Vilken är den mest lagade grytan i höst? Och det recept som ligger i topp på mest sökta recept på Sveriges största receptsajt Tasteline.se?
Svaret är givetvis Boeuf Bourguignon, eller burgundisk gryta översatt till svenska. Du har förmodligen lagat den och ätit den många gånger, grytan som nästintill sköter sig själv på spisen. Den går även att laga i varianter och kan vara vegetariskt och vegansk. Här hittar du flera alternativ hos Tasteline. Här nedan har vi plockat ihop våra mest prisvärda vintips som passar till - både att använda i grytan och i glaset till!
Röda viner från Côtes-du-Rhône är oerhört populära, varför då kanske du undrar? De är smakrika, rustika, kryddiga men även med en elegans och finess. Passar väldigt bra till grytor och speciellt en klassisk Bouef. Med en prislapp under 100-lappen behöver du inte svettas av att hälla en rejäl slurk i grytan.
Hur hänger detta ihop? En box prydd med en svensk dalahäst till en urfransk gryta? Utsidan kan förvilla, det här är ett franskt vin på druvorna Cabernet Sauvignon, Carignan och Merlot.
Här har vi ett argentiskt vin på druvan malbec som är kraftfullt och kralligt samtidigt som det har finess, egenskaper i vin som passar fint till mustiga grytor där de ska passa till maten utan att ta över fullständigt.
Ett till vin från Côtes-du-Rhône med mycket smak och en fin örtig kryddighet. Passar fint till grytan och har en blygsam prislapp.
Appassimento är en metod där druvorna skördas sent på säsongen vilket medför att de når en hög koncentration av socker och sedan torkas de delvis innan de pressas, en metod som bland annat leder fylliga viner. Passar dig som gillar riktigt smakrika och solmogna viner.
Fylligt och smakrikt spanskt vin på välkända druvan cabernet sauvignon. Extra gott till boufen som serveras med len och smörig potatispuré.