Älskade pasta - som går att variera i det oändliga. Från den snabbaste av vardagsrätter till raffinerade långkok och lyxiga ingredienser. Det finns säkra kort som passar till mycket och det är ingen skräll att de är från pastans hemland Italien.
Viner från Toscana på druvan Sangiovese funkar ofta bra till tomatbaserade pastarätter, likaså druvorna Montepulciano och Barbera som är fruktiga och inte för sträva. Eller ett elegant kraftpaket på druvan nebbiolo till långkok som puttrat i timmar eller rätter med dyrbar tryffel.
Men givetvis måste inte ett pastavin vara italienskt. Du väljer vad du gillar bäst! Men som alltid gäller att ju "tyngre" smaker din pastarätt har, desto kraftigare vin behöver du matcha till, och vice versa för lättare rätter. Här listar vi ett par utvalda favoriter och vilken slags pasta vi gärna serverar till.
En klassisk Chianti Classico är gjort på druvan sangiovese vilket bidrar med en friskhet som passar väldigt bra med tomatbaserade rätter. Prova att dricka det till en omsorgsfullt lagad lasagne eller till ett en äkta bolognese där högrev har fått puttra med plommontomater i timmar.
Ett verkligt kap för 79 kr har du i den här flaskan gjord på druvan Montepulciano. Montepulciano är en druva med "lagom" av det mesta vilket gör den lätt att tycka om av många. Det här vinet kan du matcha med allt från charkplockbrickan, spaghetti med frikadeller till pastarätter med kyckling eller sippa på medans du plöjer kokböcker i jakt på ny inspiration.
Här har vi ett riktigt allround-vin på druvorna barbera och dolcetto som gör det enkelt att matcha till pastarätter av olika slag. Vinet är smakrikt med lagom mycket ryggrad som gör att det passar både snälla smaker och kraftigare rätter. Vi väljer att laga en pasta med svamp, kantareller eller trattisar, en skvätt grädde och massor av parmesan.
Ska du laga Spaghetti Vongole - varsågod! Här har du ditt vin. Gjort på druvan Verdicchio från italienska kusten vid adriatiska havet. Här äter man mycket fisk och skaldjurspasta och dricker verdicchio till.
Barolo görs på druvan nebbiolo och är sannerligen ett vin som kräver sin mat. Här behöver du inte spara på krutet, vinet passar smakrika och mustiga pastarätter. Gör som man gör i piemonte och servera till en lyxig tryffelpasta eller till en ragu med nötkött som fått puttra i rödvin länge.
Barbera, om det är något vin som kan kallas ett säkert kort är det barbera. Passar de flesta och till det mesta! Prova till dina mest klassiska vardagsrätter som Spaghetti Carbonara eller Pasta Pomodoro.