Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Superfräsch förrätt
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Superfräsch förrätt

Superfräsch förrätt med krämig burrata, tunt hyvlad fänkål & ugnsrostade tomater

På ett pressevent för en herrans massa år sedan lagade kocken Mattias Larsson en variant på den här förrätten. Sen dess har jag lagat och bjudit på den många gånger och den har utvecklats på vägen.

Under mina år som chefredaktör på olika matmagasin har jag haft förmånen att jobba många gånger med Mattias som är mest känd som Fredagskocken. Mattias är en av de mest smaksäkra jag känner och står för väldigt modern mat tycker jag. Dessutom har han fått upp mina ögon för grönsaker som man inte använder så ofta. I den här rätten ingår t ex fänkål, en otroligt krispig grönsak med smak av anis. Det är ingen kål trots namnet utan är släkt med t ex morot, persilja och dill. Den har dessutom dilliknande kvistar längst ut på blasten som är fina att dekorera med.

Jag tycker fänkål är godast rå och tunt hyvlad som i den här rätten, men det som blir kvar passar underbart bra att spara till en fisk- eller skaldjursgryta. Det var för övrigt första gången jag upplevde ugnsrostade tomater, något jag numera lagar väldigt ofta. Mattias använde mozzarella i bitar men jag tycker det blir lite festligare med en hel burrata. Burrata är en extra krämig mozzarella, som man gör genom att blanda mozzarella och grädde. Tror för övrigt att burrata knappast gick att fa tag på i Sverige på den tiden. Till den här rätten går det åt ganska mycket olivolja av bra kvalité.

Burrata med fänkål och ugnsrostade tomater 2 portioner

Lägg 200 g cocktailtomater i en ugnsfast form och ringla över rikligt med olivolja. Lägg även en krossad vitlöksklyfta i formen. Krydda med flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 125 ° i minst 40 minuter (man kan halvera tomaterna om man vill att det ska gå snabbare).

Under tiden hyvla roten på 1 medelstor fänkål och 1 silverlök tunt, vilket är lättast med mandolin.

Varva fänkål och lök på två tallrikar och ringa över lite olivolja och krydda även här med flingsalt och svartpeppar. När tomaterna är färdiga placerar du dem på bädden av fänkål och lök. Placera varsin burrata i mitten av tallriken, mosa vitlöksklyftan som är kvar i formen och blanda den med oljan efter tomaterna.

Ringla över oljan (som nu har smak av både vitlök och tomater) över burratan och toppa med rostade pinjenötter, pumpafrön, solrosfrön eller blanda flera olika sorters frön och nötter. Dekorera med dill från fänkålen eller några basilikablad.