Saffran - världens dyraste krydda
Saffran har sitt ursprung i Mellanöstern och har odlats i över 3 500 år. Iran, Indien och Spanien är några av de största producentländerna. Saffran är den dyrbaraste av alla kryddor och utvinns från blommorna av saffranskrokusen. Skörden är arbetskrävande och det krävs mycket blommor för att producera en liten mängd krydda, därav är saffran en av världens dyraste kryddor efter vikt.
Därför är det bra att laga mat med saffran
Vi förknippar saffran främst med gula lussebullar men saffran är en fin smaksättare i matlagning dessutom är saffran kanske extra bra just den här tiden på året. Saffran sägs nämligen kunna förbättra humöret och innehåller bland annat vitamin C och B samt mineraler, något vi välkomnar i höstmörkret.
Maträtter med saffran och vintips
Här får du tips på rätter med saffran som smaksätter och viner som passar fint till.