Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Aktuella boktips - och vinet som matchar boken
Tema

Aktuella boktips - och vinet som matchar boken

Hösten är här och när det är regn och rusk utanför fönstret är vi många som gärna kryper upp i fåtöljen med en bok - och kanske ett glas vin. Här tipsar vi om aktuella böcker denna hösten och matchar dem med drycker som vi tycker passar riktigt bra till.

Fynd
Mulderbosch
Rött Flaska, 750ml 14%

Mulderbosch Faithful Hound 2021

Sydafrika Western Cape , Coastal Region , Stellenbosch
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fågel
Lamm
Nöt
Vilt
149:-

Boktips: Hundmanuskripten av Jon Fosse

Jon Fosse är årets nobelpristagare i litteratur. Boken består av tre noveller som är skrivna i hundperspektiv, alltså berättelser som återger vad dessa hundar kan tänkas ha att säga om tillvaron. Finurliga, djupsinniga och underfundigt komiska berättelser.

Kopplingen till vinet är ju uppenbar men även i smaken finns likheter, det här är elegant och med finess, samtidigt som det underhåller smaklökarna på ett fint sätt redan idag, men kan sparas i upp till 10 år för en fördjupad upplevelse.

Tips
POSE
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

POSE Sparkling Brut Blanc-de-Blancs 2022

Italien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
Sallader
Skaldjur
79:-

Boktips: The woman in me, Britney Spears.

Britney Spears, popdrottningen som ständigt befinner sig mitt i strålkastarljuset släpper en självbiografi med smaskiga detaljer från sitt liv. Britney är ju en fena på att dansa - därför känns det givet att sippa på ett glas POSE som får oss att tänka på en annan popdrottnings poserande dans till megahiten Vouge - strike a pose!

Fynd
Piccini
Rött Flaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Piccini Collezione Oro Chianti Riserva 2019

Italien Toscana , Chianti
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fågel
Lamm
Nöt
109:-

Boktips: Skam den som ger sig: en självbiografi. Charlotte Kalla.

En bok som avslöjar den svenska skiddrottningens innersta tankar och hemligheter och ger en unik inblick i hur det är att vara högpresterande elitidrottare. Vi höjer ett glas och tackar Charlotte för allt du bjudit på i skidspåret och för denna bok som visar upp ett ärligt porträtt, en chianti classico prydd med guldetikett har aldrig känts mer rätt att matcha denna mästarinna med.

Bra köp
Tegnér & Son
Glögg och Glühwein Flaska, 750ml 15%

Tegnér & Son Extra fina Starkvinsglögg

Sverige
Ekologisk
Fyllighet
Sötma
Mingel
249:-

Boktips: Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok

Astrid Lindgrens berättelser har präglat de svenska drömmarna om julen och nu kommer en rikt illustrerad julkokbok utifrån hennes värld. Bakom recepten står den prisbelönta och välkända kocken Fredrik Eriksson.

Ett givet val är en riktigt klassisk glögg från Tegnér och Son, som bildades redan 1880, det här är en lyxvariant av glögg. En fin present att ge bort eller att njuta av medans du planerar en jul i Astrid Lindgrens anda.

Fynd
22 %
Rocklin Ranch
Rött Flaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Rocklin Ranch Pinot Noir 2021

USA Kalifornien , Central Coast , Monterey County
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Fågel
Sallader
Ost
179:-
229:-

Boktips: Skärvorna, Bret Easton Ellis.

Författaren av American Psycho släpper ny bok som utpspelar sig i Kalifornien, närmare bestämt i Los Angeles år 1981 på den prestigefulla Buckley School. En bit längre uppåt kusten ligger Monterey och därifrån kommer det här vinet på pinot noir. Ellis är en mästare på att skapa en känsla av att något inte stämmer, det får du inte av det här vinet - tvärtom.

Fynd
Bianchi Montepulciano d'Abruzzo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Bianchi Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi 2022

Italien Abruzzerna , Montepulciano d'Abruzzo
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
Lamm
89:-

Boktips: Allt det vackra, Benjamin Ingrosso

Allt det vackra är Benjamin Ingrossos egen dagbok från en förtrollad sommar. Det är en kärlekshyllning till musiken, publiken och den svenska sommaren.

Att Benjamin har ett stort intresse för matlagning är väl känt, allra helst lagar han pasta och det gör vi med. Till pastan tar vi gärna ett glas italienskt vin, som det här från Marche på druvan med det vackra namnet Montepulciano. Anspråkslöst men med sin enkla charm passar det till det mest och precis som Benjamin passar det i de flesta tillfällen och salonger.