Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: ost i maten!
Äntligen helg

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: ost i maten!

Jag har alltid goda ostar hemma, för då vet jag att det går att snabbt laga till något som kommer smaka extra gott. Självklart är det även gott med lite ost efter maten eller före som jag föredrar. Jag tycker det är perfekt med lite ost och ett glas vin före maten.

Här kommer några av mina favoritostar som jag gärna har hemma och förslag på smarriga rätter med ost i:

Parmesan (Parmigiano Reggiano), gärna vällagrad. Den går att ha till så mycket mer än att riva över köttfärssås och spagetti! Min favoriträtt på en italiensk buffé är Melanzane alla parmigiana. Det är en gratäng med aubergine, tomater och väldigt stora mängder mozzarella och parmesan. Kanske därför den är så god …

Västerbottenost är en riktig favorit och med sin unika smak är den suverän till rätter som paj, pizza och gratänger. Den här osten är en riktig smakkompis till kantareller och kräftor.

Mozarella eller dess krämiga och lyxiga variant Burrata passar perfekt som en enkel förrätt med ugnsrostade körsbärstomater och vitlök. Med några skivor prosciutto till blir det middag en sådan där dag när man knappt orkar laga mat.

Halloumi med sin fantastiska konsistens gör de flesta vegetariska rätter matiga och extra goda. Jag använder den även som topping på soppor eller i vegogrytor. Att den är fantastisk att grilla har nog inte undgått någon. Men har du testat att koka halloumi? Jag som i vanliga fall älskar stekt och friterat tycker att den här osten verkligen kommer till sin rätt om man kokar den nedskuren i mindre bitar i 10 minuter i stället för att steka.

Fetaost är gott till mycket till så mycket mer än bara grekisk sallad. Du har väl testat den superenkla pastarätten som blev världskänd som Tiktokpasta? Man ugnsbakar helt enkelt cocktailtomater och fetaost på en plåt med lite kryddor, förslagsvis chiliflakes, honung och vitlök som sen mosas med en gaffel och blandas med nykokt spagetti. Löjligt enkel och helt ljuvligt krämig och smakrik.

Getost/chèvre I sommar har jag lagat mycket mat med getost. Förutom att det är jättegott så har jag förmånen att bo granne med en liten getgård. Det är så roligt att vi har fått så många mikromejerier som tillverkar kvalitetsostar småskaligt runt om i landet. Den här osten har fått förgylla min couscoussallad med rödbetor och grillad grönsaker. Sen har det blivit en och annan pizza med chèvre, honung och sesamfrön …

Här kommer recept på Chèvre Chaud med rödbetor (4 pers):

Gör en dressing på 5 msk olivolja, 1,5 msk sherryvinäger, 4 msk honung, salt, svartpeppar och ev lite färsk timjan. Koka 800 g späda rödbetor i lättsaltat vatten. Skala och skär i kvarter (eller halvor om de är riktigt små). Under tiden skär en baguette, gärna av surdeg, i skivor. Bred på lite olja eller smör och lägg på en rejäl skiva getost på varje brödbit. Grilla i ugnen på hög värme tills osten fått ordentligt med färg och börjat smälta vilket brukar ta ca 5 minuter. Lägg gärna in ett par nävar valnötter i ugnen som får bli rostade på samma gång som brödet – men passa noga så det inte blir för rostade.

Lägg upp 100 g salladsblad (förslagsvis ruccola, mangold eller spenat) och de kokta rödbetorna på ett stort fat och ringla över dressingen. Fördela brödbitarna med chèvre och de rostade valnötterna över salladen och servera.

Trevlig helg!

Fynd
20 %
Ca' di Rajo
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Ca' di Rajo Sauvignon Blanc 2021

Italien Friuli-Venezia-Giulia
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
89:-
111:-

Getost och Sauvignon Blanc är lite som handen i handsken och strumpan på foten. De hör ihop och är en av vinvärldens odiskutabla superkombinationer. Det friska och syrliga sauvignon blancvinet lyfter tillsammans med den saltsyrliga krämiga osten. Prova!

Bra köp
37 %
Pascal Costeau
Rött Box, 3000ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Pascal Costeau Côtes-du-Rhône Grande Réserve 2020

Frankrike Rhonedalen , Côtes du Rhône
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
169:-
269:-

Ost är alltid bra att ha hemma, lika användbart är rött vin från Côtes-du-Rhône. Det är gott till väldigt mycket med sin smakrika och lagom kryddiga karaktär. Ett glas till några bitar ost, till svamppajen med västerbottenost eller till höstgrytan (där du med fördel kan använda vinet i grytan med).

Tips
Luna di Mezzanotte
Rött Flaska, 750ml 14% Kryddigt & Mustigt

Luna di Mezzanotte Barbera d'Alba Superiore 2021

Italien Piemonte , Barbera d'Alba
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
149:-

Även ett barberavin är tacksamt att ha hemma och förmodligen kommer det passa fint till samma rätter du använder parmesanosten till. I italien kallas dessa viner för "folkets vin" och det kan du absolut tolka som att de är folkliga och långt ifrån kärva och sträva.