Vår skribent Eva Weckström är en mästarinna på att beskriva och föreslå till dig som läser vad som blir alldeles extra gott att äta till de viner hon provat. Så läs, bli inspirerad och framförallt - bli hungrig på god mat och goda prisvärda viner till!
Skäl för namnet! Detta är för mig är en riktig "darling" med märkbart hårt arbete och kärlek bakom. Sitter som en smäck till en krämig kycklingpasta med dijon och dragon, ungsstekt kalkon med skysås och rostad potatis, en klassisk chilensk steak sandwich med karamelliserad lök.
Flaggan i topp! Detta är koncentrerat, fokuserat, läskande och fenomenalt smakrikt. Läskande och njutbart som aperitif, väl kylt, eller till småplock, milda ostar, hummer med limeaioli, fullmatad krabba med senapsmajonäs, sallad med havskräfta och päron, rökta räkor eller även en grillad fisktaco med syrlig mangosås och citronzest.
Vinet har en fantastisk koncentration, smakrikedom och djup. Så matcha gärna till indiskt, tai eller japanskt kök med krydda och söta komponenter. Till sötare skaldjur som havskräfta eller krabba uppstår ljuv musik och och vill du matcha till sallad eller vegetarisk mat så spegla gärna vinets karaktär med en stänk lime, lite filéer av apelsin eller hacka ner lite torkad aprikos.
Detta är något av en hybrid då vinet är gott att njuta just som det är, men även passar till mycket på tallriken. Perfekt att ha hemma med andra ord, och svårt att inte gilla. Matcha till din smashade hamburgare eller pulled pork, din köttfärslimpa med lingon eller lammgrytan med örtkryddor, rotfrukter och höstens skörd av skogssvamp.
Detta är ett klassiskt och synnerligen välpresterande vin som gärna får hällas upp på karaff en stund innan servering. Njut till en regionstypisk ragú toscana med pappardelle, en rejäl bistecca fiorentina med rosmarinrostad potatis eller till tryffelpizza, lavendelrisotto eller ostpaj.