Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Goda & enkla vinterdrinkar
Tema

Goda & enkla vinterdrinkar

Glöggen har även denna julen en ohotad position som den vanligaste "juldrinken". Men omväxling förnöjer - eller hur? En flaska vin kan du med en kastrull och några få ingredienser förvandla till en värmande, snygg och god juldrink.

Här är våra bästa tips på alternativa drinkar att bjuda på i vinter - drinkar som även är väldigt enkla att göra och inte kräver en massa dyra ingredienser eller krångel.

Fynd
34 % EKO
Miss Li
Vitt Flaska, 750ml 12% Friskt & Fruktigt

Miss Li Herz aus Porzellan White 2022

Tyskland
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
79:-
119:-

VINTERÄPPLE

Vitt vin som värms upp med äppelmust, kryddor och citron - låter det gott? Det tycker vi! Uppfriskande och värmande på samma gång.

Gör så här:

  • Välj en flaska torrt vitt vin, gärna under 100-lappen, och häll i en kastrull med svag värme
  • Häll i 4 dl äppelmust, 2 kanelstänger, 4 stjärnanis och en skivad citron i kastrullen med vin.
  • Värm tills rykande varm och servera i värmetåliga glas eller fina muggar och dekorera med äppelskivor.
Bra köp
20 %
Polka the pig
Likör Flaska, 500ml 20% Annan likör

Polka the pig Pepparmint Shot

Estland
159:-
199:-

POLKAGRISCHOKLAD

Vinterns snyggaste choklad har du här.

  • Gör en god varm choklad, helst på kakao
  • häll i en "skvätt" pepparmintslikör i varje mugg
  • Toppa med vispad grädde, krossade polkagrisar och stick ner en polkagriskäpp istället för sked. Klart!

Bra köp
Massetti
Rött Lättare glasflaska, 1000ml 13% Kryddigt & Mustigt

Massetti Chianti 2023

Italien Toscana , Chianti
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
Lamm
Nöt
Ost
109:-

GLÜHWEIN MED CLEMENTIN

Glühwein är de tysktalande ländernas motsvarighet till glögg och är baserat på vin. Skillnaden är att det inte är lika starkt och inte lika sött som glögg. Det är enkelt att göra själv, ett tips är att välja ett fruktigt (och gärna billigare) rött vin och krydda efter tycke och smak. Här är ett tips på Glühwein med kryddig smak och toner av citrus.

Gör så här:

  • Tvätta 1 st apelsin och 2 st clemetiner och skär dem i tunna skivor.
  • Häll en flaska rött vin (7,5 dl) i en kastrull med svag värme, lägg i den skivade citrusfrukten.
  • Lägg i 1 dl socker, 4 st kryddnejlika, 1 st kanelstång och 2 st stjärnanis.
  • Värm försiktigt tills sockret smält - servera i värmetåliga glas/muggar.
Bra köp
Port Louiis
Rom & Lagrad sockerrörssprit Flaska, 700ml 40% Mörk rom & Lagrad sockerrörssprit

Port Louiis Fair Trade Rum

Mauritius
Avec
299:-

KLASSISK ÄGGTODDY

En klassisk äggtoddy är krämig, len och söt och kan serveras både varm och kall, och den kan spetsas med rom!

Gör så här

(räcker till 4)

  • Vispa 3 äggulor 0,5 dl strösocker och 0,5 tsk vaniljpulver i en bunke tills det är fluffigt.
  • Värm varsamt 4 dl mjölk ta bort från plattan, häll i äggvispet och 8 - 12 cl mörk rom ( beroende hur stark du vill göra toddyn).
  • Häll upp i värmetåliga glas

Bra köp
LXRY Sparkling
Mousserande Lättare glasflaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

LXRY Sparkling

Australien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Mingel
89:-

JULSANGRIA

Ska man bara dricka Sangria på sommaren - nä! Inte om man gör en julig sangria. Här kan du egentligen låta fantasin gå loss för sangria kan göras på både rött, vitt och rosévin. Det här är en variant som görs på mousserande vin och smaker som kanel, stjärnanis, clementin och äpple. Ska serveras kall och är väldigt läskande. Något att testa efter den obligatoriska glöggen är urdrucken och temperaturen stigit i rummet.

Gör så här:

  • Sjud upp 4 dl äppeljuice med 2 st kanelstänger, 5 st stjärnanis och 5 st kryddnejlikor. Låt svalna och häll över i en rejält stor kanna. Låt dra i kylen i minst 4 tim.
  • Skiva 2 apelsiner, halvera granatäpplet och pilla ur granatäppelkärnorna. Tillsätt clementinskivor och granatäppelkärnor till kannan med äppeljuicer och kryddor-
  • Innan servering - fyll på kannan med is, en flaska mousserande vin och 5 dl ginger beer. Klart!

Pst. Välj gärna ett mousserande ur budgetklassen eftersom det ska blandas med så många smaker och tänk på att sangrian behöver ett par timmar att dra åt sig smaker i kylen.

Fynd
EKO
Hola MZ Cava
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

Spanien Cava
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
115:-

GLÖGG + BUBBEL = GLUBBEL

Glubbel är en drink med glögg och mousserande vin. Löjligt enkel att göra och ett alternativt sätt att servera glögg på. Vi tycker att det blir som allra bäst med vit eller roséglögg.

Gör så här:

  • Blanda 1/2 dl glögg med 1 dl mousserande i fina glas.
  • Extra fint blir det att dekorera med frysta lingon eller tranbär i glaset.
  • Pst. Glubbel ska serveras iskall så var noga med att kyla flaskorna innan.
Bra köp
Port Louiis
Rom & Lagrad sockerrörssprit Flaska, 700ml 40% Mörk rom & Lagrad sockerrörssprit

Port Louiis Fair Trade Rum

Mauritius
Avec
299:-

VARM CHOKLAD MED ROM

Varm choklad med vispad grädde är barnsligt gott. Varm choklad spetsad med rom är barnsligt gott - fast på ett vuxet vis.

Gör så här:

  • Gör en kopp varm choklad
  • Häll i en skvätt rom och toppa med vispad grädde! Klart!
  • Pst - om det ska vara extra allt lägger du till en näve minimarshmallows på toppen

Bra köp
Pinot Noir for you and for me
Rött Flaska, 750ml 13% Mjukt & Bärigt

Pinot Noir for you and for me

Moldavien
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
Ost
79:-

VIN CHAUD

Vin chaud betyder varmt vin på franska och är som regel rött vin kryddat med socker, apelsin och kanel. Du kan även lägga till andra kryddor som nejlika, stjärnanis och ingefära, men med måtta, för på franskt manér ska vinet ha förstaplatsen bland smakerna. Det här är plättlätt att göra och passar att servera hela vintern. Tips - välj ett lätt och fruktigt vin och spana efter billigare flaskor, som detta fyndpris.

Gör så här:

  • Häll motsvarande en flaska ( 7,5 dl) av vin i en kastrull.
  • På låg värme, tillsätt 0,5 dl socker, 1 kanelstång och 1 apelsin i skivor.
  • Värm på svag värme upp tills sockret löst sig och låt sedan dra i ca 20 min. Värm på och servera i glas med skivad apelsin (och stjärnanis + kanelstång om det ska vara extra tjusigt).