Idag är det dymmelonsdag och det innebär starten på påskfriden enligt gammal tradition. Den här onsdagen byttes alla metallkläpparna i kyrkklockorna mot trävstavar, sk. dymlar, för att inte skrälla och därmed låta folket en vecka i lugn och ro.
För dig som är i full färd med att planera påsken kommer här ett par tips på viner som du hittar på många Systembolagshyllor och som passar för olika slags påskfiranden, stora som små, högljudda eller lågmälda.
Glad påsk önskar Vinbörsen
Italienskt vitt på druvblandningen chardonnay och cataratto. Det här är ett bra allroundvin för påskhelgen, passar fint att sippa på innan maten till salta snacks (vi håller tummarna för att vi kan sitta ute mot en solig vägg!) men också till påskbordets spretiga smaker. Servera väl kylt.
"Vinet är vackert guldgult och har en stor doft av tropisk frukt, päron, smörblomma, honung och rostade nötter. Munkänslan är härligt krämig och fyllig, syran frisk och pigg, smaken bjuder på mogen ananas, nektarin, gula päron och bakad citron. Njut väl kyld i rejäl kupa som det är eller till gratinerade skaldjur, grillad fisk eller en fyllig grönsaksgratäng toppad med västerbottenost och parmesan. Ett mycket trevligt matvin som passar till mycket." / Eva Weckström
En nyhet på den friska och aromatiska druvan sauvignon blanc i praktisk påse. Kyl och häll upp i vacker karaff och servera till en härlig paj med varmrökt lax, sparris och spenat eller till en toast skagen eller kanske påskbordets ägghalvor med skagenröra eller romklick.
"Vinet är lätt, torrt och stramt med sauvignon blanc's signifikativa, tydliga syra. De örtiga tonerna följer med även i smaken och här har vi rikligt av just vinbärsblad, nyskördade nässlor och tomatkvist men även citrus, kiwi och gröna äpplen. Ett friskt och energiskt vin och en perfekt matchning till chevrétte, tomatsoppa, vårens primörer, allsköns skaldjur eller till lättare fiskrätter, gärna med blancherade grönsaker som sparris eller kronärtskocka. Grönt är skönt!" / Eva Weckström
Italienskt rött på en blandning av druvor - vilket gör att vinet har lite av varje! Här behöver du inte lägga pannan i djupa veck för att hitta en bra matchning, ett bra allroundvin för dig som inte helt bestämt menyn ännu. Passar bra både till påsklammet som till pasta och pizza.
"Vinet är vackert rubinrött i glaset och doften är robust, bärig och solmogen. I karaktären möter vi mörka saftiga moreller, mörka plommon, svarta vinbär och skogsbär men även ett stänk av rökta charkuterier, torkade tranbär, chokladpralin, ceder, rostade ekfat, vaniljstång och kryddnejlika. Saftigt, bärigt och lättgillat!" / Eva Weckström
Ett elegant och friskt vin som passar fint för vårens och sommarens matlagning på grillade grönsaker, fisk och skaldjur. Nu till påskhelgen väljer vi det till helstekt lax med grillad citron, rostad potatissallad och gremolata.
"I sin dagsaktuella årgång är doften lika fruktig och vital som alltid; ungdomligt aptitretande och druvtypiskt skalkryddig. Detsamma gäller smaken som är lika fräsch och uppfriskande citronzestig i en härligt kryddig och klart ambitiös, klingande ren, välgjord stil med både syra och rondör som följs av en lång, klangfull eftersmak i full balans mellan frukt, mineraler och den druvtypiska, skalpräglade aromprofilen. Ett utmärkt sommarvin som jag gärna dricker rakt upp och ned, i goda vänners lag eller i väntan på grillen. Det passar dessutom till mycket av den fräscha Medelhavsmaten som hör sommaren till" / Bengt-Göran Kronstam
Primitivo (även känd som zinfandel) är en druva som är känd för att ge viner fullpackade med smak. Det här passar fint för dig som tänkt ta fram grillen i påsk. Vinet är lätt att matcha till mat och du kan dra på med kryddor och smak. Vi lägger kryddiga lammkorvar på gallret och äter med krispiga smashed potatoes och en rökig paprikakräm.
"Med sin rättframma, smakrika, kryddiga stil med integrerade syror charmade vinet många svenska konsumenter. Och succén håller stadigt i sig. Mauro Primitivo är given på grillkvällar och till kryddiga pastarätter.Testa även till svenska klassiker som köttbullar, kåldolmar och oxrulader. Vinets mustiga, rättframma stil fungerar mycket bra till. Ett tips är att tappa upp vinet i en karaff. Då får det en liten genomluftning och bjuder på ännu mer smak. Lämplig serveringstemperatur är runt 16°C." / Gunilla Hultgren Karell