När man pratar om att matcha viner är det oftast mat som nämns, men hur är det med snacks? Rätt så ofta hamnar snacksskålarna intill vinglasen och den här guiden är till för dig som vill veta mer om hur man kan tänka för att maxa smakkombinationerna på bästa sätt.
Som vanligt är smaken som baken så det DU tycker är gott gäller - se det här som lite hjälp på traven i chipshyllan!
Dillchips är verkligen en klassisk smak i chipshyllan, de lanserades 1974 och gillas av både äldre och unga. En klassisk matchning är att para ihop dillchips med rött riojavin. Varför är det en bra kombo - jo för i riojavinets doft är det vanligt att hitta just krondill. Dill + dill blir helt enkelt en bra matchning.
Man måste inte komplicera det mer än så här, less is more. Champagne med sina delikata små bubblor och många lager av smaker ska inte klubbas ner med för stora smaker, nä, lättsaltade lövtunna chips med sitt fina friterade fras är väldigt gott att matcha till champagne som med knivskarpa friska syra gör att det här blir 1+1=3.
Det här är tro det eller ej, en rätt så vedertagen kombination (prova att googla ostbågar och pinot noir så får du se!). Ostbågar är salta med fyllig, rund och snäll ostsmak och det sitter som en smäck till pinot noirvinets lätta och fruktiga stil.
De krispiga starka nötterna har för länge sedan kvalat in på en permanent position på snackshyllan, de flyttar inte på sig i första taget för nymodigheter. De heta nötterna matchas bra med riesling, vinet vars superkraft är att dämpa hetta och lyfta smakerna några snäpp till!
Salta popcorn matchar riktigt fint till chardonnay, gärna smörig chardonnay. Inte raketforskning direkt eller hur, popcorn med smörsmak är ju en storsäljare och här bidrar även vinet med en ton av smörighet.
Rostade mandlar med salt och fruktigt cava, det är allt du behöver för det passar så bra ihop. Mandlarna är båda salta, lite krämigt feta och crunchiga och med cavans friska syra och fruktighet blir det en toppkombo!
Grillchips har en distinkt smak av lök så här behöver vi dra på smakerna i vinet, det blir fint med en rustik och kryddig côtes-du-rhône till som är smakrik och matchar chipsen galant.