Saffran har sitt ursprung i Mellanöstern och har odlats i över 3 500 år. Iran, Indien och Spanien är några av de största producentländerna. Saffran är den dyrbaraste av alla kryddor och utvinns från blommorna av saffranskrokusen. Skörden är arbetskrävande och det krävs mycket blommor för att producera en liten mängd krydda, därav är saffran en av världens dyraste kryddor efter vikt.
Vi förknippar saffran främst med gula lussebullar men saffran är en fin smaksättare i matlagning dessutom är saffran kanske extra bra just den här tiden på året. Saffran sägs nämligen kunna förbättra humöret och innehåller bland annat riboflavin, ett B-vitamin som hjälper dig att upprätthålla ett hälsosamt immunförsvar och C samt mineraler, något vi mer än välkomnar i vintermörkret.
Här får du tips på rätter med saffran som smaksättare och givetvis vin som passar fint till. Smaklig spis!
En färgstark persisk gryta med kyckling och saffran. Till grytan serveras couscous med granatäppelkärnor, hackade mandlar och färsk persilja och i glaset väljer vi ett smakrikt vin från södra italien som har extra av allt och är lika maxat i smak som grytan.
Risotto Milanese är risotto med smak av saffran och ett klassiskt tillbehör till rätten Ossobuco. För den här kombinationen väljer vi ett rött vin av en fruktig karaktär, vin på druvan sangiovese från Chianti i Toscana.
Smakrik sötpotatissoppa med saffran, ingefära och apelsin. Servera med ett gott surdegsbröd och ett svalt glas vin. Vi väljer ett mjukt klassiskt chardonnay från Kalifornien som inte bråkar för mycket med saffranstonerna och apelsinen.
En krämig och smakrik pasta som går snabbt att svänga ihop. Saffran och soltorkade tomater matchas med ett fruktigt och bärigt mjukt vin på solmogna druvor från Sicilien.
En klassisk fransk Bouillabaisse är en smakrik och lyxig fisk- och skaldjurssoppa med saffran, fänkål och vitt vin samt fisk och skaldjur såklart. En riktigt bjudrätt som passar en festligare middag och därmed väljer vi ett elegant och klassiskt vitt vin från Chablis. Petit Chablis är områdets lägsta kvalitetsbeteckning vilket gör att vinerna har hög kvalitet - men med överkomlig prislapp.
En snabb fiskgryta med lax som du enkelt svänger ihop med smak av saffran, kokosmjölk, zucchini och tomater. Till det väljer vi ett friskt och syrligt fruktigt vin på druvan riesling.