Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Jonas Uhlbäck lyssnar på de äldre - och snurrar flaskan med oss!
Snurra flaskan

Jonas Uhlbäck lyssnar på de äldre - och snurrar flaskan med oss!

Jonas Uhlbäck drog nyligen igång succépodden Lyssna på de äldre, en podd full av värme, underhållande och berörande livshistorier samt klokskap som endast kan komma ur lång livserfarenhet. Den gemensamma nämnaren bland gästerna är nämligen att de är 70+. Vi passar på att ställa frågor kring Jonas intresse för mat och dryck och får veta att han är stolt medlem av Borlänge Barolo Boys, att mormor föredrar att bjudas på kakor framför mat, vad paradrätten i köket är och dessutom får vi ett stekhett tips till dig som planerar att sälja ett hus eller lägenhet.

Fakta om Jonas

Bor: Vasastan

Familj: Sambo Camilla, mamma, pappa och en bror.

Gör: Podcastare, bostadsutvecklare

Aktuell med: Nya podcasten ”lyssna på de äldre” där gästerna (minst 70 år gamla) delar med sig om deras livshistorier och erfarenheter.

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Vunnit lilla Sportspegelns studiotävling som 12 åring.

Vad har du för relation till vin?

Vinet delar första platsen som favoritdryck tillsammans med kaffe (OBS! utan mjölk).Livet är alldeles för kort för att dricka dåliga viner, så jag försöker unna mig lite gott i glaset vid tillfällen när det passar. Och det är väl egentligen i stort sett när som helst ett gott glas vin passar bra? Jag älskar livet och det är många tillfällen i livet som ett gott vin har gett den fina stunden en lite extra livskvalité. Jag är dessutom stolt medlem i den fantastiska kompisklubben ”Borlänge Barolo Boys” där vi delar vinet som ett gemensamt intresse. Tack vinet! Tack Borlänge Barolo Boys! Tack livet!

Berätta om hur drycker spelar en viss roll i din podd - Lyssna på de äldre.

Det är den inledande och stående första punkten i varje samtal. ”Gästen väljer drycken”. Det säger en hel del om personen och alltid lika kul att höra vad de väljer för dryck. Vi har druckit allt ifrån kranvatten i smutsiga champagneglas i Dalarna till vrålstarka Gin & Tonics en torsdagsförmiddag i studion. Jag längtar fortfarande tills när första gästen väljer en bra flaska rött.

Finns det någon dryck som du själv har ett speciellt minne eller person förknippat med?

Första gånger jag drack ett vin med mycket ålder (tror den vad från 70-talet) ihop med min vän Mange på en restaurang i Bangkok för ett gäng år sen. Jag kommer ihåg att jag då tyckte det var som att kliva in i en gammal dammig sommarstuga som var fylld med en massa gammal övermogen frukt, fast det var gott. Spännande känsla. Det var ett fint minne!

Har du någon paradrätt i köket - en rätt som lagas oftare än annat? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Om du frågar min sambo så är det pannkaka och till det blir det ett glas mjölk. I sin enkelhet. Fantastiskt gott! Jag har faktiskt lärt mig göra egen pasta den här vintern också. I så fall gör jag gärna någon tagliatelle med skaldjur.

Har du något husvin som du återkommande köper?

Nej, faktiskt inte. Jag är mer en sån där som köper hem en massa olika roliga viner och låter dom ligga. Köper hellre med mig hem från resor eller plockar något kul från tillfälliga sortimentet. Finns alldeles för mycket där viner där ute för att snöa in sig på en specifik.

Om du ska bjuda din mormor på middag, vad lagar du då som du vet att hon uppskattar?

Helt klart 7 sorters kakor, en hög med bullar, en rabarberpaj med vanliljsås och en kanna kaffe.. det där uppskattar hon mer än en vanlig maträtt. Fina mormor!

Du har en bakgrund som mäklare - handen på hjärtat - funkar tricket med doften av nybakade kanelbullar för att få en köpare på kroken? Eller finns det något annat som funkar extra bra?

Haha absolut inte. Däremot kommer du väldigt långt som säljare på att välja en mäklare som pratar dalmål!

Har du något nytt projekt på gång, eller kanske ett drömprojekt som inte går att få ur tanken?

Skriver sedan ett par år tillbaka på min debutroman som jag drömmer om att få släppa. Den handlar om hur det är att växa upp som ung vuxen i ett ytigt och bekräftelsesökande Stockholms innerstad. Att jaga rätt drömmar, lyssna på sitt egna hjärta och våga visa känslor.

Jag skulle gärna vilja göra TV. Jag trivs väldigt bra framför kameran och mikrofonen. Jag gästade Nyhetsmorgon för ett tag sen och det verkar vara en glad arbetsplats. Det programmet hade jag gärna varit programledare för!

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: en bra chianti classico

Öl: Jag är ingen riktig öldrickare men säger i så fall Moretti. Max 1, sen får det vara nog.

Cocktail: Negroni

Pizza: Hawaii med kebabsås

Snacks: Chips och en dipp gjord på de klassiska tillbehören till en råraka

Återställare: Bloody mary. I yngre dagar var det dock en ”päronbomb” (en 7.0 päroncider och xante). En otrolig återställare!

Drycker på Vinbörsen vi tror att Jonas skulle gilla

Bra köp
Domino
Rött Flaska, 750ml 14% Stramt & Nyanserat

Domino Chianti 2020

Italien Toscana , Chianti
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
Vilt
139:-

Jonas väljer gärna en flaska Chianti och det gör vi med. Chianti, från hjärtat av Toscana, på druvan sangiovese med en körbärsfrisk fruktighet, fräschör och fin stramhet från syrorna. Passar som handen i handske till det italienska köket men givetvis mycket mer. Ställ in flaskan en stund i kylskåpet innan du serverar, så får du ett svalt vin där fräschör kommer fram på rätt sätt.

Bra köp
6 %
François Martenot
Vitt Flaska, 750ml 12% Friskt & Fruktigt

François Martenot Petit Chablis Les Ammonites 2022

Frankrike Bourgogne , Chablis , Petit Chablis
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
159:-
169:-

Om du gillar vitt, torrt vin med fräschör och elegans så kan det nästan inte gå fel om du väljer ett Chablis. Det här vinet är friskt med inslag av äpplen, örter och citrus. Bjud på lättsaltade chips med Jonas favoritdipp på löjrom, créme fraîche och finhackad rödlök (eller gräslök när det första stråna snart dyker upp).

Fynd
amie
Rosé Flaska, 750ml 12.5% Friskt & Bärigt

amie original rosé 2023

Frankrike Languedoc-Roussillon , Pays d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
149:-

Jonas lagar gärna en skaldjurspasta och till det korkar vi upp ett svalt och läskande rosévin på druvan grenache från södra Frankrike. Rosévin är ett finfint sällskap till mat, gärna lättare rätter som en skaldjurspasta med citrustoner.