Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: laga mat till många
Äntligen helg

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: laga mat till många

Att laga mat till många kan vara knepigt, särskilt om gästerna har lite olika matpreferenser, allergier eller dieter. Ibland är det riktigt deppigt när man vill bjuda på något som man tycker är supergott, men så visar det sig att någon av gästerna är laktosintolerant, en annan inte tål gluten och en tredje har diabetes. Jag älskar matlagning men ibland känns det så krångligt att lusten att laga mat försvinner. Känner du igen dig?

I så fall kommer här ett recept med koreanska sötpotatisnudlar som går att variera så det passar de flesta och som är lätt att laga till många. Nudlarna passar både glutenintoleranta och veganer med en koktid på bara 5-6 minuter. Jag älskar att handla och botanisera i asiatiska livsmedelsbutiker och brukar passa på att köpa mina nudlar där, men numera finns det mesta till det asiatiska köket i din vanliga mataffär. Om du handlar i asiatisk butik så passa på att köpa japansk soya, sesamolja, ponzu, koriander och salladslök för att kunna bjuda lite extra gott och genuint. 

Här kommer mitt recept på koreanska sötpotatisnudlar (12 personer) Beroende på gäster eller humör, gör helt vegetariskt eller med ponzumarinerad laxfilé.

Ca 700 g sötpotatisnudlar (2 förpackningar) Grönsaker; förslagsvis salladslök, sugarsnaps, morötter, broccoli, paprika, chili. 1 pkt frysta Edamamebönor  (japanska sojabönor) 1 litet huvud spetskål (tunt skivat eller hyvlat med mandolin) 2 krukor Koriander 2 dl hackade Cashewnötter (eller rostade salta jordnötter)

Nudeldressing: 2 dl japansk soya 1 knapp dl sesamolja 2 msk rostade sesamfrön

Soyamajonäs: 4 dl Majonäs, välj vegansk om så önskas 1 pressad lime 2 klyftor vitlök (riven) 1/2 dl Japansk soya  Blanda alla ingredienser, smaka av med lite salt och peppar

Ponzumarinerad lax:  2 kg laxfile 1 dl ponzu (finns att köpa både i asiatisk livsmedelsbutik som vanlig mataffär) Salt och peppar  Lägg laxfilen i en långpanna, salta och peppra samt slå på 1 dl ponzu och låt marinera minst 30 minuter. Sätt in i ugnen på 175° och låt gå tills laxen är färdig och har en innertemperatur på 56°, ca 25 minuter. Peta lite med en gaffel för att se att att laxen inte är rå i mitten.

Hacka eller strimla grönsaker och lägg i ett stort durkslag tillsammans med edamamebönerna. Koka sötpotatisnudlarna enligt förpackningen, det brukar ta ca 5-6 minuter. Klipp gärna nudlarna med en sax under koktiden så är de lättare att hantera. Häll nudlarna och det kokande vattnet över grönsakerna i durkslaget - som då bli blancherade som det heter på franska.

Blanda nudlar med grönsakerna, spetskålen och nudeldressingen tillsammans med laxen (om alla äter fisk, annars så servera laxen vid sidan av till de som önskar). 

Alternativ till vegetarianer; istället för lax hårdstek ostronskivling i olja, salt och peppar. Champinjoner och shiitake är andra svampar som passar till nudlarna.

Beroende på olika matpreferenser toppa alternativt servera i skålar bredvid hackade cashewnötter  (eller jordnötter), hackad koriander, klyftor av lime och soyamajonäsen.

Variera efter tycke, smak, allergier och dieter, och ta de grönsaker du gillar eller har hemma. Addera kött, fisk eller fågel - eller gör rätten helt vegetariskt eller vegansk! En av fördelarna med sötpotatisnudlar är att de funkar bra i matlådan dagen efter, vilket inte är fallet med de flesta andra nudlar.

Obs: En del soya kan innehålla minimalt med spår av gluten, så kolla med gästerna eller hitta helt glutenfri soya, detsamma gäller ponzu.