Vad vore livet utan ost och vin? Den här rätten med päron och blåmögelost är väldigt enkel att göra och har få ingredienser och passar som snacks före maten eller som ett alternativ till ostbrickan efter maten. När det kommer till ost är jag lite kräsen för att inte säga bortskämd, eftersom jag bor granne med ett litet gårdsmejeri med magiskt goda ostar.
Ju färre råvaror det är i ett recept desto viktigare är det att man väljer dessa medvetet. Här har jag använt ett riktigt gott päron, Conference, som brukar finnas i vanliga mataffärer. Ett saftigt och lagom sött päron som dessutom inte har några kärnor, vilket underlättar när man hyvlar det tunt på mandolin.
Även när det gäller druvor så har jag använt mig av en kärnfria sort, jag valde ekologiska röda men det går lika bra med blåa och när det kommer till osten så använde jag mig av en underbart god Hallands Himmel från Arla Unika, som är en blåmögelost med mögel både på insidan och på utsidan. Osten är fast och smälter i munnen och har massor av Unami. Men det går såklart bra med annan god blåmögelost också.
Värm ugnen på 200°.
Lägg fram en gaffel till var och en så kan man äta och plocka från samma fat – mysigt och gott. Är ni många så är det bara att dubbla eller varför inte fyrdubbla receptet!
Vi inleder middagen med päroncarpaccion och ett glas bubbel, närmare bestämt en crémant. Det är friskt, fruktigt med fina små bubblor som sätter fart på aptiten.
"Crémant de Bourgogne är mitt förstahandsval om jag är sugen på mousserande vin men inte tycker att jag har råd med champagne. Tillverkningsmetoden av en crémant är densamma som i Champagne, där bubblorna blir till genom en andra jäsning på flaska." / Gunilla Hultgren Karell
Här har du ett klassiskt bordeauxvin med 10 år på nacken för 99 kr (!) och det passar finfint för decembers många festligheter. Servera det efter Päroncarpaccion till huvudrätten på en klassisk stek med potatisgratäng och alla möjliga goda tillbehör och givetvis en gräddig sås.
"Svarta vinbär visar sig gladeligen ivrigt påhejade av både mörka plommon och en och annan ört. Det har lagrats en tid på fat vilket dessutom ger ett stråk av piptobak. Eftersmaken hänger kvar så länge att man återigen hinner både ställa sig frågan om priset och få svaret. 99 kr, jag beställer två!" / Jenny Asplund
En likör som smakar pepparmint - vad kan man göra med den? Jo - en julig varm drink som blir perfekt som efterrätt. Varm choklad, gjord på kakao såklart, en skvätt likör och sedan toppad med lättvispad grädde och polkagriskross. Vill du maxa det rejält ersätter du skeden med en polkagristång i varje kopp.
"Det här är för alla polkagris-älskare där ute. Gillar man smaken av pepparmint och just polkagris har jag svårt att se att den här kommer att göra dig besviken då det är en polkastång nedbruten i flytande form." / Jenny Asplund