasta (ofta spaghetti) och rikligt med svartpeppar. Namnet Carbonara betyder kolhustruns pasta, och syftar just till den grovmalda svartpepparen ovanpå pastan som liknar kolflagor. Rätten sägs ha sitt ursprung i Toscana men det finns liknande recept från hela landet.

Vintips till Pasta alla carbonara

Vi väljer ett vin från samma region som rätten sägs ha sitt ursprung från, Toscana. Här är det druvan sangivese som är den främsta blå druvan och hittas i kända viner från t.ex Chianti och ger ofta röda viner med frisk syra. Vi väljer just ett Chianti Classico vin till pastan, det friska piggar upp rättens krämighet och sälta.

Fynd
Montepulciano d'Abruzzo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13% Mjukt & Bärigt

Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi 2022

Italien Abruzzerna , Montepulciano d'Abruzzo
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
79:-

Spaghetti aglio e olio

( Spaghetti med vitlök och olja) är en klassisk typisk lantlig italiensk pastarätt. Huvudingredienserna är få; spaghetti, vitlök, olivolja och röd chilipeppar. Ursprunget kan vara i regionerna Abruzzo och Kampanien, men rättern är vanlig i andra regioner med.

Vintips till Spaghetti aglio e olio

Vinet är från samma region där receptet sägs stamma från, Abruzzerna, som ligger längs den adriatiska kusten. Här är druvan Montepulciano den främsta blå druvan och den ger fina viner som passar fint till all slags italiensk mat. Här matchar vi "fattigmanspastan" med ett bra tips på italienskt husvin som levererar mycket mer än prislappen skvallrar om.

Fynd
17 %
Hunter's
Vitt Flaska, 750ml 12% Friskt & Fruktigt

Hunter's Riesling 2022

Nya Zeeland Marlborough
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
109:-
131:-

Spaghetti alle vongole

En rätt som är mycket populär i hela Italien, särskilt i Kampanien. Görs med spaghetti, musslor, vitlök och chili. Musslan som används heter hjärtmussla på svenska.

Vintips till Spaghetti alle vongole

När du ska välja vin får du gärna snegla åt ett vin som har frisk syra och inte är alltför "platt" som det kallas på vinspråk. Vi gillar lite hetta av chili i rätten och väljer därför ett vin med frisk syra och som desstutom kan parera chilin snyggt och lyfta fram musslorna än mer. Det kan riesling gör på bästa vis!

Fynd
Belguardo Maremma
Rött Box, 3000ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Belguardo Maremma Marchesi Mazzei 2022

Italien Toscana , Maremma Toscana
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
369:-

Lasagne

En riktigt klassiker, som dessutom går att variera i det oändliga och en vegetarisk favorit för många. Men här pratar vi om den klassiska lasagnen med nötfärs, tomater och rikligt med ost. Ursprunget till lasagne är knepigt att slå fast då den tros ha lagats i Italien redan under 1500-1600-talet. Vissa menar att den kan spåras ända till antiken och grekerna som åt liknande rätter.

Vintips till lasagne

Lasagne är en rätt som vi ofta lagar när vi är många som ska äta - och den blir nästan godare ju större den är. Till den stora familjemiddagen väljer vi en premiumbox från Toscana på druvan sangiovese. Sangiovese är alltid ett bra val om det är tomatbaserade italienska rätter, och dit kvalar vår lasagne in.