Vi närmar oss vår importerade högtid Halloween och med det fylls livsmedelsaffärerna med pumpor i olika former. Men givetvis kan man köpa pumpor hela hösten, de gör sig bara väldigt mycket mer påminda kring allhelgonatider och sägs vara som allra bäst i just oktober. Tips - välj en pumpa som är tung och låter ihålig när du knackar på den.
Om du är osäker på vad du kan göra med en pumpa så är det nästan så att du kan göra allt? Pumpa går att koka, steka, ugnsrosta, pickla, koka chutney på, ätas rå i sallad och att baka både sött och salt med. Smakkompisar i kryddhyllan, förutom salt och peppar, som passar bra till pumpa är till exempel timjan, vitlök, chili, rosmarin, dragon, salvia, muskot, kanel och ingefära.
Tänk på att en pumpasort oftast kan bytas mot någon annan om du har svårt att få tag i exakt den som receptet anger eller om du har pumpa över som du vill laga något annat med.
Ps 1 - du kan faktiskt äta pumpan du kånkar hem för att pryda trappan med, den sk. klassiska halloweenpumpan. Den har ett fint fruktkött och passar fint till det mesta.
Ps 2 - kasta inte bort pumpakärnorna. Skölj dem rena från fruktkött och rosta med olivolja och salt i ugnen (175° i ca 30 minuter ) till ett knaprigt snacks som kan ätas både till fredagsmys eller användas som topping till sallader, soppor eller på bröd när du bakar.
Hasselbackspotatis vet vi vad det är, men här är potatisen utbytt till butternutpumpa. Hasselbackspumpa kan du äta som tillbehör till en god köttbit - men det funkar precis lika bra som bordets vegetariska huvudperson tillsammans med en sallad. Vi väljer att laga den till en festlig helgmiddag med en bit fint kött till och ett spanskt vin med smakrik karaktär.
En krämig och värmande soppa där muscatpumpa får fina smakkompisar i saffran och ingefära. Servera med ett gott surdegsbröd och ett glas svalt vitt vin från côtes du rhône.
En klassisk risotto som lagas med pumpa, saffran och svamp. Ät som den är eller som tillbehör till en bit kyckling. I glaset väljer vi ett mjukt och fruktigt rött vin på druvan pinot noir.
En snabb och lättlagad krämig och spicy pasta med butternutpumpa, kokosmjölk och chiliflakes. Det blir bra med ett glas riesling till som tar udden av chilin och lyfter smakerna ännu mer.
En paj med en god kombination av getost och butternutpumpa. Servera med gott bröd och en sallad på grönkål eller som en av många rätter på en buffé. Är det ett festligt sammanhang passar ett glas mousserande fint, här en bra spanskt budgetfynd.
Färgstark rätt med mycket smak. Pumpan ugnrostas tillsammans med vitlök och blir till en härlig sallad som toppas med köttbullar som kryddats med pesto. I glaset ett bjussigt och smakrikt vin på druvan primitivo, som heter zinfandel i nya världen.
Till receptet