Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Snurra Flaskan med nya vinimportören Gry Forssell
Snurra flaskan

Snurra Flaskan med nya vinimportören Gry Forssell

Vi snurrar flaskan med Gry Forssell (@gryforssell), ett välbekant ansikte från TV och en välbekant röst i radion varje morgon i "Gry med vänner" på Mix Megapol. Men mindre välkänt är Grys intresse för vin, ett intresse som är så pass stort att det efter att ha fått frågan om att göra kändisvin ett flertal gånger föddes en idé om bli en del av vinbranschen på ett annat vis, mer på riktigt, genom att starta egen vinimport. Sagt och gjort, nyligen startades Grys dryckeshandel med maken Alex och vännen Martin och nu har de precis lanserat sitt första vin på Systembolaget. Vi ställer frågor om framtidsplaner och vindrömmar och får reda på vad Gry gör när hon inte pratar i radio och hur svårt det egentligen är att starta en vinimport.

Fakta om Gry


Bor: Enskede
Familj: Alex, Vincent, Nikki och hunden Bosse
Gör: ”Gry Forssell med vänner” 06-10 på Mix Megapol och nystartad vinimport
Aktuell med: Domino Chianti!
Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Jag kan prata baklänges och är i stallet 7 dagar i veckan.

Vad har du för relation till vin?

Livet är för kort för att dricka äckligt vin! Alex som jag är gift med och jag har länge druckit vin och gått på vinprovningar både i systembolagets regi och privat och vi har varit på många vinresor i Europa. För några år sedan så gick Alex restaurangakademiens sommelierutbildning och då blev det ännu mer nörderi och fördjupning av intresset.

Hur föddes idén på att starta en vinimport och vad var det som avgjorde att ni hamnade i Toscana med valet av ert första vin?

Oj. Varning för långt svar men efter att ha fått förfrågningar om att göra ett klassiskt kändis-vin så började Alex, vår kompis Martin och jag drömma om att få vara en del av vinbranchen på riktigt. Både Alex och Martin har gått sommelierutbildningen, Martin pratar flytande italienska och det finns nog inte ett hörn av landet han inte har varit i och Chianti känns som ett intressant område (lite underskattat till och med?) där man kan hitta riktigt goda viner som inte måste kosta skjortan.

Vad har har varit den största utmaningen hittills ( i vinfirman)?

Allt! Hahahahaha. Det är en otroligt rolig resa att få leta upp vinet man vill importera, komma överens med kooperativet som vi jobbar med, bestämma namnet på varumärket, och ta fram etiketten med alla detaljer som man måste tänka på och ha koll på. Sedan är det logistiken dvs att få in vinet till Sverige och sedan ut till kunderna som är både krångligt och kostsamt. De stora importfirmorna har ju sina egna bolag och lager men vi måste ju köpa in precis allt. Och så att förstå sig på Systembolaget dårå...

Är planen framåt att lansera fler viner från Italien eller är vinvärlden vidöppen för er?

Det vore som en dröm att få möjlighet att lansera flera viner men vi tar ett steg i taget. Vi ska först se till att inte gå i konkurs. ;) Om vi går vidare med flera produkter så ligger vinvärlden öppen även om Italien ligger bra till.

Finns det något vinland du personligen är lite extra nyfiken på - eller kanske precis upptäckt?

Inte just nu faktisk. Jag har fullt upp med att prova rött, vitt och champagne från gamla världen och försöka förstå vad det är jag lär mig varje gång. Bara att återbesöka och reda ut det jag har hemma nu är så roligt att jag inte direkt törstar (höhö) efter nya utmaningar.

Har du någon paradrätt i köket - en rätt som lagas oftare än annat? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Alltså; jag är ju i stallet varje dag så 99 dagar av 100 är det Alex som lagar maten men vegetarisk lasagne funkar alltid och till alla! Men gör det på traditionellt sätt men med vegetarisk färs. (Inte keso och trams som inte hör hemma i lasagne). Till det en enkel sallad och i glaset rött vin så klart. Vinet bör ha ganska mycket syra och lagom mycket tanniner. (PS jag vet ett som passar jättebra ;)) Men om man inte dricker Domino till så kanske ett Langhe Nebbiolo i lättare stil eller om man föredrar lite tyngre så kanske en sydafrikansk Syrah? (Som faktiskt var min inkörsport till att börja dricka och tycka om vin på riktigt)

En överskattad mat- och dryckeskombination enligt dig?

Choklad-doppade jordgubbar och champagne. Det ser finare ut på bild än vad det passar ihop.

Om jag är hembjuden på middag till dig - vad ska jag ha med mig som "gå-bort-present" som du kommer gilla?

Du behöver verkligen inte har med dig något men ingen har väl någonsin blivit ledsen för en blomma? Annars en rolig flaska som du har upptäckt och vill dela med dig av!

Har du något nytt projekt på gång, eller kanske ett drömprojekt som inte går att få ur tanken?

Att få vara med och skörda druvor och vara med på en riktig skördefest i Italien hade varit otroligt! En annan dröm är att det i framtiden skulle kunna finnas fler olika produkter av Domino... vitt, rosé eller bubbel. Drömma får man.

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: Domino Chianti
Öl: Ljust och enkelt
Cocktail: Moscow mule eller Old fashioned
Pizza: vegetarisk med mycket vitlök och chili
Snacks: ja tack!

Viner vi tror att Gry skulle gilla på Vinbörsen

Bra köp
Domino
Rött Flaska, 750ml 14% Stramt & Nyanserat

Domino Chianti 2020

Italien Toscana , Chianti
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
Vilt
139:-

Det första vinet som Grys Dryckeshandel lanserar är en Chianti från Toscana gjort på handskördade och ekologiskt odlade sangiovesedruvor. Det här är som gjort för rätter från det italienska köket, gärna tomatbaserade, men givetvis passar det mat från annat håll med - det bestämmer du själv.

Fynd
Gérard Bertrand
Vitt Flaska, 750ml 13% Friskt & Fruktigt

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2022

Frankrike Languedoc-Roussillon , Coteaux du Languedoc , Languedoc Picpoul de Pinet
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
119:-

Det här tror vi Gry skulle gilla eftersom det är från ett klassiskt ursprung i den gamla världen, Franska Langedouc Roussillon, men gjort på den mindre kända druvan picpoul, odlat nära staden Pinet vid Medelhavskusten, därav ursprungsbeteckningen Picpoul de Pinet. Fransk fräschör och en elegant druva att lära känna.

Fynd
17 %
Taittinger
Mousserande Flaska, 750ml 12% Rosé

Taittinger Prestige Rosé Brut

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
579:-
699:-

Vi tycker som Gry och skippar jordgubbarna till champagnen. Väljer du en roséchampagne som denna så får du allt i glaset och behöver inget därtill, här bjuds man på nyanser av röda bär, nybakade briocher, citrus och en läcker krämighet i avslutningen.