Har du träffat en äkta dubbad champagneriddare? Det har vi! Möt Elina Gregor Ström som dagligen jobbar med mat och dryck men som nyligen fått ett nytt uppdrag med extra fokus på just champagne. Men vad gör en champagneriddare, vad ingår i uppdraget och kan man dricka champagne till ALLT. Häng med så får du svaren.
Bor: Södermalm
Familj: Gift med Chris samt två bonusbarn
Gör: Grundare av PR-byrån Gastro PR, driver Mat & Vinlabbet AB tillsammans med Frida Lund och Klara Doktorow, samt är Nordisk Direktör för Champagne på uppdrag av CIVC.
Aktuell med: Utsedd till Director of Champagne Bureau Nordic, Nordens första bureau för Champagne
Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Hmm, att jag håller på med styrkelyft kanske? Och jag är en rap star i hemlighet.
Jag arbetar med vin, dricker vin, är utbildad sommelier från Vinkällan.
Ok, så min uppdragsgivare är Comité Champagne, en oberoende branschorganisation som representerar druvodlarna, koperativen och husen i Champagne. Min viktigaste uppgift är enklast beskriven att se till så att ALLA vet att Champagne kommer bara från Champagne.
Detta gör vi genom att utbilda, informera, uppdatera och kommunicera med nordiska intressenter såsom media, kockar, sommelierer och importörer för att öka förståelsen för Champagne-appellationen och vikten av ursprung.
Vi sadlar hästarna tidigt i gryningen och börjar dagens arbete med att galoppera runt och berätta om Champagne. Skämt å sido. Ordre des Coteaux de Champagne anordnar ett femtontal ”Chapitres” årligen, i Frankrike och utomlands där nya champagneriddare nomineras. Dessa evenemang följs av en provning av prestigecuvéer och en galamiddag. Genom sin verksamhet bidrar Ordre des Coteaux de Champagne till marknadsföringen av champagneviner.
Att vara dubbad champagneriddare av Ordre des Coteaux innebär att man har blivit uppmärksammad för det arbete man gör för att bidra till att skydda, bevara och berätta om denna unika appellation.
Champagne är en oerhört mångsidig dryck som kommer i många stilar, därför kan man också matcha den till mycket mat, något som många oftast glömmer eller inte vet om. Det som primärt styr i champagne är ju dess syra som fördelaktigt matchas fett, salt och / eller mat med hög syra.
Jästlagringen har också en högre intensitet än vad många tänker på, såsom i exempelvis en vintage, vilket gör att en sådan champagne klarar allt från skaldjur till svamprätter och till fläsk. Sedan finns det ju söt champagne (deux), som gör att man även kan matcha dem till bra även efterrätter.
Man kan också experimentera med bubblorna som passar väldigt bra till mat med textur. Jag älskar champagne till risotto! Prova!
Stracciatella med tonfisk på Ricoridi, helt otrolig! Och på vinfronten blev jag efter en resa till Napa nyligen väldigt inspirerad till att öka min Cabernet-budget☺
Vår go to hemma blir ofta någon slags panerad eller friterad kyckling, och så varierar vi stilen och tillbehören från tjeckisk till asiatisk till amerikansk vilket också gör att vi kan variera drycken mellan öl, Riesling, gärna från Sibylle Kuntz, och kanske en Sonoma-Pinot. Men en klassisk go to är också en riktigt bra tomatpasta, toppad med burrata och en nebbiolo i glaset!
Absolut inget nytt, men jag skojar ofta om att gurkan blivit så trendig igen, alltifrån ”Tiktok-gurka” till i finare serveringar – Bobergs Matsal har en otrolig lätthalstrad röding toppad med skivad gurka.
I dryckesväg hoppas jag att vi vågar experimentera mer med Champagne till maten!
Älskar Tutti di Giorno Rossi, en Sangiovese-blend på 1 liter, perfekt enkelt vin som livar upp! Sedan finns nästan alltid ett par flaskor från Olivier Cohen: enkelt, juicy &elegant. Dessutom finns alltid Frida Lunds Haggan i vinkylen – gärna Haggan Xinomavro.
Langhe! Lever mitt bästa mat och vinliv där. Däremot blev jag extremt imponerad av mat-Madrid under mitt senaste besök. För trendspaning och inspiration: L.A och London.
Låt dig inte styras eller låsas av den perfekta mat- och vinmatchningen!
Våga beställa champagne till mat!
Våga låta en sommelier guida dig och ha ett öppet sinne.
Just nu är det mycket Champagne, alldeles strax är det dag sfär vår årliga ”Semaine des Bureaux”, en vecka där alla Champagne Directors världen över träffas i Champagne. Det är oerhört givande att dela erfarenheter och göra strategier tillsammans med så vitt skilda marknader!
För egen del handlar det om att inom 5 år ta mitt egna Bolag Gastro PR till nästa nivå. Här smids det fortfarande planer.
Vin: Marcel Lapierre Morgon
Öl: Ljus lager, gärna Birra Moretti eller slovakiska Breznak
Cocktail: GT, är det för basic? Eller just nu är det faktiskt Margaritas! Skurkiga, enkla, inget fancy!
Pizza: Fulpizza med skinka och räkor
Snacks: Arla Unikas Gammelknas
Återställare: Cola Zero och kanske en öl om det så passar
Årgångschampagne görs inte varje år, utan endast de år då skörden är extra bra. Det var den 2014 då det här vinet gjordes. Roligt att kunna få prova mogen champagne till sänkt pris. Även om det redan lagrats i många år - så tål det ännu fler år i källaren om du kan hålla dig.
"Detta är en storartad champagne med en exceptionellt aptitretande fräschör. Dosagen ligger mycket lågt och det är en perfekt aperitif både med och utan tilltugg, men också en måltidsdryck av rang." / Bengt-Göran Kronstam
En blanc de noir är en champagne som endast är gjord på blå druvor vilket ofta gör den extra fyllig och lämpad att matcha med mat. Prova den här rakt igenom till middagen på eleganta soppor, fisk och skaldjur och krämiga franska ostar.
"Jag minns när jag testade den här champagnen för första gången och var tvungen att titta på prislappen flera gånger. Kunde det stämma? Som tur är såg jag rätt. Smaken har en fin fräschör och stilen drar åt den smakrikare stilen. Mycket charmig och uppfriskande och lätt att gilla." Gunilla Hultgren Karell
Elina gillar blends på Toscana med druvan Sangiovese - och ta daa - här är ett sådant på ännu större format än 1 liter. En tvättäkta premiumbox som kommer överraska dig i både doft och smak.
"Detta är ett pangvin som förvånar med både sin kryddiga smakrikedom, sin vitala stil och sin välsnickrade textur. Imponerande koncentration och kraft utan att vara en regelrätt käftsmäll, här finns även en tillbakalutad finstämdhet!" / Eva Weckström