Glöggen har även denna julen en ohotad position som den vanligaste "juldrinken". Men omväxling förnöjer - eller hur? En flaska vin kan du med en kastrull och några få ingredienser förvandla till en värmande, snygg och god juldrink.
Här är våra bästa tips på alternativa drinkar att bjuda på i vinter - drinkar som även är väldigt enkla att göra och inte kräver en massa dyra ingredienser eller krångel.
Vitt vin som värms upp med äppelmust, kryddor och citron - låter det gott? Det tycker vi! Uppfriskande och värmande på samma gång.
Vinterns snyggaste choklad har du här.
Glühwein är de tysktalande ländernas motsvarighet till glögg och är baserat på vin. Skillnaden är att det inte är lika starkt och inte lika sött som glögg. Det är enkelt att göra själv, ett tips är att välja ett fruktigt (och gärna billigare) rött vin och krydda efter tycke och smak. Här är ett tips på Glühwein med kryddig smak och toner av citrus.
En klassisk äggtoddy är krämig, len och söt och kan serveras både varm och kall, och den kan spetsas med rom!
(räcker till 4)
Ska man bara dricka Sangria på sommaren - nä! Inte om man gör en julig sangria. Här kan du egentligen låta fantasin gå loss för sangria kan göras på både rött, vitt och rosévin. Det här är en variant som görs på mousserande vin och smaker som kanel, stjärnanis, clementin och äpple. Ska serveras kall och är väldigt läskande. Något att testa efter den obligatoriska glöggen är urdrucken och temperaturen stigit i rummet.
Pst. Välj gärna ett mousserande ur budgetklassen eftersom det ska blandas med så många smaker och tänk på att sangrian behöver ett par timmar att dra åt sig smaker i kylen.
Glubbel är en drink med glögg och mousserande vin. Löjligt enkel att göra och ett alternativt sätt att servera glögg på. Vi tycker att det blir som allra bäst med vit eller roséglögg.
Gör så här:
Varm choklad med vispad grädde är barnsligt gott. Varm choklad spetsad med rom är barnsligt gott - fast på ett vuxet vis.
Vin chaud betyder varmt vin på franska och är som regel rött vin kryddat med socker, apelsin och kanel. Du kan även lägga till andra kryddor som nejlika, stjärnanis och ingefära, men med måtta, för på franskt manér ska vinet ha förstaplatsen bland smakerna. Det här är plättlätt att göra och passar att servera hela vintern. Tips - välj ett lätt och fruktigt vin och spana efter billigare flaskor, som detta fyndpris.