Riesling är en av världens mest populära gröna druvor. Den härstammar från Tyskland, där den har odlats i århundraden men idag odlas Riesling i många vinproducerande länder runt om i världen, Alsace i Frankrike, Österrike, Australien, USA (särskilt i delstaten Washington) och Nya Zeeland.
Nej - den myten måste vi ta hål på. Förr var riesling förknippat med söta viner av lägre kvalitet här i Sverige men så är det inte längre. Tvärtom så är större delen av den riesling vi köper och dricker numera torr och frisk.
Men riesling är en druva som bjuder på många möjligheter och kan användas för att göra allt från knastertorra stilla viner, till söta dessertviner och även mousserande viner. Hemligheten hittar vi i druvans höga fruktsyra, riesling är en av de gröna druvorna med allra mest syra vilket även gör att den passar bra att lagras.
Hur vinet smakar beror såklart på en hel del, om det är ungt eller äldre och var det vuxit, men du hittar dem oftast i smakkategorierna friska och fruktiga eller druviga och blommiga. Unga, torra viner har ofta toner av citrusfrukter som citron, lime och stenfrukter som gröna äpplen, persika och aprikos. Det kan även finnas en viss blommighet och bland äldre riesling kan du hitta honung och en lite mer udda doft av petrolium.
Rieslingviner är riktigt bra viner att servera till mat och även här är det stor bredd och variation på vad det passar till. Friska och torra rieslingviner passar bra till fisk och skaldjur medans rieslingviner med lite mer restsötma är svårslagna kombinationer till asiatisk mat med krydda och hetta.
Vinet är druvigt, friskt och lättsamt och har en liten sommarblommig touch. Stråk av honungsmelon, syrlig lime och avslutas med en mild druvsötma. Servera ordentligt kylt som en lättsam drink, till en skål färska räkor eller till en laxtartar smaksatt med chili och ingefära med soja- och sesammajonnäs. Den lätta druvsötman i vinet matchar kryddningen på ett raffinerat sätt. / Gunilla Hultgren Karell
Här har vi ett oerhört mångsidigt vitt vin som passar lika bra på den rustika picknicken som till de lite exklusivare tillställningarna i de tjusigaste av salonger. I doften möts vi initialt av tydligt örtiga anslag av vinbärsblad, nässlor och tomatkvist men vinet taktar vidare och öppnar upp en fin, mogen och klingande gul fruktighet av persika, nektarin och plommon. / Eva Weckström
Riesling-druvan är känd för den markerade, friska och distinkta fruktsyran och det är just syran som gör att den här typen av vin passar så bra till mat. Tänk sushi eller en nudelsallad med chilistyrka. Vinets lätta sötma möter kryddningen och vips känns vinet torrare och fruktigare och maten mildare. / Gunilla Hultgren Karell
Detta är en klassisk riesling med alla komponenter på plats, i en "light" version. Doften lockar och bjuder upp till dans med nashipäron, sockrade limezest, honungsmelon, aprikos, blommande fläder och mandarin. Servera till skaldjursplatån, den currykryddade kycklingen eller det kryddheta. Själv provade jag vinet till kalvschnitzel- urgott. / Eva Weckström
Ung och frisk doft med trevlig druvighet i krispig, tysk stil. För priset utmärkt, välmatad och karaktäristisk smak med lätt druvkaraktär och bra längd till ett pris som ligger väsentligt under jämförbara rieslingviner i flaska. Ett utmärkt matvin, både i kocken, grytan och det som ligger på tallriken. / Bengt-Göran Kronstam