Ett gäng tips på drycker för det stundande jul- och nyårsfirandet. Alla provade av redaktionen med fina omdömen. Hoppas att du hittar något som passar, vem vet? Kanske passar något som julklapp till en vän, eller varför inte till dig själv. Det är du värd!
Årgångschampagne görs endast de år som druvorna är av extra god kvalitet, här har du ett prima exempel på årgångschampagne från 2014. Dessutom prissänkt! Verkligen något att skåla in eller ut det nya året med.
"Henriot är ett champagnehus som står mycket högt i kurs med en uttalad finess och elegans som går som en röd tråd genom hela vinlistan. Detta är en storartad champagne med en exceptionellt aptitretande fräschör. Dosagen ligger mycket lågt och det är en perfekt aperitif både med och utan tilltugg, men också en måltidsdryck av rang." / Bengt-Göran Kronstam
Ett bordeaux från 2011 för 119 kr - ja, du läser rätt. Ett ovanligt fynd och roligt att bjuda gästerna på i jul. Passar till julbordet men även till den finare nyårsmiddagen - och givetvis som julklapp till en vinvän.
"Hundraprocentigt ursprungstypisk och ett skolexempel på klassisk bordeaux till ett sensationellt pris. Här finns alla de mogna tonerna du kan förvänta dig i både doft och smak. Bouqueten domineras helt av den kanderade apelsintonen från mogen merlot, uppstramad av örtiga cabernetnyanser som adderats till av fatlagringens ekkrydda. Kort och gott: köp!" / Bengt-Göran Kronstam
Även detta är en årgångschampagne, från 2015. Fylligt och generöst och ett bra val till en elegant förrätt med skaldjur eller löjrom. Ett verkligen prisvärt val för dig som vill ha något extra i glaset under festligheterna.
"Fyllig och generös champagne med fina mognadstoner. Det här kan bli nyårsaftonens clou. Servera den gärna lite lagom kyld, inte iskall, som välkomstdrink eller till en liten, delikat förrätt som en frasig råraka toppad med löjrom och crème fraîche." / Gunilla Hultgren Karell
Ett bra allroundvin som du kommer att kunna matcha till mycket. Till julmaten, till småplock och ost, till en förrätt eller snittar och till och med som värmande vindrink serverad på franskt vis som en vin chaud med apelsin, kryddor och en gnutta socker.
"Fruktigt, friskt och lite kryddigt med toner av röda vinbär, solmogna körsbär, hallon, björnbär och torkade örter. Servera gärna vinet till en lyxig och enkel förrätt som krämig paté på rostat eller smörstekt bröd. Ett bra och ytterst prisvärt vin när man bjuder på buffé, eftersom vinet funkar till många typer av smårätter." / Eva Weckström