Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Välja vin till pasta!
Tema

Välja vin till pasta!

Älskade pasta - som går att variera i det oändliga. Från den snabbaste av vardagsrätter till raffinerade långkok och lyxiga ingredienser. Det finns säkra kort som passar till mycket och det är ingen skräll att de är från pastans hemland Italien.

Viner från Toscana på druvan Sangiovese funkar ofta bra till tomatbaserade pastarätter, likaså druvorna Montepulciano och Barbera som är fruktiga och inte för sträva. Eller ett elegant kraftpaket på druvan nebbiolo till långkok som puttrat i timmar eller rätter med dyrbar tryffel.

Men givetvis måste inte ett pastavin vara italienskt. Du väljer vad du gillar bäst! Men som alltid gäller att ju "tyngre" smaker din pastarätt har, desto kraftigare vin behöver du matcha till, och vice versa för lättare rätter. Här listar vi ett par utvalda favoriter och vilken slags pasta vi gärna serverar till.

Fynd
24 %
Storia di Famiglia
Rött Flaska, 750ml 13.5%

Storia di Famiglia Chianti Classico, 2019

Italien Toscana , Chianti , Chianti Classico
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Fågel
Nöt
Vilt
129:-
169:-

En klassisk Chianti Classico är gjort på druvan sangiovese vilket bidrar med en friskhet som passar väldigt bra med tomatbaserade rätter. Prova att dricka det till en omsorgsfullt lagad lasagne eller till ett en äkta bolognese där högrev har fått puttra med plommontomater i timmar.

Fynd
Bianchi Montepulciano d'Abruzzo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13% Fruktigt & Smakrikt

Bianchi Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi, 2021

Italien Abruzzerna , Montepulciano d'Abruzzo
Ekologisk
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Buffémat
Fläsk
Fågel
79:-

Ett verkligt kap för 79 kr har du i den här flaskan gjord på druvan Montepulciano. Montepulciano är en druva med "lagom" av det mesta vilket gör den lätt att tycka om av många. Det här vinet kan du matcha med allt från charkplockbrickan, spaghetti med frikadeller till pastarätter med kyckling eller sippa på medans du plöjer kokböcker i jakt på ny inspiration.

Bra köp
Enzo Bartoli
Rött Box, 2000ml 14%

Enzo Bartoli Piemonte Rosso, 2021

Italien Piemonte
199:-

Här har vi ett riktigt allround-vin på druvorna barbera och dolcetto som gör det enkelt att matcha till pastarätter av olika slag. Vinet är smakrikt med lagom mycket ryggrad som gör att det passar både snälla smaker och kraftigare rätter. Vi väljer att laga en pasta med svamp, kantareller eller trattisar, en skvätt grädde och massor av parmesan.

Bra köp
Moncaro
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic, 2021

Italien Marche , Verdicchio dei Castelli di Jesi
Ekologisk
Fyllighet
Fruktsyra
Sötma
Asiatiskt
Buffémat
Fisk
89:-

Ska du laga Spaghetti Vongole - varsågod! Här har du ditt vin. Gjort på druvan Verdicchio från italienska kusten vid adriatiska havet. Här äter man mycket fisk och skaldjurspasta och dricker verdicchio till.

Tips
11 %
Araldica Barolo
Rött Flaska, 750ml 14% Stramt & Nyanserat

Araldica Barolo Flori, 2017

Italien Piemonte , Barolo
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Lamm
Nöt
Vilt
159:-
179:-

Barolo görs på druvan nebbiolo och är sannerligen ett vin som kräver sin mat. Här behöver du inte spara på krutet, vinet passar smakrika och mustiga pastarätter. Gör som man gör i piemonte och servera till en lyxig tryffelpasta eller till en ragu med nötkött som fått puttra i rödvin länge.

Fynd
Raimonda
Rött Flaska, 750ml 14.5% Fruktigt & Smakrikt

Raimonda Barbera d'Alba, 2020

Italien Piemonte , Barbera d'Alba
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Fläsk
Fågel
Lamm
115:-

Barbera, om det är något vin som kan kallas ett säkert kort är det barbera. Passar de flesta och till det mesta! Prova till dina mest klassiska vardagsrätter som Spaghetti Carbonara eller Pasta Pomodoro.