Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bang Bang Kyckling!
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Bang Bang Kyckling!

Bang Bang Chicken - Kyckling med kinesiska smaker

Bang bang kyckling har fått sitt namn av att man bankar på de kokta kycklingfiléerna så att köttet strimlar/trådar sig och på så sätt blir väldigt mört. Kycklingstrimlorna får sedan massor av smak av såsen, där det är Sichuanpeppar och Kinesisk vinäger (Chinkiang) som ger den spännande djupa smaken på den här kinesiska kycklingrätten.

Innan jag började laga Bang bang kyckling så tyckte jag att kokt kyckling var torrt, smaklöst och något som man bara åt när man var var sjuk. Bang Bang var rätten som fick mig att ändra uppfattning. En extra bonus när du kokar kyckling är att du får du en god buljong som kan sparas och användas till ramen, sås, grytor eller risotto.

Så här gör du Bang Bang Kyckling:

Koka 800-1000 g kycklingfilé i saltat vatten med 2-3 msk hackad färsk ingefära och 3 hackade salladslökar. När kycklingen når 72° är den färdig, lyft upp kycklingen på en ren skärbräda och låt svalan. Banka på kycklingfiléerna, eller dra isär kycklingköttet i strimlor.

Sila av buljongen och ställ åt sidan.

Såsen:

Mortla 1-1,5 tsk sichuanpeppar och blanda med 2 msk kinesisk vinäger (Chinkiang), 3 msk japansk soya, 1,5 msk sesamolja, 1 1/2 msk rörsocker (kan ersättas med vanligt strösocker), 3 tunt skivade salladslökar, 2 msk krispig chiliolja, 1 msk rostade sesamfrön. Tillsätt nu 2,5 dl av kycklingbuljongen. Dags att blanda och servera:

Skiva 2 salladslökar tunt och skär 1 stor gurka i stavar. Blanda kycklingstrimlor, sås, gurka och salladslök. Servera med jasminris.

Tips - gillar du det kinesiska köket så är det en god idé att investera i:

Kinesisk vinäger: Chinkiang är en smakrik svart vinäger som används flitigt i det kinesiska köket. Den har en djup smak av både sötma, syra och umami. Den är bla tillverkad av fermenterat svart ris.

Sichuanpeppar: används mycket i det kinesiska köket framförallt i provinsen sichuan. Den liknar varken svart- eller vitpeppar. Den är inte direkt stark men lätt bedövande och kittlande med bla citrustoner.

Det är väldigt roligt att testa olika pepparsorter och jag vill starkt rekommendera att investera i en bra mortel. Hela korn har lång hållbarhet och man mortlar de olika pepparsorterna efter behov. Men svartpeppar som man använder nästan dagligen är mest praktisk i en bra pepparkvarn.

Vintips till Bang Bang Kyckling

Fynd
Hans Baer
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 11.5% Friskt & Fruktigt

Hans Baer Riesling Trocken 2023

Tyskland Rheinhessen
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Asiatiskt
Fisk
Fläsk
Fågel
Sallader
Kryddstark
Skaldjur
93:-

Ett återkommande tips när det gäller att matcha vin med asiatiska rätter med hetta är viner på druvan riesling. Och precis ett sådant är detta budgetkap. Tyskt, torrt, friskt och fruktigt vin med rieslingsdruvans karaktäristiska fina bärsötma som en stannar kvar på tungan och tar fajten med sichuanpepparn galant.

"Hans Baer Riesling Trocken i årgång 2023 är finstämt och läskande med toner som påminner om äpplen, ananas, lime och med, den för riesling typiska, friska fruktsyran. Här bjuds det på massor av riesling för pengarna." / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
Black Tower
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 8.5% Druvigt & Blommigt

Black Tower Fruity White 2023

Tyskland Rheinhessen
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Kryddstark
Mingel
73:-

Det här är ett vitt vin av det sötare sorten - men rynka inte på näsan åt det söta. För det är just det som är en nyckel i att kombinera vin med asiatiska rätter med hetta och kryddighet. Det söta dämpar det heta - och det heta dämpar det söta = en win win för dina smaklökar! "Detta är lättsamt gott och enkelt att gilla. Iskallt funkar det strålande som pratvin, men finner även sin plats till kryddheta asiatiska anrättningar eller till en räkcocktail med mango, koriander och chili." / Eva Weckström

Fynd
La Cuvée Maison Bonjour
Rosé Flaska, 1000ml 12.5% Friskt & Bärigt

La Cuvée Maison Bonjour Rosé 2023

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
99:-

Visst är även rosévin ett bra val, här hittar vi också en fin bärsötma som på samma sätt passar fint till sichuanpepparns bett i den här rätten men även till andra rätter med hetta, t.o.m till sushi med sin sälta och wasabi funkar rosévin bra.

"Desto gladare blir jag åt denna budgetrosé som håller vad den kostar med heder. Doften är ren och lagom saftig, utan att förlora sig i godishyllan." / Bengt-Göran Kronstam