Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
5 viner när du vill imponera
Tema

5 viner när du vill imponera

Ibland vill man välja ett vin som ska imponera lite extra? Här är 5 säkra kort för olika tillfällen då du vill ha något speciellt.

Fynd
Nino Negri
Rött Flaska, 750ml 14%

Nino Negri Riserva 2016

Italien Lombardiet , Valtellina , Valtellina Superiore
299:-

När du vill imponera på dina vänner som älskar viner från Piemonte - då går du ett steg längre norrut på italienska kartan och väljer ett vin från Valtellina som ligger i gränstrakten mot Schweiz där det så brant att skörden ofta flygs ner med helikopter. Här gör man vin på lokala druvan Chiavennasca, som är en genetisk klon av Nebbiolo. Ett elegant, stramt och fulländat vin som du kan dricka nu, men även spara i uppåt 10 år.

Fynd
Pietrarizzo
Rött Flaska, 750ml 13.5% Stramt & Nyanserat

Pietrarizzo Tornatore 2018

Italien Sicilien , Etna
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
199:-

Vulkanviner från Etna är trendiga just nu. Här växer vinrankorna i en minst sagt unik miljö i vulkanisk jord, tätt intill den ännu aktiva vulkanen. Det här vinet odlas på vulkanens nordliga sluttning, ett riktigt guldläge. Viner som vuxit här är speciella och får ofta en särpräglad mineralitet av den lavastinna jorden. Det här vinet är gjort på den lokala druvan nerello mascalese och är kraftfullt men samtigt elegant.

Fynd
Palmer & Co
Mousserande Flaska, 750ml 12% Torrt vitt

Palmer & Co Brut Reserve

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
329:-

Somliga stunder i livet kräver champagne - annat är helt otänkbart. Och står du inför en sådan stund kan du kosta på dig att välja med eftertanke. Palmer är ett vinhus som är högt rankade av vinkritiker runt om i världen och detta är deras huscuvée, alltså själva urtypen av hur huset Palmer ska smaka år efter år.

Bra köp
13 %
Sant`Agata
Rött Flaska, 750ml 11% Mjukt & Bärigt

Sant`Agata Paltrinieri 2021

Italien Emilia-Romagna , Lambrusco di Sorbara
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Mingel
129:-
149:-

Vill du göra avtryck hos vinnördar eller hipsters kan du välja denna något udda fågel i vinvärlden. Ett vin som funnits länge och som de flesta känner till, men färre har faktiskt provat det. I alla fall inte den senaste tiden. Vi talar om Lambrusco - det lätt mousserande, pärlande röda italienska vinet som är en fantastisk start på kvällen tillsammans med salta chakuterier och ostar.

Fynd
Demuerte
Rött Flaska, 750ml 14.5%

Demuerte One 2020

Spanien Murcia , Yecla
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fläsk
Fågel
Nöt
229:-

Distriktet Yecla som ligger i södra Spanien är ett av landets minsta vindistrikt som de senaste åren vaknat till liv och nått närapå kultstatus. Det här vinet är gjort på monastrell (mourverdre i frankrike) och cabernet sauvignon som vuxit i kalkrika jordar. Resultatet är ett stort vin med både rustik charm och elegant finess.