Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Frida Lund älskar vin
Snurra flaskan

Frida Lund älskar vin

Frida Lund är matkreatör, poddare och författare - och älskar vin. Det märks på många vis, hon grundade t.ex Vinhaggorna för 5 år sedan som började som en facebookgrupp som nu vuxit till ett folkligt och tillåtande vinforum där alla är välkomna och har under de senaste åren startat vinimport och lanserat fem egna viner. Hon poddar i Tabberaset tillsammans med Klara Doktorow, en pod som kretsar kring livet, maten och givetvis - vinet. Och så har hon skrivit tre böcker om mat och - ja såklart om vin!

Fakta om Frida

Bor: Bagarmossen

Familj: Gift med Anders. Barn Florens och Donna

Gör: Driver Vinhaggornas Vinhandel, poddar (Tabberaset), bloggar, skapar recept på instagram och hyr ut min matstudio Mat och Vinlabbet

Aktuell med: Hemligt

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Kan stå på huvudet, men vilken tråkig grej.

Vad har du för relation till vin?

Älskar vin. Det är umgänge och mys förpackat i en 750 ml flaska.

Har du någon paradrätt i köket - en rätt som lagas oftare än annat? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Hel kyckling i ugn med ris och sås. Dricker såklart Bourgogne till.

Vad har överraskat dig på senaste tiden när det kommer till vin?

Hmm vad svårt, men man blir väl alltid positivt överraskad av en perfekt Syrah.

Vin som gå-bort-present? Har du något bra tips till de som tycker det är klurigt att välja?

Tänk "vad gillar den ska jag till för land", har den rest nyligen, leta där! På den hyllan alltså.

Min mamma kommer på spontanmiddag hos mig ikväll - vad ska jag bjuda på som tar minimalt med tid men som är maximalt gott?

Lammfärsbiffar med myntayoghurt. Givetvis Haggan Xinomavro till. Glöm inte krydda biffarna med lite kanel.

Har du något husvin?

Haggan Lazio hela hösten och vintern.

Vad kommer vi äta mer av i vinter och vad har vi i glasen? har du någon trendspaning om vad du tror är på gång i köken?

Samma spaning som varje vinter kanske? Mustig mat, grytor, soppor. Mer rester? Så sugen på att bli bättre på rester. Vi har rött, vi har bubbel och så varvar vi det med en iskall IPA.

Har du något nytt projekt på gång, eller kanske ett drömprojekt som inte går att få ur tanken?

Har nya projekt som jag inte får snacka om ännu. Drömmen är att VIN-TV ska komma tillbaka! Måste ha ett team bara. Är du mitt team? Help!

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: Asinoi 2017

Öl: Iskall Lagunitas IPA eller bara en iskall Norrland Light mmm .

Cocktail: Umeshu Spritz

Pizza: Margarita såklart. Pizzasallad och bea inklämd mellan varje slice.

Snacks: Smala ostbågar

Återställare: Cola Zero.

Foto: Mira Wickman

Drycker på Vinbörsen vi gissar att Frida skulle gilla!

Fynd
EKO
Urlar
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13% Mjukt & Bärigt

Urlar Pinot Noir 2020

Nya Zeeland Wairarapa
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fisk
Fläsk
Fågel
119:-

En kyckling i ugnen och detta i glaset. Kvällen är klappad och klar!

"Doft och smak signalerar pinot noir tydligt och klart. Här hittar vi toner som drar åt hallon, körsbär, jordgubbar och en lätt kryddighet. Superläckert och tänk att priset dalat med 50 kronor - från 169 kr till 119 kronor. Snacka om fynd!" / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
Ruby Pinot Noir
Rött Lättare glasflaska, 750ml 12% Mjukt & Bärigt

Ruby Pinot Noir Laila Bagge 2023

Italien Lombardiet , Provincia di Pavia
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
Ost
Mingel
95:-

Pinot Noir + Ostbågar ( både smala och original) = SANT. Om du tycker att det låter skumt, prova att googla. Vi lovar. Detta är en av vinvärldens superkombos. Oväntat gott ihop.

"Smakmässigt är detta fjäderlätt med pigg, läskande och spänstig syra samt en svag men vital nerv av strävhet. En charmig, frisk, sömlös pinot med mjuk framtoning- trivsam att läppja sval i större kupa." / Eva Weckström

Fynd
Baron de Ley
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Fylligt & Smakrikt

Baron de Ley Blanco Sobre Lias 2023

Spanien Rioja
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fläsk
Fågel
Skaldjur
99:-

Frida slår ett slag för rester - vi håller med. Släpp loss kreativiteten och gör något av det som finns i kylskåpet istället för att panikrusa till butiken. Men vad dricker man till? Ett bra tips är att ha något hemma som "passar till mycket", precis det gör doldisen vit rioja. Ett utmärkt matvin som förtjänar plats i strålkastarljuset.

"Generös stil med toner av saftiga, gula päron, örter, kryddiga drag och fräsch fruktsyra. Eftersmaken är lång och krämig. Ett vitt vin som funkar till mycket i matväg." / Gunilla Hultgren Karell