Riesling är av världens mest populära druvor
Riesling är en av världens mest populära gröna druvor. Den härstammar från Tyskland, där den har odlats i århundraden men idag odlas Riesling i många vinproducerande länder runt om i världen, Alsace i Frankrike, Österrike, Australien, USA (särskilt i delstaten Washington) och Nya Zeeland.
Är all riesling söt?
Nej - den myten måste vi ta hål på. Förr var riesling förknippat med söta viner av lägre kvalitet här i Sverige men så är det inte längre. Tvärtom så är större delen av den riesling vi köper och dricker numera torr och frisk.
Men riesling är en druva som bjuder på många möjligheter och kan användas för att göra allt från knastertorra stilla viner, till söta dessertviner och även mousserande viner. Hemligheten hittar vi i druvans höga fruktsyra, riesling är en av de gröna druvorna med allra mest syra vilket även gör att den passar bra att lagras.
Hur smakar rieslingviner
Hur vinet smakar beror såklart på en hel del, om det är ungt eller äldre och var det vuxit, men du hittar dem oftast i smakkategorierna friska och fruktiga eller druviga och blommiga. Unga, torra viner har ofta toner av citrusfrukter som citron, lime och stenfrukter som gröna äpplen, persika och aprikos. Det kan även finnas en viss blommighet och bland äldre riesling kan du hitta honung och en lite mer udda doft av petrolium.
Riesling passar bra till mat
Rieslingviner är riktigt bra viner att servera till mat och även här är det stor bredd och variation på vad det passar till. Friska och torra rieslingviner passar bra till fisk och skaldjur medans rieslingviner med lite mer restsötma är svårslagna kombinationer till asiatisk mat med krydda och hetta.