Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Panta mera! snabb guide om vin och klimatavtryck
Tema

Panta mera! snabb guide om vin och klimatavtryck

Spelar det egentligen någon roll vilken förpackning du som enskild konsument väljer?

Ja - det gör det! Förpackningar står för en tredjedel av Systembolagets totala klimatpåverkan och är ett område där ditt val kan göra skillnad. Varje gång du väljer en klimatsmartare förpackning och efterfrågan på dessa sakta men säkert ökar så innebär det i förlängningen att fler vinproducenter vågar testa nytt och göra förändringar i sin produktion. Som att sluta buteljera sitt vin på supertjocka glasflaskor och istället övergå till lättviktsglas, eller att prova bag-in-box, tetra, PET eller aluminiumburk.

Men, vad är är egentligt det bästa valet ur ett klimatperspektiv? Och hur är det med smaken? Smakar vin på PET helt annorlunda än på glasflaska? Bäst för klimatet är PET, burk och kartong, sämst är glasflaskor. Häng med så reder vi ut det lite kvickt!

Den tunga glasflaskan

Vanligast och mest populär är den tunga glasflaskan för vin utan pant. Tyvärr är den absolut sämst för klimat och miljö. En tung glasflaska slukar mycket energi vid tillverkningen och väger mer, vilket gör att alla transporter påverkas negativt.

Lättviktsglasflaska

Snäppet bättre är det att välja lättviktsglasflaska vilket många producenter glädjande väljer. Det går åt mindre glas vilket påverkar energiåtgången och frakter. Det är dessutom lättare att bära hem. Vissa viner behöver dock tjockare flaskor av säkerhetsskäl, som mousserande viner där lättviktsglas inte står emot trycket i flaskan.

Men hur är det med återvinning av glas? Är vi inte bra på det i Sverige? Jo - det är vi. Bäst i världen faktiskt vilket innebär att hela 90% av glaset återvinns enligt Svensk Glasåtervinning.

PET

PET-flaskan behöver betydligt mindre energi vid tillverkning och kan återvinnas. Lägg därtill att Sverige är bland de bästa i världen på att gå till pantmaskinerna vilket gör att 82% av PET-flaskorna återvinns. Ytterligare faktorer som påverkar klimatavtrycket är att PET-flaskan väger mindre och det påverkar frakten.

Aluminiumburk

Vin på burk ser vi mer och mer, en trend som sägs ha fått fart bland hipsterburgarställen i USA som ville erbjuda kunderna gott vin på behändiga burkar och inte bara öl. Burk är ett bra val eftersom materialet som används har återvunnits och kan återvinnas igen - och ni vet ju redan att vi är bra på det där med att panta! Burkarna är lätta att packa och frakta.

Tetra / Bag in Box

Och här har vi vinnaren i klimatkampen. Pappförpackningar ger minst klimatpåverkan eftersom de behöver mindre energi vid tillverkning och är lätta att packa vid transporter.

Men HUR ÄR DET MED SMAKEN?

Boxar, PET och burkar fungerar väldigt bra som förpackning för vin som ska konsumeras här och nu och alltså inte läggas i källaren och lagras i en massa år.

Vin i en PET-flaska tar ingen smak av flaskan, precis som läsk och vatten på samma flaska inte gör det. Aluminiumburkar släpper inte in en gnutta ljus och bevarar därför dryckens egenskaper strålande bra.

Det finns alltså inga skäl till att välja bort alternativa förpackningar - utan bara goda skäl att våga prova!

Bra köp
Porta 6 Tejo
Rött PET-flaska, 750ml 13% Kryddigt & Mustigt

Porta 6 Tejo 2021

Portugal Tejo
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sallader
Lamm
Nöt
91:-

VAD: Portugisiskt smakrikt vin på PET-Flaska

VAD SÄGER EXPERTEN: "Dess karaktär är kravlös så det förslår, vilket ibland är skönt befriande även för en luttrad vinkännare som undertecknad. Jag dricker det gärna till både fisk och kött, så mjukt och saftigt det är. Föredrar du något vegetariskt eller extra kryddstarkt, till och med indiskt eller mexikanskt, så har frånvaron av uttorkande garvsyra en smeksam effekt på smaklökarna." / Bengt-Göran Kronstam

Tips
Nau Mai
Vitt PET-flaska, 750ml 12%

Nau Mai Sauvignon Blanc 2022

Nya Zeeland Marlborough
115:-

VAD: friskt och fruktigt vitt vin på PET-flaska från Nya Zeeland

VAD SÄGER EXPERTEN: "Stor, mer blommig än krusbärsgrön och kartig (tack för det!) doft i charmerande och fräsch sauvignonstil. Smaken uppfyller förväntningarna väl och är mer druväkta än majoriteten vit sauvignon från Nya Zeeland, även om det grönäppliga ruvar i eftersmaken och skärper det aptitretande. Summa summarum ett trevligt och välgjort vin i aptitlig kaféstil." / Bengt-Göran Kronstam

Tips
Porta 6
Rött Papp, 750ml 13% Fruktigt & Smakrikt

Porta 6 Lisboa 2022

Portugal Lisboa
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Sallader
Lamm
Nöt
79:-

VAD: Bjussigt och rustikt portugisiskt rött på Tetra

VAD SÄGER EXPERTEN: "Vinet är långt ifrån generiska, syltiga och bärsöta viner och istället väldigt fräscht och piggt, medelfylligt i sin kropp med toner av skogshallon, vinbär, körsbär och i avslutet en svag skalbeska och en mysig antydan till lakritsrot och mint." / Eva Weckström

Bra köp
16 %
Bombus
Rött PET-flaska, 1000ml 13%

Bombus Organic Red 2021

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
72:-
86:-

VAD: Ekologiskt spansk vin på PET-flaska

VAD SÄGER EXPERTEN:  "Bombus är medelfylligt, vackert rubinrött och med en doft full av mörka plommon, björnsbär och körsbär, kaffe, choklad, sötlakrits, hasselnötter, höstskog och balsamico. Ett vin som trots allt bjuder på lite trevlig struktur och går finfint att matcha till den rustika oxsvanssoppan, den örtiga tomatbaserade köttgrytan, de kryddiga revbensspjällen eller de vegetariska anrättningarna med rotfrukter, svamp och smakrik, lagrad ost. ¡Salud! " / Eva Weckström

Bra köp
7 %
Big Bossy Jim
Vitt PET-flaska, 1500ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Big Bossy Jim Chardonnay 2020

USA Kalifornien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
113:-
122:-

VAD: Magnum (!) PET-flaska med kalifornisk chardonnay

VAD SÄGER EXPERTEN: "Stor doft packad med solmogen gul frukt- mango, ananas, grillad citron och gula plommon men även en finstämd doft av smörblomma och kaprifol. Big Bossy Jim är inte bara en enorm flaska, det är dessutom ett bredaxlat och rejält fylligt vin med generös, len och mogen frukt, en liten ton av smörkola och brynt smör samt en antydan till kryddnejlika." / Eva Weckström